Arbetslösheten sjunker – men inte i Sverige *uppdaterat

”Vi ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Det är ett ambitiöst mål som kräver en kraftfull politik”.

Detta basunerade Stefan Löfven ut på Socialdemokraternas kongress 2013. Det blidde ingen rock, det blidde en tummetott.

Det är självklart aldrig fel med ambitiösa mål, men då måste man besitta en kompetens för att utföra dem. Det gör inte Stefan Löfven, det gör inte hans regering.

Eurostat publicerade idag en ny statistik över arbetslösheten i EU och det är glada nyheter man förmedlar. Inte sedan juli 2008 har arbetslösheten varit så låg som den är nu, men alla medlemsländer kanske inte jublar ikapp med statistiken. I sex av EU:s medlemsländer har arbetslösheten tvärtom stigit, däribland Sverige. I november 2019, när statistiken sammanställdes, var arbetslösheten i Sverige 6,9 procent och det placerade oss som sexa från slutet. Med andra ord vääääldigt långt från EU:s lägsta arbetslöshet.

Av regeringen hårt kritiserade länder som Polen och Ungern har en arbetslöshet på 3,2 respektive 3,5 procent, vilket borde visa att en enorm invandring från 3:e världen inte är nödvändig för att hålla sysselsättningen uppe.

Statistiken finns att hämta här

Ett annat kritiserat land är USA och där regerar en kritiserad president. I september 2019 var arbetslösheten 3,5 procent, den lägsta på 60 år.

Australien, ett annat land som fått utså kritik för sin migrationspolitik, hade i november en arbetslöshet på 5,3 procent. Ett annat land som valt en annan väg när det gäller migration är Japan och där låg arbetslösheten på 2,5 procent i april 2019.

I högskatteparadiset Sverige där befolkningen växer procentuellt mer än i de flesta andra moderna länder, stiger arbetslösheten från nivåer som redan ligger högre än i de flesta jämförbara länder.

Som av en händelse skriver Håkan Boström på GP om regeringen och Stefan Löfven idag. Fast då handlar det om ett annat löfte. 2015 lovad Stefan Löfven att svenskt asylmottagande skulle ligga på EU:s lägsta nivå. Ännu ett löfte som inte höll särskilt länge. En bra och läsvärd, men skrämmande ledartext.

22 thoughts on “Arbetslösheten sjunker – men inte i Sverige *uppdaterat

  1. Jag tror inte många trodde på lögnen från början.
    Inte ens han själv.
    Tanken var att, än en gång lura valboskapen.

  2. Han är ändå ute och cyklar. Han räknar bort EU medborgare från de som fått uppehållstillstånd. Inga EU medborgare behöver uppehållstillstånd.

  3. I värdens största absolut rikaste och mångkulturella socialbyrå Sverige behöver väl bara infödda tvättäkta svenskar arbeta ?
    Övriga s.k svenskar kan bara gå på stan i fina dyra kläder och ringa i den senaste mobilen.

  4. Oscar Sjöstedt (SD) i riksdagen – Alla såg kaoset i landet komma, förutom regeringen. Ämnen: Arbetsmarknad, Kriminalitet mm (Publicerades den 27 nov. 2019. Speltid 9:45)

  5. Politiken JÖK-regeringen bedriver straffar sig hårt.

    Regeringspartiernas väljare missnöjda med politiken efter januariavtalet. (Publicerades igår 2020-01-09)

    Läs mer, se och lyssna till kort video på länken nedan:

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringspartiernas-valjare-missnojda-med-politiken-efter-januariavtalet

    Förtroendet för regeringen (S & MP) samt stödpartierna (C & L) har sjunkit rejält i jämförelse med valresultatet i sept 2018.

    https://val.digital/

  6. Det finns en demens som heter korsakow. Hjärnan är helkass men maskeras av att den kreativa delen fortfarande fungerar, så personen som har denna demens kan dikta ihop historier som fungerar i det korta perspektivet. Men i längden inte blir samman hängande. Vårdpersonal kan därför missa denna sjukdom.
    Varför låter det som Löfven?

  7. Hur hög är den riktiga arbetslösheten ? Om man räknar bort alla subventionerade jobb , sen ska man räkna bort dom som har typ 1 timmes jobb i veckan

    Dom styrande friserar siffrorna med sysselsättningar och får det till arbete, dom som går SFI är inräknade som arbetande för att få ner siffrorna. Dom törs inte visa den verkliga arbetslösheten för den skattebetalande delen av befolkningen

    • Precis. Statistik är som fan läser bibeln. Man kan ju bara undra hur stor arbetslösheten hade varit utan alla skattesubventioner. Månne den ha varit över 20%.
      Man kan ju bara undra hur länge pengarna ska räcka?

  8. SVETSAREN!!!!!!

    Det är bara att avgå!

    Du sköter inte ditt jobb! Du ljuger! Du raserar Sverige!

  9. Öppen arbetslöshet på 6,9%, glöm inte att detta är i än så länge högkonjunktur, glöm inte att som sysselsatt räknas alla med en timmes arbete i veckan, socialdemokraterna är specialister på att köra sina statliga 100% subventionerade arbetsmarknadsåtgärder, tänk Samhall. Allt detta bekostas med våra skattepengar, undra hur det kommer se ut i en lågkonjunktur.

  10. Ingela52 vägrar släppa flaskan nu börjar det synas i stavning till och med.”flykting”politiken är en del av välfärden….ska man skratta eller gråta åt dårskapen.?

    Vänsterpartiet är ju duktiga på att KU-anmäla ministrar nu senast Ann Linde Morgan Johansson och Mikael Damberg för krigsexport till Turkiet..varför inte Stefan Löfven för alla sina brutna löften och sitt ansvar för denna regering kan man ju undra.?

  11. I Malmö uppmanar Polisen anhöriga till gamla att dom
    varnar för rånrisken mot äldre,

    Vem vänder man sig till när det är staten som rånar äldre??

  12. 2018 har sverige 24.9% utrikesfödda.

    Vi importerar 25% av hela sveriges befolkning som har väldigt låga utbildningsnivåer på några år som max och bara levt i länder där korruption och våld är valutan och sätter dem i ett högteknologiskt demokratiskt land som värderar kunskap och tillit….

    Det blir fint som snus minsann……eller inte…

    Källa på 24.9 % utrikesfödda i sverige.

    https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/helarsstatistik–riket/befolkningsstatistik-i-sammandrag/

    • Jag läser till 19, 1 procent utrikes födda och knappt 25 procent med utländsk bakgrund. Det är mycket nog.

Kommentera