Sverige skickade falsk officer till Nato, ryssarna noterar…

FÖRSVARET. Försvarsmakten skickade den falska officer, vars militära karriär nu är föremål för utredning, på tjänstgöring som stabsofficer vid Natohögkvarteret Shape i Belgien, rapporterar Dagens Nyheter, tyvärr bakom betalvägg.

Mannen hade med påhittade meriter tilldelats majors grad, men när Natotjänsten förlängdes befordrades han tillfälligt av svenska försvaret till överstelöjtnant för att kunna arbeta med utländska militärer av högre rang.

– Det är naturligtvis inte bra att det som har skett har skett. Vi ska ju skicka riktiga officerare till de här befattningarna och naturligtvis säkerställa att vi har rätt kompetens på personalen, säger Carl-Axel Blomdahl, försvarets utredare, till tidningen.

Den falska officeren slutade vid Nato 2013. Fem år senare avslöjades meritbluffen av Kustbevakningen, där mannen då hade en säkerhetsklassad chefsbefattning. Trots att försvaret larmats handplockades han i somras till en hög chefspost i den svenska FN-insatsen i Mali.

Efter avslutad tjänst fick mannen en medalj av Försvarsmakten för sin tjänstgöring vid Nato.

-Pettersson noterar att Sputnik News, som är en statlig rysk nyhetstjänst och startad med en lag underskriven av president Vladimir Putin och ska utgöra ett alternativ till vad han kallar den ”västliga aggressiva propagandan som tvingas på världen, tar upp eländet i landet med noll kontroll och Putin skrattar nog gott, hoppas han ringer Stefan igen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Sverige skickade falsk officer till Nato, ryssarna noterar…

  1. Och som statschef har vi ett missbildat barnhemsbarn, med fetalt alkoholsyndrom.

    Helt utan formella meriter eller skolning, då förutom en icke fullföljd svetsarutbilldning.

    Resultatet av denna utnämning märks numera i varje vrå av vårt samhälle.

Kommentera