Arbetarnas parti


”Från att ha varit ett trasigt klassamhälle där bara de rika hade det bra till att bli en erkänd välfärdsnation i hög internationell klass”

Så beskriver Socialdemokraterna sig själva på deras webbsida.

Den här valaffischen från 1948 beskrev ett parti som bildades 1889 och som då företrädde de svenska arbetare som med svett och tårar byggde ett Sverige som sakta men säkert tog sig från fattigdom till rikedom.

Det var Sveriges arbetare som mångt och mycket byggde upp vårt land i sitt anletes svett. Du som läser detta ska var stolt över dina förfäder som såg till att ta Sverige från ett relativt fattigt bondesamhälle, via ett innovativt industrisamhälle till ett välmående samhälle där klyftorna sakta men säkert krympte år från år.

Det var då.

Deras söner, döttrar, barnbarn och barnbarnsbarn är idag lågt prioriterade i sitt eget land. Allt fler med lägre inkomster avstår idag tandvård p.g.a. den höga kostnaden. Allt fler pensionärer saknar idag någonstans att bo. Klyftan mellan rik och fattig är idag rekordstor. Antalet fattigpensionärer ökar dramatiskt. Vårdköerna växer och de med lägst inkomst drabbas hårdast. Närmare 200 000 barn lever i fattigdom. Några exempel från ett Sverige där arbetarpartiet Socialdemokraterna styrt sedan 2014.

Hur ser Socialdemokraterna på framtiden och hur går man till väga för att återupprätta epitetet som arbetarnas parti? Jo, vid årsskiftet sänker regeringen Löfven skatten för de som tjänar allra mest. Samtidigt beklagar man sig över de jobbskatteavdrag som ger arbetande medborgare med lägre löner ganska mycket mer i plånboken varje månad. Expressen har granskat vad detta innebär för de allra rikaste i vårt samhälle.

Sveriges höginkomsttagare slipper fr.o.m. den 1:a januari 2020 att betala 25 procent i statlig inkomstskatt och därmed sänks deras skatt till den som övriga löntagare har, 20 procent. Det gör att främst personer som tjänar 65 000 i månaden och mer, kommer att gynnas allra mest och ju mer du tjänar, ju mer kommer du att få i plånboken. Låg- och medelinkomsttagare kommer därmed att hamna ännu längre efter och klyftorna kommer att växa än mer. Samtidigt befaras det i många kommuner och landsting att skatten kommer att höjas nästa år och det kommer att som vanligt slå hårdast mot de som redan ligger lite efter.

Expressen som rubricerar sin artikel ”Pengaregn över höginkomsttagarna”

Som statsbärande och Sveriges största parti, duger det inte att skylla på det omtalade 70-punkts programmet. Dagens socialdemokrater har sålt ut sig för att få behålla makten.

Minns ni vallöftet 2018? Minns ni arbetare vad er partiledare lovade?

 

 


10 responses to “Arbetarnas parti

 • Richard's tankar om politik

  Morfar, farfar och farmor kom till Sverige från det sönderbombade Tyskland runt senare halvan av 40-talet. Det fanns naturligtvis ingen form av ”etableringsersättning” o liknande förmåner. Men, de lärde sig snabbt svenska och fick jobb direkt. Morfars första jobb var i en gruva, farfar fick jobb på ett gjuteri och farmor på kontor.

  Jag tror de röstade på Socialdemokraterna i början i.a.f. Men farfar var smart o mycket ekonomisk. Han investerade sina pengar och byggde upp en mindre förmögenhet.

  De var bland de sista som fick en hyfsad pension när de gick i pension på 80-talet.

  Hade min farfar levt idag, hade han garanterat röstat på Sverigedemokraterna.

  Gilla

 • Tony

  Ja det blir ju ett klipp för Stefan Löfven själv, eftersom han
  tillhör dem som försett sig själv, med Europas högsta lön
  för en ledare, men med klenast resultat . Kommunerna har
  redan börjat att försvåra för handikappade och ålderssvaga
  genom att höja alla avgifter för hjälpmedel, det är väl lättare
  än att sänka bidragen för arbetsbefriade, där allt verkar
  vara kravlöst.
  Tror inte att det finns ett land till att som Sverige bestraffa
  dem som byggt upp välfärden och istället portionera ut den
  till andra folk!

  Gilla

 • Magnus Eriksson

  Men nu är S på väg att rulla tillbaka välfärden och skapa ett nytt klassamhälle med ett fåtal rika och en stor, högbeskattad underklass.

  Gilla

 • grunehetgrot

  Socialnazisterna (socialdemokraterna) var ett politiskt parti en gång i tiden.
  Nu är det ett parti som borde sitta inlåsta på mentalsjukhus.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Idag kan inte S-parasiterna stava till ordet arbete och arbetare !

  Gilla

 • fete

  Jävla islamist parti…..

  Gilla

 • Fyllfinnen

  Dom styrande har höjt sina löner mycket varje år, men märkt att det inte ger så mycket mer när skatten är så hög. Därav att man sänker skatten det ger mycket mer än en lönehöjning, sen kan dom höja lönen med mycket igen och det märks. Ryggdunkarklubben börjar visa sitt rätta ansikte nu

  I andra länder kallas det diktatur, här kallas det socialdemokrati

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: