Moderaterna tar upp ännu ett SD-förslag, vill minska biståndet


BISTÅND. Moderaterna vill slopa dagens enprocentmål för bistånd, skriver Dagens Nyheter. Partiet vill minska utgifterna med 16 miljarder kronor per år. Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, säger till tidningen att utgifterna på området har tillåtits växa under flera år.

– Det är inte rimligt. Dels för att vi ser att vi har stora behov här hemma, dels för att vi ser att det här inte underlättar resultat, effektivitet och att man kan ha kontroll på vart pengarna går till, säger Svantesson.

Sverige och Norge är de enda länder i OECD som har ett enprocentsmål för biståndet. Sverige är i dag den största biståndsgivaren inom OECD och skulle med M:s förslag bli den tredje största, efter Norge och Luxemburg.

Moderaterna föreslår en utgiftsram för biståndet på 170 miljarder kronor under åren 2021-2024. Det skulle motsvara 0,73 procent av bruttonationalinkomsten (BNI) och alltså ligga en bra bit under det nuvarande enprocentsmålet.

Moderaterna hamnar därmed när Sverigedemokraternas gamla förslag som ligger på 0,7 procent av bruttonationalinkomsten (BNI).

Biståndsbudgeten är i år med 51 miljarder större än någonsin. Det innebär att vi satsar dubbelt så mycket på bistånd som på polisenMen biståndsmyndigheten Sida saknar kapacitet att hantera alla pengar. Det medger till och med Sida-chefen Carin Jämtin (S). Sida kan inte göra av med pengarna utan skänker bort ungefär hälften av pengarna. Andra kallar Sverige för FN:s Jultomte.

-Pettersson säger att Sverigedemokraterna har varit det enda riksdagsparti som vill skära kraftigt i biståndsbudget och nu tillkommer Moderaterna. Övriga partier vill att vi ligger på 1 procent av BNP. FN tycker 0,7 procent är lagom. SD:s förslag är 0,7 procent och snittet bland de rika länderna är 0,3 procent. Jag tycker vi kan gå ned till nära noll om det inte går att bevisa att biståndet gör långsiktig nytta. Däremot kunde vi ha en bra organisation som kan hjälpa till vid naturkatastrofer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Moderaterna tar upp ännu ett SD-förslag, vill minska biståndet

 • Peter Skoglund

  Högt vattenstånd nu för tiden.

  Då det tydligen går att ta sig förbi många av ”värdegrunden”.

  Gilla

 • Kent

  Lägg ner Sida. Endast miniminivå till FN. Pressa ner EU avgiften.

  Gilla

  • Maja

   Det är mycket vi kunde göra besparingar på men Sverige, en av världens rikaste länder enligt Lövén har råd. Det är tack vare hans skryt vi får kraftigt höjd EU avgift.
   Såg i morse att våra ministrar typ Lööf och Andersson får 40 000 extra i plånboken nu när värnskatten sänks för de som tjänar över 700 000 per år. Snacka om att tänka på sin egen plånbok.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: