Indiens rymdfarkost på väg mot månen

TEKNIK & VETENSKAP. Indiens rymdraket med månlandaren Chandrayaan-2 är på väg till månen efter flera tekniska problem i förra veckan.

Uppskjutningen var först planerad till förra måndagen men tvingades avbrytas i sista stund. Efter en veckas arbete kunde farkosten lyfta i dag.

Månlandaren ska undersöka vattendepåer på månens sydpol. Det blir landets första månresa där en obemannad farkost landar på månen.

Indiens första månresa var 2008 – då cirkulerade man runt månen, men det är en sak, att landa en helt annan sak.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Indiens rymdfarkost på väg mot månen

  1. Vi lärde oss första steget för att kunna kolonisera solsystemet. Detta skulle kunna vara mycket viktigt för vår överlevnad, om vi ex. lyckas preppa asteroider eller rymdstationer med ekologiskt hållbart livsrum.

    Livet på planeten har nämligen utsatts för olika utrotningsevent. rymdresor till månen och andra asteroider utgör möjligtvis en framtida försäkring för allt liv på vår planet, där olika arter redan utrotas i en accelererande takt, p.g.a. människans dumhet.

  2. Härligt att se att herren vid spakarna runt minut 2.40 fortfarande använder samma beprövade walkie-talkie teknik som Sheriff JW Pepper i Bond-filmen Live and Let Die från 1973.

    You can’t make this stuff up!

    https://www.youtube.com/watch?v=cODPt3T0cHE

    Citat från filmen: ” Are you some kind of doomsday machine, boy?” Ha en härlig start på veckan!

  3. Vi har lagt ner 1000-tals miljarder på månen hit och dit. Men vad har vi lärt oss? NADA, inte ett jota.

    Säg mig 1 sak du lärt dig av dessa resor mer än att många omkommit?

    • Vi vet idag hur fort månen avlägsnar sig ifrån jorden via den laserreflektor man lämnade där vid en av månlandningarna. Månen har betydelse för tidvatten, klimatet, ett antal arter mm.

Kommentera