Är Donald Trump galen?

GOTT OCH BLANDAT. Danska politiker häpnar: ”Fullständigt vanvettigt”. Uppgiften om att Donald Trump utreder möjligheten att köpa Grönland får danska politiker att reagera. Om uppgiften stämmer är det ett bevis för att Trump har blivit galen, menar Søren Espersen som är Dansk Folkepartis grönlandspolitiske talesperson.

– Jag ska säga som det är: Tanken på att Danmark skulle sälja 50.000 medborgare till USA är fullständigt vanvettig, säger Espersen till Ekstrabladet.

Danmarks tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, Twittrar att det måste röra sig om ett aprilskämt som kommer under alldeles fel årstid. Nyheten verkar komma från The Wall Street Journal.

Twitter

-Pettersson undrar vad som är tokigt med att fråga om det nu är sant? Jag hittar inget om affären på Trumps twitter. Kanske grönlänningarna hellre vill vara amerikaner än danskar och större affärer har skett under historiens gång.

Louisianaköpet kallas överenskommelsen då USA år 1803 under president Thomas Jefferson köpte landområden av Frankrike för 15 miljoner dollar. Med köpet fördubblade USA sin tidigare areal. Frankrike var försvagat och i finansiell kris efter förlusten i Haiti och förnyat krig mot Storbritannien. Napoleon Bonaparte erbjöd USA att köpa landområdet, dels för att förbättra finanserna, dels för att han såg ett stärkt USA som en motvikt mot Storbritannien.

Alaskaköpet var när USA 1867 förvärvade Alaska, dåvarande Ryska Amerika, från Ryssland. Köpet ägde rum på order av USA:s dåvarande utrikesminister William Seward. Arean av det köpta territoriet var cirka 1,5 miljoner km² och priset 7,2 miljoner dollar.

Dåvarande president Andrew Johnson försökte 1860 köpa loss Grönland efter konstaterade att regionen hade stora tillgångar på fisk och mineraler.

År 1946 gick president Harry Trumans administration längre med planerna och erbjöd Danmark hundra miljoner dollar i guld för ön.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Är Donald Trump galen?

  1. Grønland ble befolket fra norske Vestlandet ,og ble sammen med Island, færøyene ,Shetland , Orknøyene og Hebridene lagt under den norske kronen (Norgesveldet ,som nesten delte Sverige i to vest for Sundsvall).Etter digerdøden 1349 mistet Norge 50-65% av sin befolkning .Så inntraff klimaendringer (den lille istid) og Norge ble et lett bytte for sine ambisiøse naboer (jeg nevner ingen navn).Grønlands livsnødvendige forbindelse med Norge opphørte,invaderende stammer (inuiter) utryddet de gjenværende .Og nå er Grønland igjen tema.


  2. …skall jag vara ärlig, tycker jag Svenska
    folket skulle kunna få buda på vårt land
    …om det skulle bli av, då ta tillfället i akt
    och bestraffa de som satt Sverige i den
    situation vi är i idag…förövrigt tror jag
    det vore ganska enkelt ”ta över” utan
    att behöva betala…så skedde en gång
    i Tyskland…krävs en riktig kris bara, en
    sådan kan vara under insegling nu?
    …bara lite diffus än så länge, men kan
    gå väldigt snabbt…från en dag, till en
    annan (kris alltså)

  3. Jag tycker vi genast ska erbjuda Trump att köpa Sverige, så kanske vi kan få något vättigt styre någon gång. Tänk vilka fördelar att höra till världens mäktigaste land.

  4. Jamen Löfven är värre han ger ju för fan bort Sverige
    till Muslimer, och dom bidrar inte med en krona utan kostar
    en förbannat massa istället, så vi betalar för att överlämna
    fosterlandet?

  5. Usa köpte December 10, 1898. Filippinerna, Guam (B52 basen) och Puerto Rico av Spanien för den då hisnande summan av US$20 millioner. Det är ju smartare att köpa än att kriga till sig land.

    Så gör Kina idag, de köper upp U länders naturtillgångar, flyttar in kinesiska kolonisatörer och utan en kula avlossad så är de herrar, sker i Asien, Afrika o Sydamerika.

    Varför de skulle vara galet av Trump att köpa en ö men inte om President Xi gör det, Xi Jinping som Europeisk media inte vet vem det är.

  6. Han är lite okonvensionell den gode Trump men det är väl bara för danskarna att tacka nej till erbjudandet.

    • Wall Street Journal-FAKE NEWS! De hänvisar till en anonym källa som hörde detta under en middag! Så då kan vi bara lämna detta fall död som 99% av MSM: s fall. Kom till Norge för att städa upp när du är klar i USA eftersom vi behöver en ny riktning här också. LOVE YOU TRUMP !!!.

  7. Amerikanarna tror allt är till salu. Men en redig kvinna säljer inte sig själv (skratt) och ett land säljer inte sitt folk. Tänk om ryssarna ville köpa Gotland, självklart hade vi gett dem fingret.

    • Löfven ger bort vårt land till muslimerna. Vi måste dessutom arbeta för att försörja dem. Vi har inte längre sjukförsäkring, tandvårdsförsäkring eller arbetslöshetsförsäkring värt namnet pga av den kostsamma invandringen.

  8. Som situationen nu är i Sverige så skulle jag önska att D. Trump lade ett bud på konkursboet och terroristnästet Sverige!
    Men, förmodligen vill han inte ha problemhärden även om han fick det gratis och jag förstår honom!

  9. Trump ville i alle fall betale for Grønland.Sverige gav det til Danmark i 1814 gratis enda det ikke var dansk.Grønland var norsk siden 8-900 tallet og skulle således følge med i den norsksvenske unionen og siden tilbake til Norge i 1905.Som Færøyene og Island.

  10. Jag tror inte att Danmark är beredd att ge upp sin status som ett av fem ”tårtbitsländer” runt Nordpolen.

  11. Trump vill ju i alla fall betala, det är ju mer än danskarna gjorde när de koloniserade Grönland. Dessutom ligger ön nära både canada och USA.

    • Hvornår mener du Danmark ligefrem koloniserede Grønland?
      I min optik var nordboerne de første indbyggere i Sydgrønland. En af kirkeruinerne er fra 1300-tallet. Hvorfor og hvornår nordboerne uddøde, vides ikke præcist, men de kan være dræbt af indvandrede inuitter nordfra; de kan også være døde af sult på grund af datidens klimaforandringer.

Kommentera