Låt flyktingar bo i husvagnar och hjälp dem återvandra


INRIKES. Sölvesborg i Blekinge styrs under mandatperioden 2019-2022 av en majoritet bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sölvesborg- och Listerpartiet. Ordförande i kommunstyrelsen är kommunalrådet Louise Erixon (SD).

Samstyret i Sölvesborg har tagit fram 220 punkter med politik som man vill genomföra den här mandatperioden.

Samstyret kallar de 220 punkterna för ”konkret kommunpolitik som vi vill genomföra under innevarande mandatperiod”.

Hela programmet finns på BLT.se

De som anvisats till Sölvesborg av Migrationsverket bör under etableringstiden i första hand i kommunens regi placeras i boenden i andra kommuner, för att undvika framväxten av utanförskapsområden i Sölvesborg.

Om det ej är möjligt och om det gäller myndiga personer utan barn bör boenden ordnas i tillfälliga och ändamålsenliga bostäder utanför det ordinarie bostadsbeståndet. I tredje hand bör nyanlända som anvisats till kommunen erbjudas tillfälliga bostadskontrakt under etableringstiden, vilka som mest kan sträcka sig över två år.

Förslag på insatser ska tas fram som syftar till att stimulera och underlätta återvandring för invandrare som vill återvända till sina ursprungsländer. De vars mål är att återvända till hemländerna saknar ofta incitament att assimileras i det svenska samhället.

Det kan då vara en god lösning att underlätta återvändande. Särskilt ska det komma i fråga för de som saknar skyddsbehov och självförsörjning och därmed saknar ekonomiska möjligheter att på egen hand genomföra ett sådant företag.

En översyn ska göras av kommunens kostnader för tolkning. Utgångspunkten ska vara att anpassa tillhandahållandet av kostnadsfri tolkning till personer över 18 år endast i den utsträckning det uppenbart är en skyldighet för kommunen enligt lag. En självkostnadsprincip för myndiga personer som lämnat etableringstiden ska utredas.

Gymnasieutbildning ska erbjudas i den utsträckning det följer av lagen, innebärande att den som saknar permanent eller tidsbegränsat uppehållstillstånd inte ska tillhandahållas utbildningsplats.

I den mån ensamkommande unga har anvisats till Sölvesborg och det finns skäl att misstänka att den enskildes faktiska ålder skiljer sig från den ålder som ligger till grund för Migrationsverkets bedömning, ska Barn- och utbildningsnämnden utreda möjligheten att tillse att ny prövning av individens ålder utförs.

Kommunen ska upprätta rutiner för att kunna kontrollera och kartlägga förekomsten av s.k. IS-återvändare i Sölvesborg och i den utsträckning det inte uppenbart strider mot de lagar kommunen har att förhålla sig till, förvägra dylika att ta del av den kommunala välfärden, som t.ex. försörjningsstöd och bostad.

Barn- och utbildningsnämnden ska utreda vilka rättsliga förutsättningar kommunen har att införa klädpolicy mot kvinnoförtryck, i syfte att motverka plagg som förknippas med religiösa eller kulturella förväntningar särskilt riktade mot kvinnor och som genom sin utformning riskerar att kunna utgöra en begränsning av kvinnors frihet och möjlighet att integrera i samhället.

-Pettersson noterar att Lousie Erixon (SD) talat med SVT: – Under etableringstiden kommer kommunen ta det ansvar som vi har skyldighet att göra enligt lag. Sen kommer vi också förhålla oss till etableringstiden, den är satt av staten. Den är på två år, och då får man utgå från att statens tanke är att de här personerna ska vara självständiga och självförsörjande efter det. 

Staten tycker alltså att invandrarna ska klara sig själva efter två år men låter kommunerna betala om de inte gör det.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


17 responses to “Låt flyktingar bo i husvagnar och hjälp dem återvandra

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: