Europeiska domstolar tillämpar dubbelmoral för israeliska produkter

av Soeren Kern • 21 november, 2019

  • Domstolens utslag, som i princip uppmuntrar till att de strikta franska märkningskraven ska tillämpas över hela EU, har fördömts som en reflektion av EU:s Israelfientliga partiskhet. Många kommentatorer noterade att av alla världens många territoriella konflikter – från Krim till Norra Cypern, Tibet och Västsahara – har EU pekat ut Israel som enda land med särskilda märkningskrav.

  • ”Det finns över 200 pågående territoriella dispyter i världen, och ändå har EU-domstolen inte fått fram ett enda domstolsbeslut som relaterar till märkandet av produkter som kommer från dessa territorier. Dagens beslut är både politiskt och diskriminerande mot Israel.” – Israels utrikesdepartement.
  • Det går också emot internationella handelsstandard som bestämts av Världshandelsorganisationen … Det är ett småaktigt beteende av högsta rang när det finns viktigare saker att ta itu med. Att den europeiska domstolen citerar Israel för dess ’brott mot internationell humanitär lag’ medan Hamas och dess följeslagare bombar oskyldig civilbefolkning i Israel är en av de mest perversa ironier jag har bevittnat på ett bra tag.” – Menachem Margolin, ordförande i Europeisk judisk organisation, Bryssel.

Europeiska unionens domstol, EU:s högsta domstol, har beslutat att livsmedelsprodukter som är tillverkade i så kallade judiska bosättningar i Östra Jerusalem, på Västbanken och i Golanhöjderna måste ha en särskild märkning som sådana och får inte bära den generiska etiketten ”Made in Israel”.

Beslutet, som gör ett särfall av Israel, ska inte vara motiverat av frågor om livsmedelssäkerhet eller konsumentskydd utan av EU:s Israelfientliga utrikespolitiska preferens. Den har kritiserats som partisk, diskriminerande och antisemitisk.

Märkningsfallet har sitt ursprung i frågor angående tolkningen av EU -reglering 1169/2011, från den 25 oktober 2011 angående konsumentupplysningar på livsmedelsprodukter. Regleringen var motsägelsefull i frågan om märkning av livsmedelsprodukter från Israel.

Läs vidare

2 thoughts on “Europeiska domstolar tillämpar dubbelmoral för israeliska produkter

Kommentera