Försäkringskassan slipper åtal för hets mot folkgrupp

RUNOR. Tyr, var en av asagudarna och beskrivs som ett slags krigsgud med heder och rättvisa som sitt gebit. Tyr har även sagts vara Odens son men det finns flera beskrivningar. 

Våren 2018 lade regeringen ut en utredning om att utvidga lagen om hets mot folkgrupp till att även gälla symboler. Enligt direktiv 2018:61 till Regeringens särskilde utredare gäller detta rasistiska och liknande symboler. Men dessa är mycket gamla symboler, som i praktiken använts av många grupper genom tiderna.

En runas kan dels läsas fonetiskt på liknande sätt som vi använder alfabetet idag och dels ha en specifik betydelse. I direktiv 2018:61 nämns Tyr-runan specifikt genom att den använts sedan 1930-talet inom nationalsocialistiska kretsar. Tyr-runan kallas också Tiwaz eller Tir uttalas samma som bokstaven t. Guden Tyr, som för övrigt gett namn till veckodagen tisdag, till honom blotar man om man vill vinna i en tävling eller finna mod. Enligt svenska namn finns det närmare 300 personer som heter Tyr och över 8000 personer som heter Tyra.

Foto: Nordfront

I höstas satte Nordiska motståndsrörelsen upp en banderoll på Kulturhuset i Stockholm.  Justitiekanslern, JK, har utrett banderollen och beskedet blev att den fornnordiska symbolen tyrrunan inte är ett brott mot gummilagen ”hets mot folkgrupp”.

”Beträffande tyrrunan har Justitiekanslern tidigare bedömt denna symbol och funnit att den inte går utöver vad som får anses vara tillåtet att uttrycka inom ramen för den tryck- och yttrandefrihetsrättsliga regleringen”, skriver JK i sitt beslut.

-Pettersson misstänker att justitieminister Morgan Johansson (S) som inte gillar de gamla vikingasymbolerna eller demokrati är besviken men beslutet spar mycket pengar åt skattebetalarna. Tänk om Försäkringskassan fått byta ut sin logo på alla skyltar, papper, kuvert med mera. Det hade kostat hundratals miljoner.

Tänk att en statlig myndighet använder en nazistisk symbol som logo, men S är vana med det samarbetet…

 

Victor Lutze, en av Hitlers närmaste män och chef för Sturmabteilung (SA) bar tyrrunan över hakkorset.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Försäkringskassan slipper åtal för hets mot folkgrupp

  1. Försäkings-Kassans logo är bokstäverna F och K sammanslagna och stiliserade. Inget annat!

  2. Eller…så är Försäkringskassans symbol bara en extremt stiliserad ”kassa” där någon håller ut en blankett att ta emot och inte ett T från runorna eller kopplingar till högerextremism.

  3. Jag tycker att man skall förbjuda Morgan Johansson
    Hans namn står för hets mot folkgrupp!
    Den svenska folkgruppen

  4. Jag tycker att sossesymbolen skulle förbjudas, ty det
    är en förolämpning mot den vackra blomman Rosen
    med den politik dom försöker att mata oss med!

  5. Man kan aldrig vara för uppmärksam på svenska ickefrågor. Vilka nivåer tjänstemän befinner sig på och vilka stolpskott vi har i regering, riksdag och kommuner.

  6. Det finns ”problem” och det finns problem de sistnämnda vill inte Morgan Johansson ägna sig åt.

  7. I vårt broderland Norge har man byggt världens största vikingaskepp. Drakskeppet Harald Hårfager. Längd 35m 50 åror med två man per åra. Dom har seglat i Leif Erikssons anda och bl. a. varit New York.

    Här ska historien tystas till varje pris.

Kommentera