Iranska kvinnor kämpar för frihet

av Uzay Bulut • 5 september, 2019

  • Den islamiska republikens myndigheter menar att ”obligatorisk hijab” är lagen och måste följas. Men dåliga lagar måste utmanas och förändras.” – Masih Alinejad, iransk-amerikansk journalist och prisbelönt aktivist.

  • ”Grunden till denna tyranni är den religiösa lag som regeringen har verkställt sedan revolutionen 1979. Kvinnor är andra klassens medborgare och i stort sett slavar i Iran. Det internationella samhället måste ha mod nog att förkasta religiös lag och se den för sin tyranniska natur. Precis som att den fria världen förkastade kommunism under Kalla kriget borde man göra detsamma med religiös lag.” – Nastin Mohammadi, författare av Ideas and Lashes: The Prison Diary of Akbar Mohammadi, om sin brors tortyr och död i fängelset; till Gatestone Institute.

Tre iranska kvinnor som hålls i Teherans ökända Qarchakfängelse dömdes nyligen till vad som kan komma att bli över 10 år i fängelse. Deras ”brott”? Att inte bära huvudsjalar och därigenom trotsa landets islamistiska klädkod.

Tre kvinnor greps efter att ett filmklipp som de publicerat på internet under internationella kvinnodagen blivit viralt. I klippet ses kvinnorna gå utan huvudbonad på Tehrans metro och dela ut blommor till kvinnliga passagerare.

”Dagen kommer att komma då kvinnor inte tvingas lida” hör man en av dem säga, medan en annan uttrycker sitt hopp om att kvinnor i hijab en dag kommer att kunna gå sida vid sida med kvinnor som väljer att inte bära dem.

Läs vidare

5 thoughts on “Iranska kvinnor kämpar för frihet

    • Snälla ”snabbköpskassörskan” Margot återgå till att ta ut DINA skattefria LÖNER från EU !!
      Du kan ”avgå” från UD utan större förluster !!
      Du kommer nog bli ”varse” folkets ilska snart !!!!

Kommentera