Professor: Sveriges bidrag helt försumbart och oron för klimatet är exceptionell

KLIMAT & VÄDER. Meteorologiprofessor Lennart Bengtsson är skarpt kritisk mot undergångstonerna i den svenska klimatdebatten. ”Ingen kan med säkerhet säga hur klimatet blir i framtiden”, säger han samtidigt som han betonar allvaret i situationen. Han har flera konkreta förslag på hur svenska politiker borde agera.

Lennart Bengtsson är professor i dynamisk meteorologi och har tidigare varit bland annat chef för European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, Max Planck Institute for Meteo­rology och International Space Science Insti­tute. När Bengtsson nu har skrivit sin första populärvetenskapliga bok om klimatet. ”Vad händer med klimatet?” är det i ett försök att ”utbilda folk”, som han själv säger.

Lennart Bengtssons bok kan köpas bl. a. på Karneval Förlag

– Klimat är inget annat än ett statistiskt sätt att beskriva vädret över tid, börjar Bengtsson som framhäver att klimatforskningen är en ung vetenskap och mycket komplex. Den fick sin moderna form från 1950-talet som möjliggjordes av rymdobservationer och datorberäkningar.

 

Lennart Bengtsson, som har skrivit mer än 200 vetenskapliga papers inom meteorologi och klimatologi, menar att det är mycket som ännu är okänt kring mekanismerna som påverkar klimatet. ”Det är stora brister i modellerna”

Vi vet också att jordens temperatur är bestämd av växthusgaserna, det har varit känt sedan 1800-talet. Det är den naturliga växthuseffekten och utan den skulle det vara 30 grader kallare. Den del av växtgasutsläppen som är orsakade av människan är fortfarande mindre och har endast ökat med 2 procent, förklarar Bengtsson. Men eftersom klimatsystemet är känsligt även för mindre ändringar måste man ta även små ändringar på stort allvar.

Meteorologiprofessorn anser att svenska myndigheter har varit relativt snåla med medel för meteorologisk grundforskning. – Samtidigt finns den en mängd människor som sysslar med klimatinformation. Man har satsat mer på klimatinformation än forskning.

Sverige skulle också kunna bidra till att utveckla ännu bättre energisystem som är ”transporterbara”, menar han. – Det är ju egentligen ganska tokigt om Sverige lägger ned kärnkraften, snarare kan vi bygga ut kärnkraft och till exempel exportera till Polen som idag huvudsakligen använder kol.

…den svenska passionerade oron för klimatet är exceptionell. Och jag förstår inte orsaken till detta. En uppvärmning i Sverige är ju inte någon nackdel. Då behöver folk inte åka till Thailand för att bada.

– De här antropogena gaserna (av människan orsakade) som unga aktivister vill fixa på tio år, det är totalt omöjligt. Det skulle med stor sannolikhet innebära ett socialt och ekonomiskt sammanbrott på global skala.

Utsläppen i världen ökar för att befolkningen ökar och människor vill få det bättre, förklarar Bengtsson och pekar på att det sker framförallt i utvecklingsländerna, medan OECD-länderna står för endast en tredjedel.

– Sveriges bidrag här är helt försumbart. Det gör man inte klart i debatten. På något sätt är bilden fortfarande att det är industriländerna som är de stora syndarna.

…Det här med att folk inte ska resa med flyg på semester eller äta vissa livsmedel för klimatets skull, det är fullständigt absurt och ett utslag av fanatism.

Läs hela intervjun med professor Lennart Bengtsson på fPlus 

-Pettersson läser och inser att det mesta är klokt och sunt förnuft och undrar varför inte politiker och journalister besitter lite mer sådant…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Professor: Sveriges bidrag helt försumbart och oron för klimatet är exceptionell

  1. I februari 2020 inviger Finland sitt nyaste kärnkraftverk med 1600 MW effekt. Detta blir det största enskilda tillskottet av elenergi i Nordens historia! Det blir intressant att se hur marknaden anpassar sig. Även efter detta måste Finland fortsätta importera billig vatten-el från norra Sverige och kärnkrafts-el från Ryssland.

  2. Polen ska bygga nya stora kärnkraftverk inte som här lägga ner dem.
    de ska också bygga en stor flygplats som blir störst i europa.
    Men det är klart de har inte så många analfabeter där.
    Inga stora utgifter på en sjuk invandring

  3. När jag, i diskussioner med kollegor på jobbet, påtalar att klimatet styrs av solen och inte av människan så ser de alltid ut som stora frågetecken. Varför? Jo, solen är inte ens faktor när media skriver sina ”klimatnyheter”, endast koldioxid, en spårgas som är en så försvinnande liten del av klimatsystemet att den förmodligen inte har någon som helst påverkan alls.

  4. När blir det dags att åtala klimatclownerna här hemma i
    Sverige Rockström och Pär meterolog som likt åsnor
    envist pekar ut koldioxid som orsaken till allt som
    händer med vädret, Nu har en Amerikan blivit
    åtalad för falsarier om klimatet.

    Varför ställer dessa två herrar inte upp i en debatt
    mot exempelvis denne Lennart Bengtsson och
    Lars Bern ? Nej dom vet att dom hade kommit till korta!

  5. Sveriges extrema galenskap och problem består primärt i att Sverige styrs av totalt okunniga, irrationella och hyper-emotionella människor (speciellt kvinnor).

Kommentera