Stäng

Rekordåren och vart tog gästarbetarna vägen?

INRIKES. Samhället ser helt annorlunda ut idag än för 50-60 år sedan. Då under de så kallade rekordåren på 1950 och 1960-talen betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av idag.

─ Då fanns det skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar överallt. Intressant är att se en kurva över skattetrycket från 1960-talet och framåt. När Palme började höja skatterna mer än omvärlden kom problemen ett efter ett, det blev inflation, devalveringar, prisstopp, lönestopp det ena efter det andra som i sin tur bäddade för krisen i början på 1990-talet.

─ Före Palme fanns en stark optimism och framtidstro inom rörelsen. Under Palme drevs skatterna upp till världens högsta och problemen kom som ett brev på posten. Detaljstyrning blev viktigare än tillväxt och utveckling. Före Palme var S en unik vänsterrörelse i världen, ett optimistiskt framtidsparti. Idag är man en pessimistisk bakåtsträvande kraft.

Förfallet fortsätter, när Mona Sahlin (S) som nybliven partiledare fick frågor på vad som var viktigt för framtiden blev hennes första svar ”likställ äktenskapen helt oavsett kön”, Carin Jämtin (S) tycker könsneutrala toaletter är viktigt, inget fel på det men knappast visioner för en framåtsträvande rörelse och dagens statsminister Stefan Löfven (S) skyller våldtäktsepidemin på arbetsmarknadslagarna.

Vart tog framtidsoptimisten vägen? Var tog symbolen för socialdemokratin vägen? ─ En knegare som kämpar, gör rätt för sig och är stolt har ersatts med en bidragstagare av oidentifierad ursprung som kräver sina rättigheter utan en tanke på vare sig skyldigheter eller att försöka bidra med något till samhället själv.

På 1950 och 1960-talen hade vi en exempellös tillväxt och stora behov av arbetskraftsimport. Svenska företag värvade folk utomlands och invandringen var i princip fri, jobb fanns men det pratades om att det var gästarbetare som så småningom skulle återvända hem. Det var ett fint ord, en gäst kom, arbetade och åkte sedan hem. Några stannade kvar men de assimilerades och blev så småningom svenskar.

Nu påstås det också att vi behöver arbetskraft, men det är inte längre företagen som importerar och anställer utan politiker och journalister och vi har vänt på tankekedjan, de nya svenskarnas behov först sedan efter många år kanske några av dem vill vara med och bidra till samhället. Rättigheter först och plikt kanske sedan.

Vi och S kanske skulle gå tillbaks till rekordåren och se vad som fanns då och jämför med vad som finns idag, behövs verkligen allt skattefinansierat i dagens samhälle och vad är det som kostar så fruktansvärt mycket pengar?

Varför har vi trots mycket högre skatter inte råd med skolor i varje by, poliser överallt, vård utan köer, att bygga hus och vägar överallt?

Under rekordåren räckte det ofta med att en i familjen arbetade, nu arbetar båda men för många går det knappt runt ändå. Kan det bero på ett varje familj ska försörja friska människor som dom inte känner, vart tog det S vägen som en gång sa ”Gör din plikt, kräv sedan din rätt”, alltid i den ordningen…

-Pettersson är medveten om att höga skatter är ett sätt att socialisera, i stället för att äga produktionsmedlen tar socialdemokraterna hand om pengarna och gör så många som möjligt beroende av bidrag.

Exemplen på varför vissa politiker alltid kräver högre skatter är många, nedan ser ni två…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

31 reaktioner på “Rekordåren och vart tog gästarbetarna vägen?

 1. Lars Ohly satte sina barn i privatskola oprerade sitt knä på ett privat sjukhus det är ju typiskt överklass leninister. Fast han bor väl i förorten tror ni säkert. Knappast han bor vid Hornstull på Södermalm där röstar nästan hälften på MP V och Fi . En snyltare är han

 2. Bra beskrivning. Sossarna paroll: Lika lön för lika arbete slutade fungera på 70-talet då yrkesdemonstranterna behövde försörjning. Då blev det lika lön oavsett om man arbetade eller inte.

 3. 50 och 60 talen var underbara.
  Om man blev dålig så gick man till farbror docktorn och fick behandling inom C.a tio minuter. Om man behövde en polis så tog det inte mer än 5 minuter så kom det en. På 60-talet räckte det med att en av parterna jobbade och man hade även råd att gå på bio eller gå ut och dansa.
  Jag bor i Södertälje och när jag flyttade hit på 60-talet fanns det flera stycken både biografer och dansställen, idag finns det inte varken någon biograf eller något dansställe här. Det ända man kan roa sig med är att gå på krogen och supa sig full.

  1. Den välmående Kringelstaden är ett minne blott.
   Nu står palatsen med guldkranar i backen, några som inte alls passar i den Svenska stadsmiljön eller naturen.
   Det har blivit så fel.Och de att finländarna som arbetade i både två och treskift har blivit andra klassens medborgare !

 4. Det som var så roligt på den tiden var att varje centrum hade en Konsum, ett systembolag, ett apotek, en blomsteraffär bredvid systemet ( undrade om det var att köpa en bukett blommor som plåster till frugan,när man hade supit sig full?),En post, en korvmoj och en bank.
  Det var så nationalromantiskt och berättade om det goda samhället.
  I dag gråter man över nerläggningen av samtliga.

  I dag hittar man minst en pizzeria ,en kebab och resten är borta. All service för en vanlig arbetare/ medborgare försvann.
  I dag kan man inte ens parkera i närheten av de små köpcentrumen.

  1. Om vi så lever i 500 år så kommer vi aldrig att få det så bra som på 50 och 60-talen. Vi kommer inte ens i närheten.

 5. Den har visserligen ett par år på nacken men jag kan ändå rekommendera den: https://www.ekonomifakta.se/globalassets/pdf/eko_det-har-blivit-battre_2015_web.pdf

  I den framgår att Sveriges resa mot välfärdsstat började i mitten på 1800-talet och är med andra ord INTE resultatet av alliansfriheten och neutraliteten under framförallt andra världskriget. Fram till 1890 tog det 275 år att fördubbla BNP/capita. Fram till 1929 34 år, 1958 29 år, 1984 26 år och NU 44 år. Med andra år ligger de gyllene åren på 1950- och 1960-talen. Tino Sannandeji har förövrigt räknat ut att arbetskraftsinvandringen stod för 1% av BNP-lyftet.

  Sedan kom Palme, massinvandringen, Miljöpartiet, Reinfeldt och Löfven.

 6. Mona tycker det är häftigt när andra betalar hennes skatt.
  Lars. Ohly bor på Östermalm på tryggt avstånd från sina väljare.

  1. Jonas Sjöstedt på Blasieholmen,granne med Grand Hotell.
   Så lever sanna kommunister med kopplingar till ;
   ”Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att den palestinska organisationen Demokratiska Fronten för Palestinas befrielse – DFLP – har nära kopplingar till den svenska organisationen Grupp 194. Grupp 194 har i sin tur kopplingar till Vänsterpartiet, och har vi flera tillfällen haft möten med Jonas Sjöstedt. Båda organisationerna anses vara emot en fredlig samexistens mellan Israel och palestinier. Grupp194 leds av Said Hadrous, vänsterpartistisk politiker och på partiets riksdagslista, skriver Expressen.”

 7. Jo men lite bidrar dom importerade med, dom står ju
  i alla fall för över 70 % av beläggningen på våra
  fängelser?

   1. Pensionerna gick att leva på och ingen hade på kartan att pensionsåldern någonsin skulle höjas.

  1. Har de semester kanske? Vi betalar deras resor!
   Kan inte de skicka Akilov i samma plan fram och kanske tillbaka?

 8. Men på den tiden behövdes ingen biståndsminister som flög söderut för att dela ut våra skattepengar.
  Och vi bedrev ingen sjukvård i Afganistan eller Afrika.
  Inga Afghaner fick sin pension skickad från Sverige.
  Inga barn i Afghanistan fick barnbidrag från Sverige.
  Inga avlidna Afrikaners pension hämtades ut av de anhöriga i Afrika.
  Och på den tiden gjordes inte hundratals utredningar.

  1. Om det som förra året kom tror jag, 133000, och
   detta året verkar att följa med en ökad anhöriginvandring
   så ligger väl sanningen snarare på minst 400000

Kommentera

%d bloggare gillar detta: