Flera länder ställer sig bakom Iraninsats


UTRIKES. En rad länder ställer sig bakom den europeiska insatsen i Persiska viken, där fartyg ska eskorteras för att inte stoppas av Iran. Bakgrunden är konfiskeringen av ett svenskägt fartyg – men Sverige sluter inte upp, skriver SvD. 

Frankrike, Italien, Nederländerna och Danmark ställer sig bakom insatsen.

Enligt Storbritanniens förslag ska styrkan vara europeisk, men inte vara direkt kopplad till EU, inte heller till Nato eller USA. Insatsen kan ledas av Storbritannien och Frankrike gemensamt, uppger diplomatkällor.

Initiativet tas efter att brittiskregistrerade Stena Imperio, som ägs av svenska rederiet Stena Bulk, beslagtagits i Hormuzsundet.

Spanien, Polen och Tyskland ska också ha visat intresse, enligt nyhetsbyrån. Också Sverige nämns, men den uppgiften tillbakavisas av svenska utrikesdepartementet.

– Vi har inte fått någon förfrågan från Storbritannien och inte heller tagit initiativ till att vara med, säger Jasmina Sofic, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S).

-Pettersson tycker det är självklart att Sverige ska ställa upp. Fartyget ägs av ett svenskt företag, vi är beroende av handel, britterna är viktiga handelspartner, vi har haft försvarssamarbete med Storbritannien sedan 1950-talet.

Vid fem olika tillfällen mellan 2009 och 2017 skickades svenska soldater, sjömän, helikoptrar och stridsbåtar till EU:s operation Atalanta utanför Somalia. Dessa styrkor passar troligen i Persiska viken och Hormuzsundet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Flera länder ställer sig bakom Iraninsats

 • Maja

  Argus

  24 07 2019 at 08:57
  Pettersson, vi har oknytt på bloggen. 21 👎för dig och 20 👎för mig hör inte till vanligheterna. Jag kan tänka mig tre källor till detta:”

  Kommunismen har återupplivats i landet med samtycke av vår statsminister.
  Vi är jagade, rånade och kontrollerade överallt. Finns massor med tydligen arbetslösa eller med lönebidrag anställda för att kolla både här och andra bloggar !
  Bankerna bevakar oss, lapplisor jagar oss, Kronofogdemyndigheten är på oss för det minsta.
  Vi lever i ett stressamhälle .

  Gilla

 • Tore

  Sverige löser det med sk tyst diplomati
  Dvs feminism och dialog och eventuella löften om höjda bistånd som man gjort när Svenskar blivit kidnappade runt om i världen.
  För inte skulle jordens fegaste och femininaste land stå upp med vapen mot muslimer.

  Gilla

 • Janne

  Klart att inte den svenska förrädarregimen vill gå emot sina muslimska terror-bröder!
  Dom har väl varit med och finnanserat terrorhandlingen!

  Gilla

 • Dan Karlsson

  Sverige står som alltid bakom mullorna

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: