Efter upphandlingen på Gotland, alla bussföretag tvingas lägga ner

EKONOMI & SKATTER. Samtliga tio bussbolag på Gotland tvingas lägga ner efter att Regionen gjort en upphandling som kritiseras för orealistiska miljökrav. Ett enda företag från fastlandet tar över trafiken. ”All konkurrens är borta och nu blir det ett monopol på Gotland”, säger Pernilla Larsson, vd för Perssons Buss, till fPlus.

Gotlandsbuss med blåeld i förgrunden. Pressbild

Vid denna upphandling insåg GotlandsBuss tidigt att de lokala bolagen inte ens skulle klara grundkraven. Region Gotland erbjöd nämligen bara ett treårigt avtal där 70 procent av trafiken måste utföras med biogasbussar. De lokala bolagen saknar biogasdrivna bussar och de hade därför tvingats investera 150 miljoner kronor på att köpa runt 50 nya biogasbussar.

– Vi kunde helt enkelt inte ta den ekonomiska risken. Det går inte för oss att investera 150 miljoner på så kort tid och sedan förlora upphandlingen. Det hade inneburit konkurs för oss alla, säger Göran Hult.

-Pettersson säger att det är bara ett exempel på när idiotiska upphandlingar slår ut lokalt näringsliv, och på sikt blir betydligt sämre för lokalbefolkningen och skattebetalarna. De tio små bussbolagen som har förankring på försvinner nu och Bergkvarabuss AB tar över all trafik, de var de enda som lämnade anbud. Hur det blir om tre år vid nästa upphandling kan man bara gissa men troligen rejält mycket dyrare.

Eva Nypelius (C), ordförande i Regionstyrelsen säger att vi har en biogasstrategi som är känd och vi behöver ställa om alla våra transporter till förnyelsebar biogas. Det är tråkigt att lokala GotlandsBuss inte lämnade något anbud men vi måste följa Lagen om offentlig upphandling. 

Läs gärna om Sveriges dummaste upphandlingar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Efter upphandlingen på Gotland, alla bussföretag tvingas lägga ner

  1. De bussbolagen som tvingas att lämna sina jobb bör kräva av kommunen att under ett år kolla luften en gång i månaden och kräva skadestånd, då det kommer inte att bli någon markant skillnad på luften!
    Konstigt att staten skiter i de lokala företag och drar undan mattan av allt flera .

  2. Punktering alla dar i veckan tills dieselbussarna rullar igen, det krävs inte så mycket mer. Kallas även civil olydnad och borde praktiseras betydligt oftare.

  3. Gotlänningar kontakta ”Gretasyndromet” och be henne om ”hjälp” !!
    Det vore en ”god klimataktion” och dessutom behöver hon inte åka över Atlanten samt göra en ”god gärning för SVERIGE” hennes eget hemland.
    Men innan så behöver hon se denna video från YT och förklara en del saker !!

  4. Det händer konstiga saker när myndigheter är inblandade på Gotland eller också händer inget alls. Det grävs ner i tystnad från överheten. Tänk och försök komma ihåg. En ledtråd är våldtäkt och en annan är svart arbetskraft.

  5. Denna idiotiska miljöhysteri är ju absurd. Som sagt vid nästa upphandling lär det bara finnas 1 intressent då är det ju inte svårt att gissa att budet kommer att ligga skyhögt så de har att välja mellan ett svinpris eller ingen lokaltrafik alls. Bra jobbat alla idiotpolitiker som inte ser längre än näsan räcker.

  6. det är som det ska idioterna har ju röstar på detta.

    men ni kan ju lösa det genom att begära självständighet.

  7. Globalisering i den lilla skalan . Lokala företag med förankring i bygden binder samman människor . Stora utsocknes företag blir anonyma och bidrar till förlust av sammanhållningen och gemenskapen i bygden . Tilliten urholkas . Jag tror att det är meningen att splittra och söndra nationen . Folk blir mer lättmanövrerade . Mvh Sjöström

  8. Så länge det finns stöd för terrorism på Gotland, så får ön gärna gå under. Ön kommer till nytta längre fram då den behövs som fängelse ö för den nya adeln.

  9. Jaha och efter tre år när nästa upphandling sker är kravet på bussbolaget att samtliga bussar ska vara eldrivna , allt i linje med miljövurmarna .

  10. Gotlänningar, då får ni väl börja gå!!
    Vilka kommunister det måste bo på Gotland, mera PK!!
    Värre är det med båtarnas utsläpp, stoppa dem åxå. Fast allra värst är klädindustrin, så Gotlänningar klä er i fårakläder som ni tillverkar på Gotland så blir ni ännu mer PK. Ta fram cykeln när ni skall intill systemet i Visby om ni har några varor då båtarna har slutat gå pga för mycket utsläpp.

Kommentera