Riksdagens galna ledighetsregler


RIKSDAGEN. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Paula Bieler fick nej på en ledighetsansökan för att åka på bröllopsresa. Hon ville avstå arvodet och få in en ersättare. – Det här är en milstolpe i livet där jag vet att jag inte kommer att vara tillgänglig som riksdagsledamot oavsett vad som händer. Då menar jag att det enda respektfulla är att jag är ledig, säger Paula Bieler till Altinget.

Paula Bieler (SD) riksdagens pressbild

-Pettersson säger att riksdagens regler verkar fullständigt galna. Paula vill avstå sin lön (68.400 kr/månad plus tillägg) och kalla in en ersättare i stället, nu går inte det. I stället kommer Bieler att åka på bröllopsresa ändå, med lön, eftersom det inte finns någon närvaroplikt i riksdagen.

Riksdagen röstade om hennes ledighet och stödet för att avslå ledigheten var stort. Bara fyra ledamöter röstade för att Bieler skulle få ledigt.

Det är märkligt att den som vill avstå lönen inte lyckas, medan andra går hemma i åratal med arvode från riksdagen utan att arbeta eller närvara, medan ett gäng utnyttjar reglerna så mycket det går. Praxis när det gäller beviljande av ledighet är restriktiv. I princip tillåts endast tjänstledighet för uppdrag som statssekreterare, sjuk- och föräldraledighet samt internationella uppdrag.

2015 utnyttjade vänsterpartisten Linda Snecker, hon är inte ensam, reglerna rejält då hon var varit föräldraledig under våren. När riksdagen stängde för sommaruppehåll trädde hon i tjänst, vilket innebär att hon får ett arvode på 61.000 kronor i månaden. När riksdagen öppnar igen går hon åter på föräldraledighet. Det rapporterar SVT Nyheter.

– Jag vill vara så aktiv som möjligt, fast jag är föräldraledig. I sommar ska jag skriva motioner och jag kan inte kräva av min ersättare att han ska vara insatt i de frågor som jag drivit och skriva motioner som jag kommer att arbeta med i flera år framöver, säger Snecker till SVT.

Den tidigare Vänsterledaren, Gudrun Schyman, i dag partiledare för Feministiskt initiativ, tycker det är fel. – Jag tycker det är väldigt provocerande. Det finns inget som helst försvar för detta, säger hon.

-Pettersson tycker också det är provocerande, men hur många av oss skulle tacka nej till 61.000 kronor i månaden utan att arbeta över sommaren. Så Linda Snecker är inte boven i detta utan de som skapat reglerna och inte gjort något åt dem fast problemet återkommer varenda år…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


17 responses to “Riksdagens galna ledighetsregler

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: