Protestlista från busschaufförer i Skaraborg – har tröttnat på resenärer som vägrar betala


BROTTSLIGHET. Ett 50-tal busschaufförer i Mariestad, Töreboda och Götene har fått nog av resenärer som hotar, uppträder våldsamt och vägrar betala. De är så trötta på ständiga konflikter ombord att de nu gått samman i en namninsamling.

– Folk tror att man kan åka gratis och att det inte spelar så stor roll, säger busschauffören Jenny Gustavsson till SVT Nyheter Väst.

Enligt chaufförerna rör det sig inte om någon specifikt utpekad grupp som låter bli att betala. Fenomenet har spritt sig från skolungdomar till äldre, och busschaufförerna upplever att de som vägrar att betala blivit betydligt fler de senaste åren.

Chaufförernas instruktion är att inte ta konflikter med resenärer ombord. Det betyder i praktiken att den som bråkar får åka gratis, menar busschaufförerna.

– Det ska absolut inte vara så, men vi har för få kontrollanter, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik.

-Pettersson säger att det är en oerhörd flathet överallt, chaufförerna och media törs inte ens peka ut gruppen med invandrare som bråkar utan säger att äldre också plankar.

Går gratisåkarna inte av på tillsägelse, lås dörrarna och ring polisen. Funkar inte det hyr in vakter eller frivilliga kraftiga killar. Invandrargängen är ett hot mot hela samhället. Ser de att det går bra att skrämma svennarna på bussarna så utökar de sedan till att sluta betala i butiker osv.

De måste helt enkelt inse att deras handlande får konsekvenser och inte halal-korv och kaffe.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


32 responses to “Protestlista från busschaufförer i Skaraborg – har tröttnat på resenärer som vägrar betala

 • Martin J

  Hej Hamid,

  Sitter i KF på annan ort och det är där man ska avgjöra om en grupp,även ungdomar osv.under semestrar,alla pensjonärer över 75, och dylikt ska få åka ”gratis”.
  I dessa fall lägget man en motion som tas upp och blir godkänd eller ej.
  Godkända i detta fallet får ” gratiskort” men det betals ändå utav kommunerna och skattebetalarna.
  Ingenting är gratis och det är till att vedlikehålla vägar,miljöavgifter m.m.
  Gratisåkare bidrar då inte till nånting annat än att bolag och andra går med forlust.
  En annan sak är hur kan man då gjöra en rättvis bedömning om vem som åker gratis?
  Antageligen är det ”pesten” i samhället som mäst åker ”gratis” och inte dom som kansje riktigt behöver det.
  Man ger särbehandling till dom som ”bullar o stökar” och inte dom som är goda medborgare på låga innkomster.
  Jag anser att Din ”sjef” tar en fegig väg ut ur problemet och då vill problemet öka och till slut inte vara ett profitabelt flretag utan en ännu större belastning på skattebetalerna.

  Gilla

 • Anders

  Tiggeri?Kör inte då,öppna inte Dööra före de kan visa Betalt,Mwh Swääämpa.

  Gilla

 • per22

  ”Enligt chaufförerna rör det sig inte om någon specifikt utpekad grupp”.
  I min värld kallas detta fega uttalande för politisk korrekthet.
  Det visar att personen är rädd för att säga sanningen, bli kallad rasist, för att slutligen förlora sitt jobb.

  Gilla

 • Martin

  Då denna mentaliteten leder till våld m.m. så är det oakkseptabelt och lika för Alla så Betala!

  Gilla

 • rustibus46

  Åka gratis, nästa steg äta/ta mat . Nästa steg mobile/kläder . Inte betala hyran, nej nej
  dom bor redan gratis! Åka till hemlandet?
  Sociala betalar! Arma land

  Gilla

 • Bajen666

  Detta kommer att sluta med att all kollektivtrafik blir ”gratis” och att nya skatter och avgifter kommer att chockhöjas.

  Och vi vet vilka som kommer att drabbas…….vi arbetande skattebetalare, nyadeln med socialbidrag drabbas ej…..som vanligt.

  Gilla

  • grunehetgrot

   Kollektivtrafiken blir aldrig gratis. Den läggs ner och vi fattiga som inte har bil blir tvungna att gå. En promenad mellan Stockholm och Södertälje är ju bara uppfriskande.

   Gilla

 • Kenth Andersson

  Heja Idiot-Sverige, friskt humör !

  Gilla

 • Cirkusen fortsätter.

  EN VINST FÖR SAMHÄLLET !
  Hälsar Sveriges sk.ledare.

  Gilla

 • ossie

  Att det ska vara så svårt att skriva sanningen som det är.

  Gilla

 • Suzie

  Så fegt av busschaufförerna att inte säga hela sanningen,men de har antagligen blivit beordrade av västtrafiks högsta ledning att ge alla resenärer kollektiv skuld annars får de väl sparken.Har pratat med flertalet svenskar och några invandrare som åker med västtrafik flera gånger i veckan och jag själv måste tyvärr åka med västtrafik när jag skall besöka sjukhus.Västtrafik lär vara Sveriges absolut dyraste bussbolag,ständiga biljettprisökningar.De jag pratat med i olika åldrar men främst unga säger alla enhälligt att det är inte svenskar/inte välanpassade skötsamma invandrare som står för våldet,hoten och bråkandet på västtrafiks bussar,och detta är min egen erfarenhet också,utan det är visst en viss kategori av folk (mest män i vapenför ålder från fjärran länder) som står för detta fula beteende,har själv hört och sett detta flera gånger när jag själv åkt buss och detta orsakar också förseningar i tidtabellen.Det behövs tuffare tag och krav och de som inte vill betala skall inte få åka med.Punkt.
  Har vid några tillfällen pratat med busschaufförer om detta problem och varför de inte bara slänger av de som bråkar och vägrar betala,vi får inte,vågar inte, blir kallade rasister och får sparken blir svaren, så ser det ut säger de.
  Det typiska svenska pratkultursättet funkar inte i sådana här lägen.
  Man ser ett tydligt mönster i bussåkandet och det gäller hela landet har jag förstått.De som arbetar/studerar åker buss på morgonen och då är det relativt tyst i bussen,sedan vid lunchtid är ljudnivån hög då är det mest utlänningar som åker buss till staden för att shoppa och äta ute och bara roa sig.

  Gilla

 • Onkel.

  Något helt annat;
  Idag skall delegaterna i EU tacka ja till den av stadsöverhuvudena (bland annat Löfvén) utsedda ordföranden.
  Löfvén som är utsedd av sossepartiet som 75% av folket inte valt.

  Är inte detta så långt från demokrati som det går att komma?

  Gilla

 • Nisse

  Skriva på protestlistor är visst det enda som den ryggradslösa och naiva svensken kan göra. Göra någonting mer handfast som dom t.ex. gör i Frankrike ibland, det kan man inte göra i det här skitlandet.

  Nej, det verkar som majoriteten av svenskar föds utan ryggrad, för mer naiva och konflikträdda finns inte. Det är inte underligt att det här landet kommer att gå under fullständigt.

  Gilla

  • grunehetgrot

   Sverige har blivit ett ( uppsägarland ). Läkare varnar för att dom kommer att säga upp sig för att försäkringskassans städerska vägrar att sjukskriva folk som är sjuka.
   VARFÖR INSER INTE LÖVEN ATT HAN ÄR ODUGLIG OCH AVGÅR?

   Gilla

 • G54

  Vi kan ju dra parallellen med kaptenen på Djurgårdsfärjan som vägrade köra för en rökares skull. Bara att köra samma stuk här.

  Gilla

 • ruben

  Det är delar av det samhällsbygge, som vår sovande regering håller på med utan konsekvensanalyser och fritt från ansträngningar. De flinar obekymrat mot alla ekonomiska och sociala problem deras invandringspolitik skapar.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Skattebetalarna fick ju lämna ifrån sig pengar till Migrationsverket som i sin tur köpte busskort som delades ut till migranter.Det kanske är slut på det att det gällde ett visst antal år därför uppstår det bråk nu.

  Gilla

 • Kungen

  Går att lösa på två sätt. Båda sätten är dyra. Frågan är vilket som är bäst och billigast.

  1. Alla måste ha biljett. Vakter på alla bussar.
  2. Alla får åka. Kostnaden tas via skatten.

  Gilla

 • Lellegoo

  Ring trafikledningen och begär att bli hämtad. Ställ bussen på trafiksäkert sätt, kliv av och invänta hämtning.
  Busschaufförer skall inte behöva fullgöra sitt jobb med dubbla budskap från ledningen. Betalar man får man åka med, betalar man inte kör inte bussen. Synd för de som betalat, men för helheten är det nödvändigt.

  Det är hög tid att använda det beprövade instrumentet, socialt tryck, även i situationer som denna. Aktivister och media har nyttjat detta länge, fast på ett sätt som gått ut på att stigmatisera de som har en annan uppfattning, t ex i invandringspolitiken. Att gapa, skrika, brunsmeta med hög ton har hållit ett tag, men det håller på att vända.

  Kanske därför tonläget höjs konstant. Det finns dock en gräns för hur högt det går att skrika. Den håller på att passeras.

  Gilla

 • Maya

  Det finns nog ett effektivt sätt att komma tillrätta med detta problem.Dra in utsatta busslinjer ett tag.Det kommer tyvärr att drabba dom som inte ” tjafsar ”men man måste visa var skåpet skall stå.Att bara låta det vara gör att det accelererar.Visa att det blir konsekvenser av ett sånt beteende.Sen kan man ju undra om detta startade 2015 ??

  Gilla

 • Annie lufy

  Hustrun jobbar med det klientelet och vet hur gruppen ser ut och vilken ålder dom är i, aldrig varit med om pensionärer under 20 år men vakterna avhyser dom som tror att ljuga går bra och man kan klara sig. Insatt i detta fenomen just nu 700 ärenden den senaste 2 månaderna.

  Gilla

 • Bozze

  Den bästa lösningen skulle vara att även alla svenskar vägrar att betala och bara går in och sätter sig.
  Då kommer det att bli ett jävla liv och poliser och kontrollanter och miliär kommer att rycka ut omedelbart för att bötfälla och avvisa passagerarna.
  Fast bara dom svenska gietvis

  Gilla

 • Maja

  Nu är det dags att tillsätta vakter till de linjer där folk åker utan biljett.
  Ut med skiten som käbblar, polisen kan väl också agera.När man förlåter detta med hot och våld i liten skala växer monstren till storkriminella.
  man kan inte tukta folk från vissa grupper från Menaländer verbalt.
  de behöver uppfostras. Undrar om det ordet finns i deras språk?

  Gilla

  • Blodsven

   Polisen har prioriterat med att visa upp sig på Prideparader, så busschaffisarna får klara sig själva….

   Gilla

  • grunehetgrot

   Det skall ABSOLUT INTE behövas vakter på bussarna.
   Förslaget om att chauffören skall lämna bussen och åka tillbaka till garaget är utomordentligt bra. Då blir alla som betalat sittande på bussen med dessa gangsters. Jag tro inte att dessa personer åker buss mer.

   Gilla

   • Maja

    Vio behövde knappast några väktare alls för 30 år sedan. Nu finns det förutom väktare privata som vaktar vid båthamnar, skolor, litet överallt så nog tror jag att det skulle hjälpa för trygghet .
    I sak har du ju rätt men även du inser nog att det inte går att återställa detta land till det det en gång var.
    När man kunde sova för öppen dörr, behövde inte låsa sin cykel eller tillhörigheter när man gick på gympa. Bara en sådan sak!

    Gilla

 • Sara från Skåne

  I Expressen berättar kvinnan i fråga att problemen började FÖR FEM ÅR SEDAN…. den hårda tonen, den korta stubinen… inacceptansen att lösa och / eller visa biljett… våldet… hatet… hoten… och ”synen på chauffören som en betjänt….” man undrar VILKEN annan händelse började för fem år sedan…? Kan det möjligtvis finnas ett samband?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: