Gustav Fridolin ska ha beröm

RIKSDAGEN. På måndag gör miljöpartisten Gustav Fridolin, 36, tidigare språkrör och utbildningsminister, sin sista dag som riksdagsledamot. Dagen efter tar han plats som lärare vid Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen, Stockholm.

Ni kanske inte tror det, men den här lille gossen har faktiskt varit Sveriges utbildningsminister och på tisdag börjar han arbeta som lärare. Tack Gustav. 

Gustav Fridolins sista motion har samma innebörd som hans första, som 19-åring. Han föreslår kraftigt minskade arvoden för riksdagsledamöter. – En sänkning med 30.000 kronor i månaden vore lagom, då hamnar man i nivå med en gymnasielärare, säger Fridolin till Aftonbladet.

På 60-talet tjänade en riksdagsledamot ungefär lika mycket som en lärare, men sedan dess har riksdagsledamöterna dragit i från rejält. Ledamöterna har idag ett grundarvode på 66.900 kronor i månaden som är skattepliktigt och ingen formell närvaroplikt.

Lärare i grundskolan tjänar 30.000 till 35.000 i månaden.

Att vara statsminister är inte lätt och det medför ett stort ansvar. Lönen för en statsminister ska vara bra. Statsminister Stefan Löfven (S) pratar ofta att landet slits isär och att klyftorna ökar, bidrar han själv till detta eller till minskade klyftor? 

Det går naturligtvis inte att jämföra utan att jämföra andras löneökning och prisutvecklingen i stort men jag gör ett försök.

När Olof Palme (S) var statsminister 1983 hade han ett arvode på 18.040 kronor i månaden. Det motsvarar 45.495 kronor i dagens penningvärde.

Statsminister Löfven har ett arvode på 176.000 kronor i månaden. Nästan fyra gånger mer än vad Olof Palme hade.

-Pettersson undrar vem som sliter isär landet och jag tror ingen kan påstå att vi får duktigare politiker med högre arvoden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Gustav Fridolin ska ha beröm

  1. Jag gillar inte miljöpartister, trots att jag var med en gång i tiden och röstade in den i riksdagen. Men tycker trots allt att det är strongt av Fridolin
    att ta ett jobb som lärare och inte gå hem och utnyttja ersättningarna från riksdagen som många andra gör.
    Nu är ju det här inte en vanlig skola med högstadie/gymnasie elever utan en skola för folk över 18 år. Så man kan ju gissa att det inte är lika oroligt på den skolan som på andra skolor, Sen får vi väl se hur länge han står ut.

  2. Jag vill lägga till en regel för riksdagsledamöterna: Att lämna sitt parti ska innebära att man förlorar sitt mandat till ersättaren om man inte är inkryssad på ett direktmandat.

  3. Visst ska lönen vara bra för en statsminister som presterar och värnar om land och folk.
    Men det har inte vi här i Sverige, vi har en utstuderad Landsförädare med en statsministerns lön.
    Detta bör korrigeras per omgående och Sveriges rättmätiga ledare Kasselstrand /Åkesson bör som enda självklara ledare leda Sverige tillbaks till normal läge.

  4. Vem är han som ni filmar..En vän till mig sa. att det är vår statsminister….
    Jag tror inte på det.
    Skulle det vara sannt så förstår jag att Sverige ser ut som det gör.

  5. Man förstår hur sjukt det är när en riksdagsledamot som lämnar Riksdagen och börjar jobba FÅR BERÖM och lovord i media. Det normala är att de går över till att leva på bidrag i flera år ofta fram till pensionen
    ( hej Lars Ohly, Veronica Palm m fl).

  6. Han är väl ivrig att börja hjärntvätta eleverna!

    Stå inför likasinnade och skrika ut sitt hat!

  7. Idag är det en dag som CARL BILDT och dom som styrde
    då borde skämmas rejält efter allt ljug och mygel
    omkring förlisningen av ESTONIA, det är nämligen 25 år
    sen denna otäcka händelse skedde, där myndigheterna
    mörkat verkligheten från början, detta trots att 600 Svenskar
    dog!

    • Stefan Löven ska inte ha en krona i lön eller arvode. En jävla idiot som förstör Sverige och är en landsförädare av stor rang. Han borde rullas i tjära och fjädrar och utvisas på livstid till IS. Resten av regeringen borde avgå med omedelbar verkan. Är trött på att människor i riksdagen kör över hela Sveriges befolkning. Allt för makten och pengarna verkar vara deras gemensamma motto.

  8. ” Landet slits isär” Till och med det ordet har han stulit från Sverigedemokraterna, det är inte bara stora delar av den
    politik som han så djupt förtalat som han har stulit från S.D,
    Nu lägger dom beslag på uttalanden med.

  9. detta äckliga landet upphör ALDRIG att förvåna mig.

    Valresultat hemlighålls efter dom – som en jävla diktatur

    Sajten begärde ut resultatet för bland andra Marit Paulsen (L), Jonas Sjöstedt (V) och Per Gahrton (MP) hos Statistiska centralbyrån (SCB) men fick avslag med hänvisning till att det är en skyddad personuppgift som lyder under statistiksekretess.

    Frågan gick vidare till kammarrätten som också uppger att valresultatet ska hållas hemligt fram till att sekretesstiden gått ut – om 70 år.

    ”Kammarrätten instämmer i Statistiska centralbyråns bedömning att de begärda uppgifterna omfattas av sekretess enligt 24 kap. 8 § offentlighets och sekretesslagen (2009:400).

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mWn0W/valresultat-hemlighalls-efter-dom

  10. hade vi haft smarta politiker som klämde ut 100% effektivitet och kvalitet och med vetenskapliga och faktabaserade underlag och konsekvensanalyser och gjorde bra hållbara lösningar som var bäst för folket och nationen ur varje inbetalad skatte krona hade de kunnat få en HÖGRE månadslön om det nu gjorde skillnad.

    Om man vill ha det bästa utfallet och resultatet tycker jag gott man kan betala för det.

    Men betala höga löner till en regering som säger att de varit naiva är bara slöseri på skattemedel.

  11. Jag kan hålla med om att regingsledamoterna SKALL sänka sina löner !!!
    Men det är det enda !!!
    Såsom varande ”fattigpensionär” efter jobbat över 50 år och idag erhåller ca 11.500;- FÖRE SKATT (efter ca 7,,800;- ) !!!
    Jobbat både inom vård och administration !!

    SKA VI SLÖSA SKATTEKRONOR PÅ DE SOM INTE GÖR NÅGOT ???

  12. i usa har vi 4 presidenter som donerat bort hela eller delar av sin lön till välgörenhet istället för att ta pengarna själva pga av de tycker att de redan har egna pengar de kan leva på.

    Four presidents refused a salary. Instead, they donated all or part of it.

    Donald J. Trump donates his $400,000 annual salary to various federal departments.

    John F. Kennedy donated his $100,000 salary to six charities. He retained the $50,000 entertainment allowance.He had also donated his salary while serving 14 years in Congress.

    Herbert Hoover divided his salary between various charities. He gave some of it to his staff. Hoover’s net worth was around $4 million in 1913, worth $103 million today.

    George Washington donated his $25,000 salary. It would be worth $716,017 today.

    pga av skattetekniska och arbetsmiljölagar i usa måste företagsledare och stadsdels politiker ta ut en dollar i lön för att särskilja sig juridiskt mot en anställd eller en volontär

    The following people have been employed for annual salaries of one dollar:

    Arnold Schwarzenegger (former Governor of California)

    Richard Riordan (Mayor of Los Angeles)

    Jon Corzine (former Governor of New Jersey)

    former Massachusetts Governor Mitt Romney,

    New York City Mayor Michael Bloomberg.

    Har ALDRIG hört talas om någon politiker i sverige som jobbat för en krona och donerat hela sin lön.

    Skiter i vad politiker tycker och tänker…….reagera eller AGERA

  13. Arvodeshöjningarna ska naturligtvis följa medianlöneökningarna för svenska folket och justeras inför varje riksdagsperiod.

    • En drömscenario ,men tyvärr omöjliga att bli av med. Detta tackar vi somalikvinnan som satte igång springruntsverige innan valet och lyckades få in dessa dårar på ledande platser.
      Hur det nu är möjligt att en 4 % parti styr hela Regeringen.
      Men vad är omöjligt i Sverige?

Kommentera