Irans hot: ”Fullskaligt krig” om USA går till attack


UTRIKES. Irans utrikesminister Javad Zarif hotar med ett ”fullskaligt krig” om USA eller Saudiarabien attackerar Iran. I en intervju med CNN säger han att Saudiarabien skulle tvingas kämpa till ”den sista amerikanska soldaten” om så sker.

Det kallas islamsk demokrati.
”Allah skapade inte människan för att han skulle ha kul. Syftet med skapelsen var för mänskligheten att sättas på prov genom umbäranden och bön. En islamisk regim måste vara allvarlig på varje område. Det finns inga skämt i Islam. Det finns ingen humor i Islam. Det finns inget roligt i Islam. Det kan inte vara skoj och glädje i det som är allvarligt.”
Ayatollah Khomeini, 1979

Precis som tidigare förnekar han Irans inblandning i helgens drönarattacker mot oljeproduktionen i Saudiarabien, men Zarif kan heller inte bevisa att attackerna kom från Jemen. Både USA och Saudiarabien har lagt skulden på Iran.

Zarif säger att Iran vill undvika en konflikt, och att man är villigt att samtala med grannländerna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Iran vägrar dock samtala med USA om inte sanktionerna tas bort.

Den väsentliga frågan har fortfarande inget svar – om drönarna och robotarna avfyrats från iransk mark eller inte. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter att Saudiarabien sagt att vapnen som avfyrats är av iranskt ursprung, men det är ännu oklart var ifrån vapnen avfyrats.

”Allt vi fick var ett kryptiskt uttalande om att de kom norrifrån”, skriver han och poängterar att utredningen fortfarande pågår om vem som är ansvarig.

Foreign Policys Emily Meierding skriver att även om Iran kanske inte har varit inblandat i attackerna i helgen så gynnar de landets intressen. Hon menar att fram tills att andra länder inte är fullt så beroende av oljan kommer Iran att ha ett övertag då andra länder, även USA, inte är immuna mot instabilitet på oljemarknaden.

USA:S president Donald Trump har hittills inte reagerat på de provokationer som förekommit i persiska viken det senast halvåret. Oljefartyg har minerats, en amerikansk drönare har skjutits ned, fartyg har beslagtagits men någonstans finns en gräns.

Trump har redan kritiserats på hemmaplan för att han inte angrep Iran när drönaren sköts ned.

-Pettersson begriper inte storpolitik men jag misstänker att Iran spelar högt, de är enormt pressade av sanktionerna och riskerar oroligheter på hemmaplan. En stor framgång för Iran skulle vara att få USA till förhandlingsbordet och ett vettigt avtal på plats så sanktionerna försvinner. Iran vill testa USA:s vilja att löpa lina ut, med sanktionslinjen.

Risken är hög, att det utbryter ett krig med USA. Det är inget man önskar eller vill eller ens utgår ifrån att det ska ske. Därför ger man sig på Saudiarabien, istället för USA direkt.

Nåväl, i svenska medier låter det som om Trump är det stora hotet, men vi ska veta att ett av Trumps vallöften var att USA skulle dra sig ur krigen i Mellanöstern.

Läs mer på The Drive…

USA var inblandat i fyra krig när vänsterns älskling president Barack Obama tillträdde den 20 januari 2009, i oktober 2009, efter att ha varit president i nio månader, tilldelades Barack Obama nobels fredspris, oklart varför. När fredspresidenten slutade så var USA inblandat i sju krig.

Detta enligt den så kallade konfliktdatabasen vid Uppsala Universitet. Förutom Irak, Afghanistan, Somalia och Pakistan har USA under Obamas mandatperiod påbörjat militära insatser i Libyen, Yemen och Syrien. Duktigt gjort av en Fredspristagare, som var värst.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Irans hot: ”Fullskaligt krig” om USA går till attack

 • compulsoryunion

  Fredspriset påminner om G Orwells 1984: verkligheten är tvärtemot vad som sägs.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Ja krig löser ju alltid problem, anfallet på Irak som inte hade några påstådda förintelsevapen blev ju lyckat med massor av flyktingar till Västeuropa och Sverige, Syrienkriget anfallet på Libyen likaså !
  Kommer USA och Saudiarabien att ta emot miljoner Iranska flyktingar om de anfaller Iran ?
  Nej det får andra länder göra och Steffe och övriga 7 klövern står då naturligtvis först i kön med öppna armar.

  Gilla

 • Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet

  De senaste fyra presidenterna är en del av samma regim som lyder under det militärindustriella komplexet och dess propagandamaskin, monopolkapitalets medier.

  Gilla

 • killeri

  Ja, om Palestinavännerna på UD påstår det så måste det ju vara sant.

  Gilla

 • Nicklas

  Ska bli ett sant nöje beskåda Usa jämna Iran med marken. De ska veta sin plats.

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Zenit har nog helt rätt . Det är min övertygelse . Mvh Sjöström

  Gilla

 • Tony

  Fan vad den gubbtjyven ser ondskefull ut ?

  Gilla

 • Kalle

  Kan bli hur spännande som helst, låt muselmanerna banka på varandra.

  Gilla

  • Tore

   Vem tror du får ta emot avskrädet som flyr kriget?

   Gilla

   • pllay

    Har vi råd med en vinter utan olja?
    Tror du resten av världen utanför USA och Ryssland har råd?
    Om det vore så väl att det bara handlade om olika Muslimska grupper som slog ihjäl varandra så gärna för mig, men det handlar om hela världens ekonomi.
    Om det bara fanns ett sätt för dem att banka på varandra utan att världen blir lidande, men det finns det ännu inte.
    När vi befriat oss från beroendet av oljan är ingen gladare än jag.
    Nu är vi i deras våld, se hur Stefan och tjejerna slickar röv!!!
    Fy fan så förnedrande.

    Gilla

   • Stenbock

    Tore:
    Just detta är ett skrämmande scenario…. Tack o. lov finns för oss Nordsjöoljan. Dessutom finns jorden största reserv oljemängder,under Venezuelas jordskorpa !
    USA får väl liksom vi taga skeden i vacker hand,för att handla med denna kommunist-regi !
    Det heter ju,i orostider spisar fan flugor….

    Gilla

   • Kenth Andersson

    Precis, vem eller vilka får ta hand om alla flyktingar ?
    Jo bland annat Socialbyrån Sverige, inte USA eller Saudiarabien.

    Gilla

 • Jag

  Här har vi bevis för vår fullständigt fruktansvärda inkompetenta vänsterpack till *regering*.
  De som duger ur allt via världens högsta skatter, finansierar terrorism, korruption i många länder.

  https://mobile.twitter.com/Dykaren21/status/1174714740968497153

  Gilla

 • Stenbock

  Ja ljuga o. bedraga kan de i alla Emiraten,Riken o. Staterna i regionen !
  Blev det bara därmed,att ett krig blev kvar i området,vore ju som någon skrev det absolut bästa,om de utplånade varandra !
  Tyvärr är det ett förestående Presidentval i USA.Detta hindrar TRUMP att agera.
  Att bara hota islamska pyjamasklädda idioterna i Iran,lär inte lösa problemen.Der är det de revolutionära Gardet,som först av allt måste sändas hem till sin Allan….Därpå kanske USA kan tygla Saudisarna ?

  Gilla

 • blabaris

  snälla usa ställ er utanför och låt självsaneringen i freden religion börja och låt oss alla betrakta hur fredliga de är

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: