Islamistkopplingar påverkar inte förmågan att vara objektiv


ISLAM. I måndags skrev vi om 21-åriga Aleyna Kaya från Stockholmsförorten Huddinge som lokaltidningen StockholmDirekt uppmanar läsarna att lägga på minnet. Tidningen skriver att hon kan komma att bli Sveriges första nyhetsankare i muslimsk slöja.

Kaya studerar sista året vid vänsterradikala Södertörns högskola för att bli journalist. Men redan nu har hon medverkat som programledare för den webbaserade tv-serien ”Orten är mer än vad du tror”.

Den produceras av mediebolaget Fanzingo som påstår sig vilja göra ”medielandskapet mer demokratiskt”. Målsättningen uppges vara att förändra det förment rådande perspektivet och lägga fokus på förortsbor som man anser inte är tillräckligt representerade i reklam, nyheter och tv-serier.

Samnytt har granskad Kayas bakgrund och det visar sig det sig att hon har flera kopplingar till hårdför islamism. I sociala medier engagerar hon sig i konton som Voice of hijabs, ”Moské i min stad? Gärna”, Islamiska förbundet – som kritiseras för kopplingar till Muslimska brödraskapet – och ”The Prophetic Mission”. Med mera.

 Det är inte Aleyna Kaya fel men hennes pappa, Himmet Kaya dömdes 2016 av förvaltningsrätten att tillsammans med bolag betala nästan 3 miljoner i obetalda skatter och avgifter. Han är nu aktiv i fem bolag – historiken visar på ytterligare 26 bolagskopplingar. Han överklagade till Kammarrätten, som avslog.

TIDIGARE 2019-09-09. Hon vill låta slöjan ta plats på tv

ISLAM. Lägg namnet Aleyna Kaya på minnet. Hon kan nämligen komma att bli Sveriges första nyhetsankare i slöja. ”Det är drömmen. Jag ska se om jag kan knäcka det. Eller om det knäcker mig”, säger hon till StockholmDirektMed stora steg kliver Aleyna Kaya genom Fittja. Här är hon uppväxt och känner sig som mest hemma. Även om hemma, sedan fem-sex år tillbaka, tekniskt sett är Huddinge.

Aleyna Kaya studerar journalistik med inriktning religionsvetenskap och vill bli Sveriges första nyhetsankare i slöja.

Nu pluggar hon sista året på Södertörns högskola för att bli journalist och har tillsammans med ett team från Fanzingo och Kit gjort tre avsnitt av en webbtv-serie som vill ge nya perspektiv på förorten.

Där tog hon plats framför kameran, men det är inte en självklarhet överallt. – Många ser det jag bär som en politisk symbol, som att det står för något större. Det är så många associationer som görs till en slöja. Jag förstår det, men den påverkar ju inte min förmåga att vara objektiv, säger hon.

– Att synas, det handlar inte bara om mig. Kampen slutar inte med mig. Om jag någon gång skulle bli nyhetsuppläsare, då blir min uppgift att göra det möjligt också för andra. Då är det min tur att ställa dörren på glänt. Eller öppna den.

-Pettersson säger att Aleyna Kaya inte har en chans att bli nyhetsuppläsare i SVT. På Svt:s webbsida står det: ”När det gäller just programledare i nyhetssändningar vill vi undvika symboler, alla typer av symboler, religiösa eller andra. Eftersom tv är ett bildmedium och bilden är informationsbärare ska programledare i samhälls- och nyhetsprogram inte bära klädsel som drar uppmärksamhet från programinnehållet eller kan uppfattas som ett ställningstagande.”

Om nu inte SVT gör undantag för muslimer och inkvoterar damen…

År 2014 dök damen nedan upp i statlig Saudiarabisk tv. Det blev upprörda känslor i Saudiarabien efter att en kvinnlig brittisk TV-presentatör blev den första kvinnan någonsin att läsa nyheter utan slöja. Nyhetsuppläsaren dök upp på den av Saudiska kungariket ägda nyhetskanalen Al Ekhbariya som sänder från London. För övrigt är det inte ovanligt med måttligt lättklädda damer i saudisk Tv.

TIDIGARE 2017-08-26.  Norrmän upprörda över hijab i rutan

INVANDRING. NRK:s nya tv-serie har väckt starka reaktioner. Innan programmet ens haft premiär har NRK fått in flera tusen klagomål och anmälts till norska diskrimineringsombudsmannen.

I TV-serien ”Faten tar valget” ska 22-åriga Faten Mahdi al-Hussaini träffa och intervjua politiker för att avgöra vilket parti som ska få hennes röst i det norska valet i september. Orsaken till de starka reaktioner är att hon bär den muslimska huvudduken hijab.

Programmet har premiär på torsdag nästa vecka men är redan nu det program som resulterat i näst flest anmälningar till NRK:s rådgivande organ, dit tittare kan vända sig med klagomål.

Framförallt har upprördheten handlat om att NRK nu tillåter en programledare att bära hijab, samtidigt som man för fyra år sedan förbjöd nyhetsankaret Siv Kristin Sællman att ha på sig sitt korssmycke i TV. Det har även gjort att NRK anmälts till norska diskrimineringsombudsmannen.

Kors är förbjudet på nyhetsuppläsare i norsk TV

NRK:s chef Thor Germund Eriksen säger att NRK:S policy för religiös klädsel beror på programmets innehåll. För nyhetsuppläsare finns särskilda neutralitets-krav och varken hijab eller kors är tillåtet.

– Men på övriga programtid ska det verkliga livet synas och religiös mångfald synas. Det är en helt annan sak, säger Thor Germund Eriksen.

 

Hijab är tillåtet i ett program som diskuterar politik i norsk TV…


19 responses to “Islamistkopplingar påverkar inte förmågan att vara objektiv

 • Sally

  Slöjan handlar om kvinnoförtryck.
  En kvinnas hår är en källa för lockelse för män, alltså är kvinnan skyldig att dölja en naturlig del av sig själv och/eller skylla sig själv om hon blir våldtagen eller antastad.
  Ty alla kvinnor är horor och alla män är oskyldiga lamm.
  Varje gång jag ser en kvinna i slöja (vilket är FLERA GÅNGER VARJE DAG) är det som att bli spottad i ansiktet.
  Jag önskar alla män samma respektlöshet.
  Herregud – ni hade skitit på er.

  Men det är ok.

  Everybody pays.

  Gilla

 • Maja

  Är hon en ny chef på SVT?
  Det här görs bara för att väcka vår ilska. Jag är riktigt förbannad.
  Och det värsta är att vi tvingas betala allt detta skit via våra skattsedlar.

  Gilla

 • Maja

  Förnedringen av oss vita eskalerar för varje dag.
  Jag vägrar att leva krypande.

  Gilla

 • Maja

  Vi tvingas fly(tta). Vi ges inget val.
  Det skall bli spännande att se hur den svenska ekonomin överlever när allt fler väljer att flytta härifrån.
  Jag bara väntar på att jag får sålt mitt företag för att flytta ….

  Gilla

  • Tanten

   Får jag fråga vart du ska flytta?

   Jag vill också flytta, men jag vet inte om jag orkar.
   Jag är gammal och sjuk, har bott 30-tal år i min ostädade bostad.

   Gilla

   • Maja

    Jag siktar på Toscana eller Sicilien.hellre med maffian där än här, för här kostar de pengar och förföljelse.
    Där kan man rent av känna sig trygg.

    Gilla

 • Nisse

  Jag tycker att slöja kan endast användas i jordgubbslandet för att hålla kråkorna borta…..

  Gilla

 • grunehetgrot

  Grejen är den att i ett annat land än Sverige kan hon inte leva helt gratis på pengar hon får av fattigpensionärerna, utan måste ta av egna miljoner från banken.

  Gilla

 • grunehetgrot

  Jag såg i går på TV hur dom hade mage att kalla en kvinna i rånarluva där man bara såg ögonen för Svensk.

  Gilla

 • Olof.p

  Jag tycker det är viktigare det som kommer ur munnen än det hon har på huvudet. Lite trött på att statliga media använder journalister som inte kan tala svenska. Tacka vet jag Sven Järring och Putte Kock.

  Gilla

 • Yavar

  Jag spyr när jag ser en kvinna med huckle, det var just därför jag flydde mullornas helvete i Iran och kom till Sverige. Jag har bojkottat alla affärer som har personal med huckle och andra islamiska symboler. Betalar inte ett enda öre till dem och uppmanar alla mina svenska vänner att göra samma.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Inom kort sitter garanterat alla kvinnor i burka i SVT !

  Gilla

 • Ahmed Efendi

  Mellanöstern är här ,hur länge tål vi det,dags att vakna.

  Gilla

 • Hanna

  Inga slöjor på våra kanaler!

  Gilla

  • Maja

   Ingenting annat är vårt längre än tvång att bekosta allt skit som sker här. Vi äger ingen rätt till våra tidigare fria liv längre.

   Gilla

 • Nosferatu

  Vad som står i SVT:s policy är ointressant. Tjejen bär slöja och då frångår man gärna reglerna för att slippa hängas ut i andra medier.
  Vänta bara…

  Gilla

 • Fyllfinnen

  Är det inte bara att åka till ett land där dom har slöja i nyhetssändning, hur svårt kan det vara ? Eller vänta nu, hon studerar för att bli ”journalist”

  Gilla

 • Argus

  För mig spelar det ingen roll, jag har helt slutat upp med att titta på ”linjär-TV”. Däremot så tror jag att det skulle väcka det sovande folket vilket vore på tiden.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: