Långtidsarbetslösheten tros öka kraftigt

ARBETSMARKNAD. Arbetsförmedlingens nya prognos som presenteras i dag pekar mot en kraftig ökning av långtidsarbetslösheten, rapporterar Sveriges Radio Ekot. – Vi bedömer att vi kommer att nå den högsta nivån av långtidsarbetslösa sedan 1990-talet, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till radion.

Arbetsförmedlingen i Malmö. Foto: Peter Kroon

Med långtidsarbetslöshet menas att ha varit utan jobb minst ett år.

Flera orsaker ligger bakom ökningen, dels konjunkturavmattningen, dels glappet mellan vad arbetsgivarna efterfrågar och de arbetslösas kunskaper. Dessutom har de statligt subventionerade anställningarna minskat i antal.

Arbetslösheten väntas också öka generellt. 2021 kommer arbetslösheten vara 7,4 procent, enligt prognosen. I dag ligger den på 6,8 procent.

-Pettersson noterar att det som vanligt är problem med att få ut de utrikes födda med låg utbildning på arbetsmarknaden och att regeringen som vanligt inte gör något åt det utan fyller på med 120.000 nya uppehållstillstånd i år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Långtidsarbetslösheten tros öka kraftigt

  1. Gör alla på Rosenbad arbetslösa på livstid och utan pension. Villkorat försörjningsstöd kan ni få om ni gör nån jävla nytta. Ni kan skura offentliga toaletter. Jävla svin!

  2. Vadå, ljög våran styrande landsfader ?
    Han som sa att vi skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet, tänk så fel han hade igen. Nu har den optimala lögnen och bedrägeriet mot ett helt lands folk, fått ett ansikte

  3. Naturligtvis så länge vi importerar okvalificerad arbetskraft och samtidigt låter för många som söker asyl och sedermera deras familjer invandra.
    Vi måste inse att Sverige inte är rustat för flera, hur mycket det än tycks vara synd om dem.

  4. Regeringen har tagit bort lönesubventionspengarna för raketforskare och kebabtekniker. Vem vill anställa dom om inte staten betalar lönen?

  5. Jag är en superkorkad feminist, miljöpartist och socialdemokrat. De har ju hela tiden sagt att det ska bli såå lönsamt lite längre fram buhuhu snyft.

Kommentera