Stackars elever

2016 kom ett glädjebesked. Den svenska skolan hade gjort bättre ifrån sig det årets Pisa-undersökning än tidigare. Svenska elever prestationer låg nu på en medelnivå bland OECD-länderna och det sågs som en framgång. Detta sagt om en skola som bara för några decennier sedan rankades som en av världens allra bästa. Kraven har onekligen sänkts.

Fast hur står det egentligen till med den institution där våra barn tillbringar stora delar av året och där de ska lära för livet?

2006 publicerade Lärarförbundets medlemstidning en artikel med rubriken ”Rapport från kaos”. Författaren Mats Wahl hade då besökt ett antal svenska skolor och blev förfärad av det han såg, så förfärad att han skrev en bok. Anlagda bränder, hot, våld, sexuella övergrepp, mobbing och trakasserier, var vanligt förekommande. Därtill en bristande kunskapsnivå och Wahl såg en svensk skola i förfall.

Tretton år senare kan man i Lärarnas Riksförbunds tidning Skolvärlden läsa hur nya riktlinjer ska minska hot och våld i skolan. Bara i Stockholm hade anmälningarna om våld och hot i skolan fördubblats på bara sju år och nu ville man från politiskt och fackligt håll se nya riktlinjer och stöd.

I helgen som gick larmade polisen om att droger är allt mer förekommande på skolor, i det här fallet Göteborg. Amfetamin, rökheroin och kokain används av elever på högstadiet, vilket givetvis får konsekvenser för både eleverna själva, klasskamraterna, lärarna och lärandet.

Igår kom nästa slag. Nu väntar stora besparingar för landets grundskolor. Nära hälften av landets kommuner har hittills i år sparat in på verksamheten.

Lägg därtill den rapport som publicerades igår och som visar att allt fler barn och unga drabbas av psykisk ohälsa. Tacka för det när vi numera dagligen matas med klimatångest och rapporter om jordens undergång. Barnen ska itutas hur farligt för miljön det är med resor, kött, nya kläder och mobiler. Barnen ska också lära sig att redan i grundskolan ifrågasätta vilket kön man tillhör och det kön både pojkar och flickor har mellan benen. Pojkar ska inte längre få leka med bilar och flickor inte med dockor. Enkla jobb finns snart inte, utan nu måste barnen plugga hårdare för att komma in på höga utbildningar osv osv. Tänk vilken framtid vi bäddat för kommande generationer?

1 thoughts on “Stackars elever

  1. Har sagt det förr, den dagen då svenska skolan inte är politisk utan drivs av kompetenta och begåvade människor som vet vad de gör och hur de ska göra de, då kommer skolresultatet att vända.

Kommentera