Riksdagens galna ledighetsregler

RIKSDAGEN. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Paula Bieler fick nej på en ledighetsansökan för att åka på bröllopsresa. Hon ville avstå arvodet och få in en ersättare. – Det här är en milstolpe i livet där jag vet att jag inte kommer att vara tillgänglig som riksdagsledamot oavsett vad som händer. Då menar jag att det enda respektfulla är att jag är ledig, säger Paula Bieler till Altinget.

Paula Bieler (SD) riksdagens pressbild

-Pettersson säger att riksdagens regler verkar fullständigt galna. Paula vill avstå sin lön (68.400 kr/månad plus tillägg) och kalla in en ersättare i stället, nu går inte det. I stället kommer Bieler att åka på bröllopsresa ändå, med lön, eftersom det inte finns någon närvaroplikt i riksdagen.

Riksdagen röstade om hennes ledighet och stödet för att avslå ledigheten var stort. Bara fyra ledamöter röstade för att Bieler skulle få ledigt.

Det är märkligt att den som vill avstå lönen inte lyckas, medan andra går hemma i åratal med arvode från riksdagen utan att arbeta eller närvara, medan ett gäng utnyttjar reglerna så mycket det går. Praxis när det gäller beviljande av ledighet är restriktiv. I princip tillåts endast tjänstledighet för uppdrag som statssekreterare, sjuk- och föräldraledighet samt internationella uppdrag.

2015 utnyttjade vänsterpartisten Linda Snecker, hon är inte ensam, reglerna rejält då hon var varit föräldraledig under våren. När riksdagen stängde för sommaruppehåll trädde hon i tjänst, vilket innebär att hon får ett arvode på 61.000 kronor i månaden. När riksdagen öppnar igen går hon åter på föräldraledighet. Det rapporterar SVT Nyheter.

– Jag vill vara så aktiv som möjligt, fast jag är föräldraledig. I sommar ska jag skriva motioner och jag kan inte kräva av min ersättare att han ska vara insatt i de frågor som jag drivit och skriva motioner som jag kommer att arbeta med i flera år framöver, säger Snecker till SVT.

Den tidigare Vänsterledaren, Gudrun Schyman, i dag partiledare för Feministiskt initiativ, tycker det är fel. – Jag tycker det är väldigt provocerande. Det finns inget som helst försvar för detta, säger hon.

-Pettersson tycker också det är provocerande, men hur många av oss skulle tacka nej till 61.000 kronor i månaden utan att arbeta över sommaren. Så Linda Snecker är inte boven i detta utan de som skapat reglerna och inte gjort något åt dem fast problemet återkommer varenda år…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Riksdagens galna ledighetsregler

  1. Förtroendet för Riksdagen vald av oss på fältet ännu närmare nollstrecket. Man kan säga att det är inte Linda Sneckers fel. Men det är hon m fl som hittar kryphålen och nyttjar dem.

  2. Har Gudrun slutat dricka och börjat tänka?
    Såna här regler bör absolut förbjudas. Likadant på många företag när man tar jobbet hem och struntar i att arbeta effektivt under arbetstiden
    . Ex. Försäkringsbolag.

  3. Har man inte ett system med ersättare som träder in när ordinarie ledamot är borta? Om det är så att man inte har det, så är helt klart avslaget på hennes ansökan om ledighet ett sätt att stoppa en SD- röst.

  4. Det som är mest underhållande i detta fall är att – PENSIONÄRER UNDRAR VAR PENGARNA TAGIT VÄGEN – vi behöver väl bara se på dessa s.k. ”förtroendevaldas” löner !!!!

  5. Skulle du acceptera att dina arbetskamrater var borta med full lön medan du själv och dina andra arbetskompisar fick jobba extra för att hinna med både egna och de frånvarandes arbetsuppgifter?

  6. Vad är problemet, gällande Linda Snecker, jag menar att det är bara skattepengar! (Ironi)

  7. Så ska en politiker agera Paula har tydligen respekt för våra skattepengar till skillnad ifrån 95% av dom andra stolpskotten i riksdagen.

    All heder åt dig Paula där steg du i mina ögon än mer.

  8. Om jag minns rätt så var det Åsa Domeij (språkrör MP) som var den förste att utnyttja detta system med barnledighet i riksdagen

  9. En enig Riksdag är inte ofta när det gäller Sverige, men då det gäller deras egna förmåner verkar det som konsensus råder.
    Var finns den arbetsgivare som låter de anställda rösta om ledighet eller inte?
    Vi skriver nu 2020 så det borde vara på tiden för riksdagsledamöterna att ha samma regler som resten av befolkningen, de är ju vi som är deras arbetsgivare.

Kommentera