Trump och Netanyahu: Båda utreds för påhittade brott

av Alan M. Dershowitz  •  14 december, 2019

  • Den mest slående likheten är att båda utreds för handlingar som deras respektive lagstiftande organ inte uttryckligen har kriminaliserat.

  • Politiker försöker alltid få publicitet och många röstar med det i åtanke. En del förhandlar till och med till sig publicitet före val. Det är därför de har pressekreterare och mediekonsulter.
  • Det gick inte att utforma en rimlig stadga som täckte Netanyahus påstådda beteende, men inte heller andra Knesset-medlemmars som bytte ut sina röster mot god publicitet. Därför har ingen lagstiftning i något land som styrs av rättsväsendet någonsin stämplat positiv mediesynlighet som den tjänst och gentjänst som krävs för att dömas för mutbrott, och därför bör mutbrottsanklagelserna mot Netanyahu inte understödjas av domstolen.
  • Det är helt enkelt inget brott för en president att använda sin makt över utrikespolitik för politisk, oberoende eller ens personlig vinning. Föreställ dig hur kongressen skulle försöka få igenom en lagstiftning som definierade vad som utgör ett kriminellt missbruk av utrikespolitisk makt, som skild från ett politiskt eller moraliskt missbruk.
  • Den centrala aspekten i rättsstaten är att ingen får utredas, åtalas eller anklagas, såvida inte hans uppförande bryter mot redan existerande och otvetydiga förbud.

Det finns slående likheter, samt viktiga skillnader, mellan de utredningar som utförs mot den amerikanska presidenten Donald J. Trump av den amerikanska kongressen, och den israeliska premiärministern Benjamin Netantahu, som precis blivit åtalad.

Den mest slående likheten är att båda utreds för handlingar som deras respektive lagstiftande organ inte uttryckligen har kriminaliserat. Dessutom har ingen lagstiftning i något land som styrs av rättsstaten någonsin infört en allmän stadga som kriminaliserar sådana handlingar. Utredningarna för dessa två kontroversiella ledare baseras på allmänna lagar som aldrig tidigare har ansetts applicerbara på beteendet i fråga och att man tänjer på dessa för att rikta in sig på specifika politiska figurer.

Läs vidare

3 thoughts on “Trump och Netanyahu: Båda utreds för påhittade brott

  1. Jag håller inte med i jämförelsen Trump och Netanyahu.
    Trump verkar vara öppen, ärlig,. Se bara hans blick och rakt-på-snack. Han ljuger inte.
    Netanyahu är en ful fisk. Hittar på och fabricerar. Har dock säkert anledning i många fall.
    Han också besökta USA:s kongress och representanthuset, höll föredrag där utan att ens träffat Presidenten som var Obama då.
    Så gör inte en stadschef!

    Putin sägs ha låtit honom vänta i flera timmar vid ett bokat möte i Moskva förra året, han hade aldrig gjort så med någon annan.
    Netanyahu är en ful fisk, det säger man i Israel också.

    • Efter trump senaste påfund att all kritik mot israel är antisemitisk, vad är nästa steg att byta ut stjärnor i flaggan mot en stooor sk. davidsstjärna? samt byta namn till usarel?

Kommentera