Dolda fynd när glaciär smälter


HISTORIA. Unika fynd, både ur norskt och europeiskt perspektiv dyker upp när glaciärerna i Gudbrantsdalen med omnejd smälter, det hittas fynd som skor, pil och hundkadaver med intakt koppel, skrin och snöskor för hästar som ger en inblick i hur människan levde för 1700-500 år sedan, rapporterar NRK. 

Man har gjort 300 fynd på en vecka, det verkar lite mycket för att det ska ha tappats vid en eventuell färd över glaciärerna. – Pettersson funderar på om glaciärerna var mindre vid den tiden eller om människan bodde på dem?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Dolda fynd när glaciär smälter

 • Roland Salomonsson

  Går man tillbaks i historieskrivningen, så ansåg vetenskapsmännen vid tiden då ”politisk vetenskap” ännu inte existerade, att ca 1900 fanns det som mest inlandsisar/glaciärer sedan ca 10000 f kr (senaste glacialens slut). Ca 8000 f kr fanns i princip inga Européiska glaciärer. Däremot började de tillväxa igen för varje ”liten istid” som följde (mer än ett 10-tal). En anledning till att ex Öizi blev infrusen. Han föll på bar mark, som överisades.

  Sannolikheten för att sässongboende familjegrupper bland urbefolkningen vistades i fjällen är hög. Kom ihåg hur det finns en ganska tät fjällgårdsarkeologi vid dagens björkskogsgräns ungefär- d v s ”kämpagravarna” (har jag för mig de kallas). Eg är de normala gårdsbyggnader, som kopplas till gårdar fram till ca 1200 då Lilla istiden inleddes. Sannolikt samiska gårdar. Motsvarigheten till konstruktionerna hittar man på Island, från de första nordiska bosättningarna.

  Gilla

 • Stenbock

  Nja,nu gäller det för ”klimativrarna”,att besöka de nya berömda platserna.
  Såg att gräddan av EU´s nordliga styrande besökte Island,enkom för att beskåda undret,samt avnjuta kvällens supé.Här rådde ingen flygskam…
  Ja snart faller ju första snön,och frosten lär inte vänta länge på sig.Alltså fortsätter jordens gång,som den gjort sedan bildandet för c:a 3 miljarder år sedan.
  PK-pressen och aktivisterna får söka nya finna faror,att slå in i den allt dummare befolkningen. Stenbock gissar att nästa ämne blir,”de fattigaste på jorden” kommer att invadera (oss)/er…..

  Gilla

  • Google

   Helt klart påverkar människans utsläpp klimatet, om det tror jag nog de flesta är eniga. Vem minns inte smogen över Los Angeles innan de gick över till blyfri bensin med katalysator? Kineserna har det så idag på vissa ställen och så vill jag inte att vi ska ha det. Vi hade ju sotlunga när utsläppen var som värst i Sverige.

   Men att säga att jordens undergång är förestående är bara klimatretorik som gör att folk inte protesterar vid bensinpumpen.

   Jag tror att tog man bort moms och skatt på bensin skulle naturligtvis bilåkandet ta fart. Men, en viktig nämnare är att aktiviteterna skulle öka dramatiskt. Den som inte åker bil hyfsat billigt får ingenting gjort, privat men även i arbetslivet.

   Gilla

   • Stenbock

    Dessa lokala speciella händelser,inträffar än idag i inlanden, förutsatt vissa metrologiska skeenden.
    I f.d. DDR var det förutom klimatförhållandet mellan hög/lågtryck,som gjorde vad som kallas stiltje på haven, o.vindstilla på land.
    Att sedan omoderna fabriksanläggningar släppte ut enorma mängder o-filtrerat,har ju numera avhjälpts.
    Sammantaget finns det bra mycket effektivare metoder,än att förbjuda bilåkande på vissa gator,i våra städer.
    Slutligen borde den renaste av alla energikällor byggas ut…nämligen Atomkraften !

    Gillad av 1 person

   • Sofia

    Nej, det gör det inte. Ditt exempel är lika ”intelligent” som att påstå att eternitfabriken som gav dem som arbetade där cancer spillde över på hela mänskligheten. Tror du verkligen på fullt allvar att lite smog (eller RELATIVT mycket) på några platser om det så pågår i många år påverkar hela världens klimat? Tror du verkligen det? Hur hög IQ har du enligt tester?

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: