Trelleborg missar miljardinvestering på grund av elbrist

ENERGI. Trelleborg måste nu tacka nej till en investering värd miljarder och 300 arbetstillfällen. Den akuta elbristen slår nu med full kraft i södra Sverige samtidigt som energiminister Anders Ygeman uppger att Sverige har en god elkapacitet. ”Han börjar låta som Bagdad-Bob”, säger Mikael Rubin, kommunalråd i Trelleborg.

Kapacitetsbristen i elnäten i södra Sverige blir allt mer kännbar för städer och kommuner. För några veckor sedan varnade Jessica Fredson, vd för Ystads energibolag, om ett akut läge. Till Dagens Industri uppgav hon att ”Sverige befinner sig i en väldigt problematisk situation och riskerar brist på el, även utanför storstäderna”.

Nu får kommunerna Trelleborg och Sjöbo statuera exempel för den varningen. Mikael Rubin och hans Trelleborg har just missat en miljardinvestering med ett stort internationellt företag som ville etablera och som kunde erbjuda mellan 300–400 jobb.

– De tyckte att allt stämde med Trelleborg. Läget med hamnen var bara en av sakerna som var helt rätt, men det föll på att de var osäkra på om vi kan garantera elförsörjningen, säger Mikael Rubin.

Han berättar vidare om en situation där kommunens tillväxtplaner och beredskap för företagsetableringar är i akut fara då det regionala nätbolaget EON säger nej till kommunens förfrågningar om att få utöka nätkapaciteten.

Läs mer på fPlus…

-Pettersson skrev 2014 en insändare som lokaltidningen vägrade ta in. Tolv nya Nyköping eller 50 nya Oxelösund, insändaren handlade om den kommande mandatperiod med prognoser om ”…600.000 asylsökande och anhöriginvandrare till Sverige. Det är 12 kommuner av Nyköpings storlek eller 50 svenska kommuner av Oxelösunds storlek.

Har vi klart för oss vad som krävs i form av infrastruktur, offentliga jobb, bostäder, skolor, bussar, vårdcentraler och liknande som finansieras via skatterna för att driva varje kommun? Vet man vad som behövs i infrastruktur som telekommunikationer, färskvatten, avlopp, vägar, kraftverk, värmeverk, livsmedelsproduktion i ett land som redan importerar 50 % av maten osv.

Bara ökat elbehov för 600.000 personer lär betyda en och annan kärnkraftsreaktor…”

Nu vet vi, politikerna chansar med vår framtid. Det är billig och säker energi som byggda vårt välstånd och snart kan det vara slut på båda.

Bageriet Pågen ville bygga ut i Malmö men nekades på grunda av elbrist. Pågens vd, Anders Carlsson, levererade en syrlig kommentar. ”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”.

Vår energiminister Anders Ygeman säger dock att det är ingen elbrist, det är effektbrist.

Idag levererar kärnkraften ovanligt lite och vattenkraften mer än normalt. Kärnkraften håller på att avvecklas och vind och solenergi som så ofta försumbara och osäkra.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Trelleborg missar miljardinvestering på grund av elbrist

  1. Det blir svår el-brist i de kallaste vintermånaderna, om Sverige börjar tömma vattenmagasinen redan nu – därför att vindkraften ger mindre än normalt. ETT VET vi och det är att med kyla blir det ofta långa perioder med stiltje, och det är till detta vi måste spara vattenmagasinen.

  2. Mycket bra skrivet av er alla . Håller fullständigt med om vad era texter förmedlar . Stort tack för god journalistik . Tänk om man kunde läsa dessa klara rader i vår msm- media . Mvh Sjöström

  3. Var miljösmart!
    Behåll din bil!
    Köp inte en elbil!

    Tillverkning av en elbil motsvarar många
    års Co2 utsläpp från din ”gamla” bil.

    En bil håller lätt i 20 år om du sköter om den.

  4. Kan någon som levt längre än 35 år erinra sig om vi någonsin haft en sådan här värdelös regering?
    Jag får bukinflammation bara jag hör den så kallade statsministern eller Ynkeman yttra en stavelse.

  5. Sverige lägger mer pengar på invandring än hela UNHCR:s budget men vi har inte ström till oss själva…

    (BTW: bryr man sig om arbetstillfällen nuförtiden, då våra politiker verkar vara likgiltiga inför om de som kommer hit får jobb eller inte?)

  6. Det är statsministern som har tillsatt Ygeman. En fackföreningsboss har således en energiminister som stryper svensk industri genom att lägga ner fungerande kraftverk och sedan skyller på elnätet.

    • Om han skyllde på elnätet ändå. Han skyller på SD, det är deras fel att elnätet som byggdes flera år innan SD kom till inte är dimensionerat för dagens konsumenter.

      • Och vad är det som sänker nätet. En Tessla har ett 85 kilowatts batteri. Laddar du det från 50% varje dag förbrukar du 15000kw dvs som en villa min 22000kw. Tänk om alla skaffar elbil 100% mer el än sveriges alla bostäder.

  7. Barsebäck är idag en trängsanläggning för drfttekniker. Ladda verket igen och kör, oavsett vad danskarna säger.

  8. Som Yngeman säger har vi ingen elbrist. Bristen är elnätet, men det verkar han inte förstått. Detta skulle kosta E.ON alldeles för mycket, hade inte E.ON tagit över elnätet tidigare hade vi haft en ännu sämre infrastruktur än vi har nu.

  9. Vänta till vintern, när svensken vrider på värmen och industrin går på fullfart. men så långt har inte socialdemokraterna och miljöpartiet tänkt, styrs landet av ett gäng galningar så kan man inte förvänta sig mer.

Kommentera