Offentlig sektor kan spara 30-40 procent

OFFENTLIG SEKTOR & SKATTER. Vad får vi för våra skattepengar?, är Leif Östling känd för, i gårdagens sommarprogram som vi skrev om igår berättade Leif en hel del och kom också med förslag. 

Östling berättar om att när Svenskt näringsliv studerar internationella rapporter slås de av bristen på effektivitet inom Sveriges offentliga verksamheter. Ofta ser vi stora variationer i kostnader mellan jämförbara verksamheter i olika kommuner.

Enligt en OECD rapport behandlade en svensk läkare i genomsnitt 650 patienter per år medan en tysk behandlade nästan 2400 per år. Sverige och Tyskland har lika många läkare per 1000 invånare. De flesta länder i EU ligger på 2000 behandlade patienter per läkare.

Så stor skillnad pekar på ett rejält systemfel inom vården och ett sådant fel löser man inte med mer pengar. Så befria sjukvården från politiker och administratörer som tydligen inte förstår hur vårdsystem bör fungera och det är inte så konstigt, de har ingen utbildning för detta. I stället hyr man in konsulter som bara rör till det för stora kostnader.

Skrota alla landsting och låt en nationell kompetent administration ta hand om vården.

Skolan har gått samma väg, industrin var på väg efter LO:s projekt det goda arbetet med självstyrande grupper som kostade miljarder innan det fick läggas ned.

Vi är inte världsbäst, vi måste komma till insikt om att krafttag behövs, tankesättet behöver ändras även i politiken, men ingen vill ändra, inte ens det som fungerar dåligt. Mer av samma är kört.

Inom svenskt näringsliv tror man att det finns en besparingspotential på 30-40 procent inom vissa delar av svensk offentlig sektor.

Ett exempel. På Scania var man väldigt missnöjda med vården och väntetiderna. Scania startade en egen vårdcentral, inga problem att rekrytera personal, som kostade 30 miljoner om året, man fick inte en krona i bidrag, efter några år så minskade sjukskrivningarna så mycket att vårdcentralen betalar sig på årets första kvartal.

-Pettersson är övertygad om att Leif Östling och Svenskt Näringsliv i stora delar har rätt. Det är ett systemfel i den offentliga sektorn och skattehöjningar hjälper inte. Tyvärr tror jag inte Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) är kloka nog att sträcka ut handen för ett samarbete. Höga skatter och bidrag är ideologiskt, det kallas socialism.

Många har recenserat Leif Östlings sommartal men jag har inte sett någon ta upp det viktigaste, att Svenskt Näringsliv menar att det går att spara 30-40 % och effektivisera massor, men det beror på journalisternas Agenda. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Offentlig sektor kan spara 30-40 procent

  1. antagligen därför att svenska läkare sysslar alltmer med pappersjobb- administration som svenska samhället tycks dyrka 🙂 . Följdaktligen blir det mindre tid på golvet..samma sak med svenska polisen……mer administration mindre tid på gatan 🙂

  2. BIDRAG är Socialdemokraternas modell, det ger röster! Asylinvandrarna lever på bidrag livet ut och röstar på ”vänstern”! Leif Östling jämför hur många patienter svenska läkare behandlar, det var enorma skillnader till kostnader Sveriges befolkning inte har någon nytta av alls. Landstingen måste bort! Tandvård får man för halva priset utomlands ändå får svenska tandläkare BIDRAG från Försäkringskassan…..Förr eller senare måste man ta tag i detta, Sveriges kommuner går kraftigt back tack vare massinvandringen, det kommer en krasch, vi får se när….

  3. i Det där med att spara i det offentliga, så undrade
    Leif Östling varför en Svensk Läkare bara behandlar
    hälften så många passienter än en motsvarande Tysk
    läkare med samma kompetens?

    • Nej, Leif Östling sa inte att den tyske läkaren behandlade dubbelt så många patienter som den svenske. Östling sa att tysken behandlade fler än tre gånger så många. 650 för svensken och nästan 2400 för tysken.

  4. Sydsvenskan brukar låta olika kulturjournalister kommentera sommarpratarna. Och det är bara SÅ förutsägbart.
    Vänsteråsikterna är ständigt närvarande.
    Nu var det en Isabelle Ståhl som lyckades bevisa att hon inte förstår ett dugg av varken företagande eller ekonomi. Hon förstår inte att det är företagen som genererar medel till välståndet.

    Faktiskt det dummaste jag läst!

    ”Före detta Scania-vd:n Leif Östlings sommarprat är ett ganska typiskt exempel på hur ”Sommar i P1″ låter en person som redan har makt och inflytande berätta sin egen version utan att bli ifrågasatt. Leif Östling är hedersdoktor vid Kungliga Tekniska högskolan och vid Luleå universitet och har suttit i Volkswagens koncernledning. Han blev känd för kommentaren ”Vad fan får jag för pengarna?” i Uppdrag granskning om skattepolitiken, som ledde till hans avgång som ordförande i Svenskt Näringsliv.”

    ”Själv undrar jag vad fan jag får för public service-avgiften.
    Leif Östling berättar om sin karriär på Scania, minnen från familje- och näringslivet och kryddar med åsikter som främst går ut på hur skattepengar ska användas, och att konkurrens är den viktigaste drivkraften till förändring.
    Eftersom utsagorna inte möter kritik och inte sätts i ett större sammanhang är det svårt att veta hur jag ska förhålla mig till dem. Leif Östlings privatliv avhandlas på några minuter i lättsam ton: I Göteborg stortrivdes han. Människor var öppna och skojfriska. Han blev stormkär och och gifte sig. Varför skulle denna solskenshistoria vara av intresse än för fler än de närmast sörjande?
    Det påminner om ett tal till de anställda från en chef som jobbat länge på ett företag:
    ”När min vän Martin som varit VD för Scania och sedermera blivit VD för Volvo fyllde femtio gav jag ett stort grattis på födelsedagen och ett ännu större grattis till företaget”. Martin, Leif, Volvo och Scania blir säkert glada över omnämnandet, men vad tillför det berättelsen, och hur är det relevant för andra än de inblandade? Jag längtar efter en redaktör som kanske hade kunnat slipa fram en dramaturgi eller en journalist hade kunnat ställa kritiska motfrågor.
    Lägg ned ”Sommar i P1″ och starta en podd där personer med djup bildning får diskutera extremt specifika ämnen i stället. Snart måste väl även P1 förstå att denna monologiska uttrycksform är en dinosaurie från 1900-talet som haft sin storhetstid och bör begravas med värdighet.”

    Plötsligt ska det ställas kritiska motfrågor! När vänsterskribenten inte håller med, alltså. Annars är det väldigt ont om kritiska frågor i MSM.

    Kanske är det hälsosammare att inte utsätta sig för denna tidning.

    • Det kanske vore bättre att tala med de Tyska läkare som pekas ut som dubbelt så duktiga som de Svenska. Dom kanske kunde berätta varför det är så.
      Skillnaden kanske är så enkel att de Tyska läkarna har betalt för sitt jobb.

      • Har inte velat diskutera denna fråga offentligt.Har en annan åsikt.Möjligt att den tyska specialvården är bättre för de fåtal som beredes plats.Men breddvården och möjligheten att få del av den,är betydligt bättre hos oss.
        Den tyska vården är hur märkligt det kan tyckas,allmänt sett enligt mina personliga upplevelser därför inte bättre,än vår. Stenbock sitter här i nuvarande Abzurdistan enkom för,att min fru i den svåra sjukdom som drabbade henne,fick bättre vård här uppe. Annars hade vi aldrig återvänt till nuvarande Abzurdien !

    • Exakt, och så mycket skatt som möjligt, annars kan ju det svenska folket exempelvis resa mer och kanske flyga mer. Det går ju inte för sig för då kan klimatGreta bli förbannad.

  5. Att skrota alla landsting eller regioner som de kallar sig numera skulle frigöra miljarder och frigöra en massa odugliga politiker som bara kostar skjortan och inte gör mycket nytta. Lägg de pengarna på sjukvårdspersonal och en del andra viktiga samhällsfunktioner.

  6. Naturligtvis tar gammelmedia inte upp att 30-40 % kan sparas om man effektiviserar! -Det vore ju att kritisera regimen, och den sitter gammelmedia i knäet på.

    (Ex på effektivisering: Låt läkarna ägna sig åt patienterna och återanställ läkarsekreterare till administrationen! Professionerna gör det de gör bäst och sekreterarna gör admin snabbare och betydligt billigare än läkarna.)

  7. Östling har helt rätt. Offentlig sektor administrerar huvudsakligen sig själv. Utförande handlas upp av 100 000-tals offentligbyråkrater som inte själva kan ett dyft om vad de handlar upp. Det främsta beviset för upphandlarnas inkompetens står de själva för. En populär upphandlingsform är sk funktionsupphandling. Upphandlande byråkrat specificerar bara vad de vill ha gjort. De saknar förmågan och kunskapen att hantera detaljerna. Gissa om leverantören har utrymme för ändringar och tillägg som kostar skjortan.

    Enkelt uttryckt så blir upphandlande byråkrater sämre och sämre för varje upphandling de gör. De enda som blir bättre och bättre är leverantörerna.

    Endast den som utför och gör, lär sig någonting. Att göra är att lära. Här kommer akademiska teoretiker alltid ligga i lä för praktiker.

    • Om jag blir sjuk så ringer jag inte någon av de 100 000 byråkrater som finns inom sjukvården, utan jag ringer en LÄKARE.

  8. Som Pettersson skriver det är inte bara inkompetens och dumhet som är orsaken utan det drivande är idiologi socialistisk sådan.
    Människor ska i så stor utsträckning som är möjligt vara beroende av staten dvs socialdemokraterna och tacksamma.
    Det finns ingen opposition i dag mot detta inte ens inom Svenskt näringsliv.
    Journalisterna är med några få undantag extremvänster. Regimmedia till 100 % extremvänster.

Kommentera