Palestiniernas ”långsamma död” i Libanon

av Khaled Abu Toameh • 24 juli, 2019

  • De libanesiska myndigheternas åtgärder mot palestinier belyser återigen diskrimineringen som palestinierna länge har utsatts för i detta arabland. ”Palestinier i Libanon” lider enligt en rapport av Associated Press ”av diskriminering i nästan alla aspekter av vardagen …” Libanesisk lag begränsar palestiniernas möjligheter att arbeta inom flera olika yrken, inklusive juridik, medicin och ingenjörskap, samt hindrar dem från att motta socialbidrag. År 2001 godkände det libanesiska parlamentet också en lag som gjorde det förbjudet för palestinier att äga fastigheter.

  • Men av någon anledning verkar Libanons diskriminerande och rasistiska åtgärder mot palestinier ändå inte störa pro-palestinska grupper runtom i världen. Dessa grupper vänder regelbundet bort blicken från palestiniernas misär i arabländerna. Istället har de siktet inställt på Israel på grund av landets imaginära kränkningar mot palestinier.
  • Det är hög tid för de pro-palestinska grupperna på universitet i USA, Kanada, Storbritannien och Australien att arrangera en ”arabisk apartheidvecka” istället för att anklaga Israel för att diskriminera mot palestinier. Det är också hög tid för internationell media att lägga märke till anti-palestinska åtgärder som vidtas av Libanon mot palestinska arbetare vid en tid då Israel ökar antalet palestinier som får komma in i Israel för att arbeta.

Över 100 000 palestinier från Västbanken har tillstånd att arbeta i Israel, enligt palestinska och israeliska källor. Dessutom, menar källorna, kommer tusentals palestinier in i Israel varje dag utan tillstånd.

Den 15 juli uppskattades antalet palestinska arbetare som kom in i Israel, enligt israeliska försvardepartementet, till över 80 000.

Förra veckan ska Israel, som en del av försöken att nå vapenstillestånd mellan Israel och Hamas, ha gått med på att öka antalet palestinska handelsmän och företagare som får åka från Gazaremsan till Israel från 3 500 till 5 000.

Enligt rapporterna var denna senaste israeliska gest ett resultat av Egypten och FN:s försök att förhindra en fullskalig militär konfrontation mellan Israel och Hamas.

Läs vidare

3 thoughts on “Palestiniernas ”långsamma död” i Libanon

  1. Det är ju helt absurt att palestinier kör fort rasism kortet i Libanon. Över 700 tusen palestinier har varit välkomna i landet trots att de var en huvudorsak bakom inbördeskriget i Libanon 1975-1990. Idag bor 4 miljoner libaneser i landet och 4 miljoner flyktingar. Främst från Irak, Palestina och Syrien.

    Libanon är ett land som har det väldigt svårt ekonomiskt och ofta är politiskt spänd. folket kan inte längre tåla läget! En sak vill jag att varje läsare ska tänka på. Vad hade hänt ifall 9 miljoner flyktingar kommer till Sverige? Som är 100 grr mer utvecklad och stabil än Libanon?

    Tack för mig.

  2. Och vad har palestinerna i Libanon att göra?
    Libanon var tidigare ett kristet och välmående land, i dag en muslimsk härdsmälta där ingenting fungerar!

Kommentera