Sverige håller på att byta ut ren el mot smutsig

KLIMAT & MILJÖ. Sverige håller på att byta ut ren klimatsmart el från kärnkraft till smutsig el från vindkraft. Sedan energiöverenskommelsen slöts 2016 har det tagits beslut om investeringar i ny vindkraft för 72 miljarder.

72 miljarder skattekronor ska satsas på att öka den elproduktion som släpper ut TRE GÅNGER MER CO2 i atmosfären per KWh än kärnkraft.

Vid produktion av el med olika energikällor uppstår miljöpåverkan, bland annat i form av koldioxidutsläpp (CO2) och högaktivt kärnbränsleavfall (mängden utbränt radioaktivt uranbränsle). Diagrammen nedan visar värdena för utsläpp och avfall vid drift och under elproduktionens hela livscykel.

Livscykelanalysen beskriver elens totala miljöpåverkan, från bränsleproduktion, byggande, drift och underhåll till hantering av restprodukter och nedmontering av kraftverken, detta enligt Vattenfall.

Kärnkraftens problem är avfallet, det avfall som blivit och blir från ”de gamla” kärnkraftsverken anses kunna hanteras av generation 4 som ska gå att driva på avfallet från de gamla.

Sedan beskrivs kärnkraften som farlig, inget kan vara mer felaktigt. Bioenergi är väldigt dödligt, exempelvis förbränning av biodrivmedel och inte minst inomhus vedeldning. Enligt Världens hälsoorganisation (WHO) använder 3 miljarder människor öppen eld och ohälsosam förbränning för matlagning och värme. Uppskattningsvis dör 4,3 miljoner årligen i förtid av sådan förbränning.

Det talar dock media tyst om, döden i fossilbranschen är så vanlig att den inte omtalas utom vid vid dramatiska olyckor. Enligt U.S. Centers for Disease Control kräver olyckor vid olje- och gasborrning cirka 100 liv per år i USA. Tisdagen 23 januari 2018 dödades fem arbetare i en gasexplosion i Oklahoma när de borrade efter naturgas.

Om sådana dödssiffror hade tillhört vilket som helst annat energislag, till exempel vindkraftbranschen, så hade det resulterat i stora rubriker och folkstorm. Om fem arbetare hade förolyckats i ett kärnkraftverk hade det blivit orkan bland miljömupparna som krävt omedelbar stängning av alla kärnkraftverk i hela världen.

James Concas uppräkning över antal dödsfall globalt, per biljon kWh, sett i relation till produktionens storlek (del av marknaden):

  • Kol – 100 000 dödsfall (41 % av global elmarknad)
  • Olja – 36 000 dödsfall (33 % av global energimarknad/4 % el)
  • Bioenergi/biodrivmedel – 24 000 dödsfall (21 % energi/2 % el)
  • Naturgas – 4 000 dödsfall (22 % av global elmarknad)
  • Vattenkraft – 1 400 dödsfall (16 % av global elmarknad)
  • Solenergi – 440 dödsfall (< 1 % av global elmarknad)
  • Vindkraft – 150 dödsfall (2 % av global elmarknad)
  • Kärnkraft – 90 dödsfall (11 % av global elmarknad)

Källa

-Pettersson är inte specialist på energiproduktion men jag anser att klimat, miljö och energi är alldeles för svåra saker för att miljömuppar ska få bestämma…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Sverige håller på att byta ut ren el mot smutsig

  1. Allt blir märkligare och märkligare i sverige!!
    Hur skall dårarna ens få ihop den här sjuka strategin, stäng av kärnkraften och importertera kolkraft.
    släng upp ett vindkraftverk och tro att elbilen drar mindre el???
    släng upp ett vindkraftverk till och tro STOCKHOLM självransonerar sin hushållsel??
    Det här är ett sådant självmord på energi tillverkning och utsläpp att det är konstigt att ingen åtalar regeringen för koruption med resurser som vi en gång investerat i
    för framtida bruk.

  2. Inte lätt att rösta MP och säga sig värna om miljön, när man samtidigt slåss för att lägga ner de mest miljövänliga vi har för stor konsumtion.(kärnkraften)
    Symbolsatsningar som vindkraft, har liten betydelse för vårt totala energibehov.
    Energiskog är inte hållbart för miljön och speciellt inte för co2 utsläppen som klimatGreta jagar.

  3. i en totalitär ideologi är allt osant sant och allt som är sant osant.

    för att hjärntvätta folket och få dem osäkra och tveksamma på verkligheten och den riktiga sanningen.

    Den riktiga sanningen pumpas ut 24/7

    allt beror på patriarkatet

    allt beror på klimatet

    allt beror på rasism

    allt beror på socioekonomiskaklyftor

    samma ideologiska svar ska lösa alla problem precis alla problem. Vilket gör att hela staten söndras samman.

    bara vi alla blir miljö, hbtq, jämlikhet, certifierade dvs döpa in i den nya statsreligionen så kommer allt bli bra.

    Vi ska lösa allt med värdegrunder.

    Mjea……har inte riktigt gått så bra

  4. Förstår mig inte på Sossarna i många år gjorde dom många bra
    saker som fick landet att blomstra, men sedan 20 år tillbaks gör dom allt dom kan för att köra landet tillbaks till stenåldern, man till
    och med importerar massor av stenkastare!

  5. Idiotpartiet MP är ett av landets största problem. Sozzesvinen delade ut ministerposter till dessa galningar bara för att förödmjuka svenska folket. Dessutom är en jävla massa ”journalister” MP:are, så där kan vi inte förvänta oss någon granskning av idiotin…

  6. https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/ringhals/produktion/avveckling-ringhals-1-och-2

    Ringhals 2 stängs för gott om några månader, Ringhals 1 nästa år.

    Då haver vi enbart ett kärnkraftverk kvar, sedan blir det väl el från miljövänlig kolkraft som vi skall ladda elbilarna med.

    Orsaken till stängningen är ”olönsamhet”, men lönsamheten beror väl på en dyr miljöskatt på all miljöfarlig kärnkraft, jisses MP, vad är det ni håller på med…

  7. Älskar humorn i bilderna, tack för dagens asgarv. Men din filur, nu måste jag tvätta morgonrocken som fick kaffe på sig.

Kommentera