Arbetslösa kvinnor

Arbetslösheten i Sverige ligger för närvarande på 6,7%. Antalet arbetslösa har stigit sedan årsskiftet och siffran är långt från EU:s lägsta som Socialdemokraterna lovade 2013.

Den högkonjunktur som varat och fortfarande varar har således inte hjälpt denna och föregående regering särskilt mycket. De som främst drar upp siffrorna är utrikesfödda kvinnor, vilket Rapport kunde berätta igår.

På webbsidan Ekonomifakta kan ni ta del av arbetslösheten bland EU:s medlemsstater, kryddat med några länder utanför unionen. Statistiken hämtas från maj i år, men visar ändå hur dåligt till Sverige faktiskt ligger.

Rapport intervjuar en kvinna vid namn Robabah och som tillhör en kategori som är vanlig i dagens Sverige. Hon är afghanska, men kommer närmast från Iran och i Robabahs fall har hon bott i Sverige under fyra år.

Rapports reporter förklarar de höga arbetslöshetssiffrorna med att det inte längre betalas ut några skattemiljoner till de extratjänster som infördes 2015 som ersättning för den tidigare Fas 3. Så här skrev regeringen på sin webbsida december 2015.

”Extratjänsterna kommer att tillsammans med andra insatser inom arbetsmarknadspolitiken, så som subventionerade anställningar, utbildning och praktik, bidra till att sysselsättningsfasen avvecklas successivt”

2018 kom resultatet när Arbetsförmedlingen publicerade sin årsrapport.

  • Kostnaderna för extratjänsterna 2018 uppgick till 4,2 miljarder
  • Kostnaderna steg med 262 procent jämfört med 2017 och hela 2 592 procent sedan starten 2016
  • Extratjänsterna hade 2018 inte resulterat i några fasta jobb
  • 36 000 deltog i åtgärderna åren 2018 och 2018, men endast 1 990 av dessa gick vidare till andra jobb också de skattefinansierade
  • Kostnaden för dessa 1 990 uppgick till 2,1 miljoner per person

Ett totalt fiasko m.a.o. även om arbetsmarknadsminister Ylva Johansson var nöjd.

För att återgå till Rapports reportage och Robabah från Afghanistan/Iran. Så här sade hon bl.a.

Finn tre fel.

  • Läs texten på bilden och ha i åtanke att tittarna aldrig fick veta om Robabah är utbildad sjuksköterska eller om detta bara är ett önskemål.
  • Hur spelar hennes klädsel in i bilden? Många arbetsgivare har klädkoder och i sjukvården gäller kortärmat, vilket fått muslimska kvinnor att kalla in DO.
  • Robabah har bott i Sverige under fyra år, men talar inte svenska, vilket ofta är en förutsättning för att få ett jobb i Sverige.

Vården skriker efter personal idag, så de med rätt utbildning och förutsättningar borde inte ha några problem. Tyvärr saknas pengar, trots att Sverige ligger i världstoppen när det gäller höga skatter och nu går vi in i en ny lågkonjunktur där det knappast blir lättare för människor utan utbildning, rätt kompetens och förutsättningar att få ett arbete. Lägg där till att runt 300 000 asyl- och anhöriginvandrare väntas till Sverige de kommande två åren, så inte lär det bli enklare att konkurrera på den svenska arbetsmarknaden.

Fast egentligen tror jag Robabah slår huvudet på spiken i dessa ord.

Kvinnor från muslimska länder är inte lika delaktiga på arbetsmarknaden som männen. Dessutom är det ett faktum att familjer från muslimska länder väljer att skaffa många barn och då det är kvinnornas roll att vara hemma med dessa så faller det sig naturligt att de inte kan/vill vara aktiva på den svenska arbetsmarknaden. Vi vet alla att bidragen ramlar in punktligt varje månad ändå. Metros Viralgranskaren tog i november 2018 fram siffrorna för de bidrag nyanlända familjer kan erhålla varje månad. 24 175 (skattefritt) landade siffran på och den är uträknad för en familj med tre barn.

Förövrigt finns det andra områden i världen där det behövs sjuksköterskor bättre än i Sverige. Vi vet vilka och de ligger ganska långt från Sverige och övriga EU.

6 thoughts on “Arbetslösa kvinnor

  1. Jag reagerade på att hon sa att hon läst till sjuksköterska ”i hemlandet”. SVT framställer henne som ett offer som inte är välkommen som sjuksköterska eller i landet, men hennes utbildning är med all säkerhet inte jämförbar med den svenska. Och om hon nu lärde sig svenska på 8 månader: varför använder de tolk?! Jag blir vansinnig!

  2. Tur att Sverige har och haft en massimport av arbetssugna Somalier, hur skulle Folkhemmet annars överlevt ?

  3. ”Kvinnorna är upptagna med hemmet o Barnen i högre
    grad än männen”? Ja tror jag det, föder dom barn en gång
    varje år så blir där inte tid till att jobba, och tydligen inte till
    att lära sig språket heller trots att hon varit här i fyra år?
    kan inte hennes gubbe passa ungarna medan hon går
    och läser SFI, eller tror hon att där ska anställas en tolk
    för varje som inte orkat lära sig språket?

    Gamla människor som vårdas på sjukhus, och som
    förmodligen har nedsatt hörsel ska inte behöva att
    även vårdas av folk som inte kan göra sig förstådda.

  4. Ser stora hjordar med svartklädda män och kvinnor från Menaländer som delar lokalpress i Stockholm
    .Staten stödjer deras lönebidrag med våra pengar och putsar statistik. De riktiga jobben uteblir.
    AF måste avskaffas.

  5. Jodå,

    landets högste potentat lovade EU:s lägsta arbetslöshet i Sverige år 2020.

    Om jag minns rätt var det rätt nyligen densamme sa att det ”målet gäller inte längre”.

    Vips, simsalabim! När han insåg att det var naivt sveptes det bort. Möjligtvis med en axelryckning? Det var det det! Lättvindigt och bra!

    Ur samma mun hävdas att ”vi tar ansvar för Sverige”.

    Påminner om små barns lekar. Fantasin styr, inga begränsningar existerar utan allt är möjligt. I den världen är det hur charmigt som helst.

    Knappast hos partier och folkvalda som har ansvar för landet!

    Ständigt befästs jag i övertygelsen att politikers universalinstrument är lögnen. Och ansvar?

    Det lär finnas på en annan planet, på ljusårs avstånd från en politiker!

    Och troligtvis längst ifrån de personer och partier som nu är i färd med att rasera ett tidigare stabilt land!

    Att detta förnekas utgör ett osvikligt och vattentätt bevis på hur långt hjärntvätten gått!

Kommentera