Irakisk kvinna blåste Uppsala kommunen med falsk hemtjänst i bidragshärva


BIDRAG & INVANDRING. Mariam är en 37-årig kvinna från Irak, som är bosatt i Uppsala och har varit i Sverige sedan minst 2007. Det är okänt hur mycket svenska hon lärt sig, men det förekommer ”språksvårigheter”. Ett och annat om hur hennes nya värdland fungerar har hon dock snappat upp – och gjort bruk av.

Mariam hävdar att hon på grund av bl.a. smärta och värk inte kan jobba, har svårt med hushållsarbete och en begränsad förmåga att röra sig utomhus. Mellan juni 2017 och maj 2018 hade hon bistånd för 115 timmars hemtjänst och 8 timmars ledsagning varje månad.

Det finns läkarintyg och ADL-bedömningar, men dessa tycks nästan enbart ha utgått från Mariams egna uppgifter och innehåller endast diagnoser som inte är fysiskt påvisbara. Det påpekas att hon inte medverkat optimalt i utredningen och har ett överdramatiserande beteende.

Förvaltningsrätten kommenterar att Mariams beskrivningar av sitt hjälpbehov i vissa fall framstår som överdrivet – som när hon menar att hennes yngsta barn behöver hjälp med att tvätta håret.

Hawraa, som utförde hemtjänsten och ledsagningen, har varit folkbokförd på Mariams adress sedan 2015. Detsamma gäller hennes bror, som också är hemtjänstutövare. Under utredningen nekade Hawraa till att hon och brodern är släkt med Mariam, och hävdade att de bara kom från samma by i Irak.

Mariam har uppgett att Hawraa skjutsat henne till och från aktiviteter i hemtjänstens bil, men det visade sig att Hawraa inte vid något tillfälle använt bilen ifråga.

Enligt en anonym anmälan bor Mariam fortfarande tillsammans med sin f.d. make, kan köra bil själv – samt var i Irak under vintern 2017, medan hemtjänsten registrerades som vanligt. Pengarna som intjänats på den bedrägliga hemtjänsten ska ha delats mellan Hawraa, Mariam och hennes ex-make.

Mariam har inte gett några tillfredsställande förklaringar och hon har ändrat sina uppgifter vid ett flertal tillfällen. Hon bereddes möjlighet att inkomma med synpunkter till såväl Förvaltningsrätten som Kammarrätten, men hördes inte av.

Det här ärendet gick ända upp i Kammarrätten innan det den 28 augusti 2019 fastslogs att det inte blir någon mer hemtjänst för Mariams del.

-Pettersson tackar Bokklubben för tips och info men undrar varför det inte blir något straff för Mariams del, damen har ljugit och bedragit men det enda som verkar hända är att hon inte får någon hemtjänst i framtiden, men får hon socialbidrag, bostadsbidrag och barnbidrag i stället?

Hur många Mariam finns det i Sverige? Hur många som inte försörjer sig själva åker till det land de flytt för sina liv ifrån?

Mariam och hennes likasinnade kamrater lär knappast vara välkommen till Sölvesborg, men hur är läget i Uppsala? Hon och andra är uppenbart välkomna i Irak så varför inte ge henne hjälp att återvandra?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Irakisk kvinna blåste Uppsala kommunen med falsk hemtjänst i bidragshärva

 • ruben

  Är hon inte dömd att betala tillbaks bedrägeripengarna och utvisning? Vad håller egentligen myndigheterna på med? Sverige behöver en grundlig rehabilitering plus omstart.

  Gilla

 • Tony

  Ja så är det en Svensk får vända ut o in på sig själv för att
  komma i åtnjutande av de vård vi betalat för hela livet, men
  en som knappt kan språket , får med lätthet alla förmåner
  som tänkas kan, då nickar biståndshandläggaren bifall till
  all hjälp som tänkas kan, om inte annat så tar dom hjälp av
  en kosta gratis Advokat Advikat som för fett arvode ser
  till att berikaren får som han/Hon vill?

  Gilla

 • havemydoubts

  Allt krut läggs på att kontrollera svenskar, som betalt in till systemet. Många får ju heller inte något bidrag, trots att de skulle behöva det.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Ovanstående redogörelse visar starkt på ren korruption inom Uppsala kommun. Inget av detta skulle kunna pågå utan att någon/några chefer spelar med. Sannolikt mot ekonomisk del av kakan. Nu fokuserades genom domen bort från det verkliga problemet, korruptionen, och kvinnan döms sannolikt väldigt milt, så att hon håller tyst. Allt för många liknande fall finns sannolikt i Uppsala, och varken dessa brottslingar eller de chefer som korrumperat sig, vill ju avslöjas.
  En gissning är att det finns araber från Irak någonstans i Uppsala kommuns byråkrati för hemtjänst.
  Börja nysta där!

  Gilla

  • Thor

   Det är i högsta grad sannolikt att korruptionen är långt utbredd. Janne Josefssons reportage om Rami Care AB gör mig väldigt betänksam, Sverige verkar ha blivit rena skurkstaten där skattebetalarna plundras in på bara skinnet. Rami Care härvan gällde åtal och fällande domar avseende assistansbedrägerier för 14 miljoner. Illa nog, men hur mycket hade Försäkringskassan betalat ut sedan 2012 enbart till detta arabiska sk-tföretag? Jo, 563 miljoner! 563 – 14 = 549 miljoner. Vad är oddsen för att dessa 549 miljoner var korrekta utbetalningar månntro? Jag får en olustig känsla av att det beordrats ”locket på” för fortsatt utredning, åtalet på 14 miljoner var nödvändigt för att få stopp på bedrägerierna åtminstone för tillfället, men skulle det bevisas att kriminella araber blåst skattebetalarna på över en halv miljard kronor skulle PK-maffians välde svaja ordentligt. Därför: locket på.

   Gilla

 • rune

  Ut med ”packet” !!!!!!!!

  Gilla

 • compulsoryunion

  Bank&mat Sverige: kurden har alltid rätt

  Gilla

 • Bajen666

  Kvinnor kan……också.

  Gilla

  • Maja

   Araber oavsett om de är kvinnor eller män kan fuska till sig allt. Min kära broder som gifte sig till Mena och sedemera skilde sig md en miljon fattigare har sagt att allting de rör vid anser det vara deras egendom.
   Och det stämmer .

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: