Sämre ekonomi väntas i kommunerna, men anledningen döljs

EKONOMI. Majoriteten av kommunernas ekonomichefer ser att de ekonomiska förutsättningarna blir sämre nästa år jämfört med i år. Det här konstateras i en rapport som arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting presenterar i dag, enligt Sveriges Radio

Steget Efter

Fler kommuner ser att det kan komma att bli kärvt ekonomiskt framöver. Sveriges kommuner och landsting har ställt frågan till ekonomicheferna i landets 290 kommuner om hur de bedömer sin kommuns ekonomiska förutsättningar nästa år jämfört med i år. 216 har svarat och av dem säger fyra av fem att det ser mycket eller något sämre ut nästa år.

Anders Knape som är ordförande för Sveriges kommuner och landsting ser framförallt två orsaker till kommunernas tuffare ekonomiska situation. Dels att antalet äldre och unga ökar snabbare än personer i arbetsför ålder men även att vi är på väg in i en lågkonjunktur och den här kombinationen gör utmaningen större.

-Pettersson tror inte en sekund på att orsaken är att äldre och unga ökar snabbare än personer i arbetsför ålder, problemet är att många i arbetsför ålder inte arbetar eller arbetar svart, och de beror i sin tur på att efterfrågan på lågutbildade analfabeter är begränsad.

Utan den enorma asyl- och anhöriginvandringen samt arbetskraftsinvandring till ”enkla yrken”  skulle problemen vara betydligt mindre.

Arbetskraftsinvandring av lågkvalificerad arbetskraft handlar om några få saker. Klanmentalitet, fusk och brottslighet. Ytterst få är personer som vi eller företagen har nytta av med 400.000 arbetslösa i landet. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Sämre ekonomi väntas i kommunerna, men anledningen döljs

  1. Kommunerna är liksom en ”konstutställning” i perverst felaktig asylpolitik (alla vet att alla ljuger)

  2. Bara för någon ”säger” något betyder det inte att det är sant.

    Antal personer 0–17 år procentuellt u sverige år 2000: 21.8 %

    Antal personer 0–17 år procentuellt u sverige år 2018: 21.1%

    Andel personer 65 år eller äldre i procentuellt i hela sveriges population 2000: 17.2%

    Andel personer 65 år eller äldre i procentuellt i hela sveriges population 2018: 19.9 %

    Befolkningsstatistik i sammandrag 1960–2018
    https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/helarsstatistik–riket/befolkningsstatistik-i-sammandrag/#Fotnoter

    enligt nys siffror på scb jobbar minst 13 % av alla mellan 65-74 år och får sin inkomst från sitt arbete.

  3. Kolla kommunens redovisning. Då kommer du att se att den enda budget som ökar i princip är socialbudgeten. inom denna är det i huvudsak 2 konton som ökar, d v s omsorgsbudgeten (för äldre – men med en stagnerande trend då det är där besparingarna sker) och den stora ökningen är budgeten för försörjningsbidrag. Denna är till 90 % belastad av invandrare.
    Hans Jensevik förklarar i ett antal videos på youtube hur det fungerar. Till skillnad mot Regeringen, myndigheterna och media, VET han exakt vad som sker och hur det fungerar. Samt förutsäger konsekvenserna.

    Hela upplägget är specialpreparerat för att muslimska brottslingar skall kunna suga ut miljarder (som de skickar till släktingar resp till skatteparadis) ur systemet.

    Kolla även hur kommande budgetförslag ser ut. Risken är att kommunerna med vänsterledningar försöker dölja vad som sker, men annars lär ovanstående beskrivning bekräftas.

  4. Det är vidrigt att ”skylla” kommunernas dåliga ekonomi på att det blivit fler äldre. De ”äldre” är en betydligt mindre minuspost än de ”onämnbara”. Äldre betalar skatt på sin pension, de betalar själv för sitt boende, de betalar själv för den mat de serveras. Kvar efter skatt och kommuners omsorgsavgifter blir en liten fickpeng.

    Jämför detta med de ”onämnbaras” 100%-iga kostnad. utan tillstymmelse till någon intäkt. SK:Ls analys är inte ens till hälften rätt.

  5. Stolpskotten försöker att inbilla den sovande massan att den
    åldrande befolkningen är skuld till Sveriges sinande ekonomi,
    men glömmer att den åldrande Svenska befolkningen själva
    betalat in till sin ålderdom.,det har inte den åldrande importerade

    Min egen teori är att tre på varandra skitdåliga regeringar som
    tycks leva i det blå , är orsaken, plus att en miljon icke produktiva
    människor,som ska försörjas plus en byråkratkader som bara
    växer värre än ogräs som också ska försörjas av skattemedel,
    plus en enfaldig media som låter bli att rapportera om dom
    verkliga orsakerna.

  6. SKL släpper idag 76 sidor ekonomirapport. Ingen ”elefant-analys” i den.

    Medelskatt-uttaget höjs med 5 öre till nästa år. Teslan behöver nya batterier. Den är dyr i drift. Så nu står hoppet till plastpåseskatten som införs till nästa år. Kan eventuellt styra upp ekonomin då tillsammans med alla elefanter, som är så oerhört vinstgivande.

    Dessutom röstas ju försämrade pensionsvillkor igenom idag. Vilket är bra. För då jobbar fler ihjäl sig innan pensionen inträffar. Kommunernas äldrevård slipper dessutom en massa kostsamma personer i sin ”demografikostnad”.

    Så allt är som vanligt i Sverige. ”Utmaningarna” slår ut problemen. Verkligheten får ta konsekvenserna istället.

    https://webbutik.skl.se/sv/artiklar/ekonomirapporten-oktober-2019.html

  7. Nu är det de små 50-tals kullarna som går i pension så antalet pensionärer borde minska. Om antalet pensionärer ökar så måste man fråga sig var de extra pensionärerna kommer ifrån?

  8. Det är fel att kommunerna går omkring och påstår att dom inte har några pengar.
    Detta sa STATSLÖGNAREN i partiledardebatten i dag. Kommunerna har aldrig fått så mycket pengar som nu. Vad dom gör med dom får väl folk räkna ut själva. Jag tror att dom super upp dom eller att STATSLÖGNAREN LJUGER SOM VANLIGT.

  9. Mormor:
    Vore det enbart i Linköping ”ginge” det väl. Men nu är det likadant,från Ystad till Haparanda…. eller längst upp vid Riksgränsen ! (;

  10. Och dom kalla alternativmedia för fakemedia.
    Man misstänker att politikerna är lika inavlade som muslimerna. Dom importerade muslimerna för dom ynglar av sig och skulle göra befolkningsunderlaget yngre. Det politikerna inte ännu har fattat är muslimer har väldigt svårt att arbeta.
    Undrar hur dom kommer att lösa det problemet? Förresten jag vet. Politikerna kommer att skylla på Åkesson och möjligen Trump.

  11. Anders Knape verkar tro på sagorna som finansminister Magdalena Andersson (S) berättar om kommande lönsamhet för en grupp invandrare …

    Ny språksatsning för föräldralediga utrikesfödda kvinnor. Regeringen gör en specialsatsning för att få utrikesfödda kvinnor att lära sig svenska. Satsningen pågår under tre år med start 2020. Nästa år skjuter regeringen till 65 MILJONER kronor, för att sedan öka satsningen till 80 MILJONER kronor under 2021 och 2022.

    Att få in den här gruppen på arbetsmarknaden kan enligt regeringens kalkyl ge 37 MILJARDER kr i skattekassan. (Publicerad 10 september 2019)

    Läs mer och lyssna till video på:

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-spraksatsning-for-utrikesfodda-kvinnor

    Finansministern spenderar alltså 65 + 80 MILJONER kr = totalt 145 MILJONER kr och kalkylerar …

    http://www.animatedgif.net/clockscounters/monkey_count_e0.gif

    …. med en vinst på 37 MILJARDER kr i ökade skatteintäkter. Vem tror på den glädjekalkylen?

    SVT:s PK-journalister i videon avstår naturligtvis från att be finansministern redovisa exakt hur hon fått fram ”vinstsiffran” 37 MILJARDER kr. D v s en återbäring till statskassan på drygt 255 ggr satsade pengar ”lite längre fram”.

    • Kan enligt säker källa bekräfta att muslimkvinnorna inte vill arbeta, utan vara hemma och ta hand om barnen, precis som i Mellanöstern.
      Om hälften av muslimkvinnorna är i arbete, som inte är subventionerat av staten, inom tio år ska jag lova att äta upp Annie Lööfs högersko. Hon har enligt säker källa inte ätit upp den, som hon lovade.

  12. Ni får väl jobba mer. sluta gnäll !
    Höj kommunalskatten ni har ju fått det ni röstat för..
    Ynkryggar. skäms sluta gnäll..

    • Senaste valet röstade jag inte för det här. Får jag mindre i kommunalskatt då menar du, och dom som röstade för det får högre då ?

    • JAG VILL HA ETT JOBB NU. Jag är 72 år och borde jobba tills jag blir 104 om man skall tro den socialdemokratiske Statslögnaren.

  13. ruineras vi inte indirekt av staten så kommer komunerna skuldsätta oss långt upp över öronen, här är det skit samma oavsett om staten hade betalat komunerna fullt ut för flyktingarna, för pengarna dras ändå från din plånbok hur man än vänder på det.
    Sveriges flyktingpolitiks kostnader kommer ta död på oss hur dom än försöker gömma de skenande kostnaderna.
    Tack Reinfeldt, Löfven ni gör ett gott jobb till att radera ut sverige från kartan

  14. Delvis sant med uttalandet. ”Dels att antalet äldre och unga ökar snabbare än personer i arbetsför ålder” Antalet äldre ökar och antalet unga ökar snabbare än tänkt, men detta med arbetsför ålder stämmer inte riktigt

    Viss klientel tar hit sina äldre, som inte vill/kan arbeta. Sen är det bara baaaaarn som kommer hit, med en massa skägg dock. Dom vill/kan inte heller arbeta. Så det är en sanning med modifikation därav anledningen att dom byter till arbetsför ålder, när dom skulle sagt ingen av dom vill eller kan arbeta utan dom vill ha bidrag plus allt annat gratis

    Inte deras fel utan det är våra styrande i landet som sett till detta att man inte behöver prestera

  15. Mellan 90 och 95% av dom som Stefan Lövén tar hit kommer inte att bidraga med EN ENDA KRONA till Svenska staten, men dom kommer att kosta åtskilliga miljarder i bidrag.

    • I Linköping har det blivit mörkare. Ett 40 tal Ankarbarn stryker runt i centrum med mycket droger och 3-4 Batikkvinnorna är runt dom oftast lärarinnor eller pensionerade kommunfolk. Somalier med huckle ett 100 tal oftast tjocka o svårt o gå går till SFI o handlar på Lidl. I övrigt mycket öppen droghandel med hand till handslagsaffärer. 4 års observation och kont med ordningsvakter o butiks akter med 2 polisbilar ständigt i centrum med 2-4 patrullerad poliser och bussar vid mer aktivitet. Bott i 40 år ser en enorm skillnad. Kvällar o helger är det rena kriget, inte trevligt att bo centralt. Tiggare 3 st men flask o burkletare runt 15 st många svenskar mycket konkurrens om kronorna, vilket gör att pantmaskinerna har börjat försvinna finns bara i ytterområde där Maxi o City Gross är störsr.

Kommentera