Negern blir nattviol

GOTT OCH BLANDAT. Ett kvarter på Torpa i Jönköping byter namn. I nästan hundra år har kvarteret hetat ”Negern”. Men det är olämpligt och otidsenligt enligt kommunen som nu byter namn på kvarteret.

Nu finns det inte längre några ortsnamn i Sverige som innehåller N-ordet. Lantmäteriet har beslutat att en ort i Jokkmokks kommun inte längre ska ska ha det här namnet.

– Synen på det här ordet har ju förändrats över tid. Frågan har kommit upp under de senaste åren, fram och tillbaka. Det har inte varit läge att byta av olika orsaker men nu tycker vi att det är hög tid att det görs, säger Angelica Oscarsson, lantmäterichef i Jönköpings kommun. Första oktober byter kvarteret namn till Nattviolen.

-Tiderna förändras säger Pettersson men än finns det negrer som säljer negerbollar med ett leende på läpparna…

Kopparbergs marknad

Men även om ordet neger försvinner så tror jag negerområdena finns kvar, vad de än kallas..

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Negern blir nattviol

  1. Jag antar att boken Onkel Toms Stuga som var obligatorisk läsning för oss som gick i skolan på slutet av 50-talet har tagits bort från biblioteken?

  2. Kryperiet firar nya Triumfer, ska inte kulturfjabbarna leta
    fram all gammal litteratur o stryka bort ordet neger som
    ju inte på något vis är ett nedsättande ord, svarta människor
    har kallats negrer i hundratals år, att det ifrågasätts av
    Skitnödiga P K figurer innebär inte att det är ett skällsord,
    dom vet inte vilket ben dom ska stå på för att vara nya
    invånare till lags?

  3. Av tradition byter Sverige namn på företeelser som blir obekväma. Det skulle inte heta döv längre! Det skulle inte heta blind utan synskadad men människorna som var drabbade varken såg eller hörde efter namnbytet. Därför föreslår jag att vi byter namn på utanförskapsområdena och kallar dom för utvecklingsarea då blir det genast mycket bättre

  4. L.M Eriksson måste byta namn till L.M. Muhammed , annars är det diskriminering av högre stående individer. Likaså får inte Jonsson koncernen heta så utan måste genast byta namn till något mer passande muhammedanskt.

  5. Nattviol ?
    Så tårdrypande mysigt, nu mår alla inom den mångkulturälskande familjen bra nu blir det kramkalas i den mångkulturella ormgropen.

  6. Det var ju trots allt ett snällt namn i jämförelse med Jockmokk,där en del av orten sedan urminnes tider,benämnes ”Negerskallelandet” !
    Såg att även detta ansågs stötande,och nu söker de finna nytt namn för området.
    Stenbock vill bidraga med ett passande nytt,som bör gillas i alltmer Islamska Anzurdistan….” Allah´s ängar”….!

  7. Det ska vara modernt och mångkulturellt idag ord som svenneho…, svenne fi… Kommer införas i Svensk ordbok och hyllas av vänstermuppar.
    Jak sa cutta dej Svenne jävel kommer bli den nya vokabulären bland dom pensionsräddande raketforskarna.

  8. Negerstämpeln försvinner inte alls. Natten är mörk, så nattviolen är ett mycket rasistiskt namn. Vita lakanet är ett bättre namn.

  9. Hemma har vi en gata som heter Sahlin-gatan. Den brukar ge sura uppstötningar när man tvingas beträda densamma. Kanske att vi kan få den utbytt till något trevligare ; t.ex. Potthåls-gatan…

Kommentera