Turkiets ryska lyftvärn börjar anlända

UTRIKES. Den första leveransen av Rysslands mest avancerade luftvärnssystem, S-400, har anlänt till Turkiet, rapporterar flera medier med hänvisning till försvarsdepartementet i Ankara.

Turkiet är medlem i Nato och köpen av ryska luftvärn har lett till hot om att skrota vapenavtal mellan USA och Turkiet. Det väntas fler leveranser de kommande dagarna, enligt Al Jazeera. 

Natolandet Turkiets köp av ett ryskt luftvärn har rört upp starka känslor i den västliga försvarsalliansen, och USA har hotat med att riva upp ett löfte om att låta Turkiet köpa det toppmoderna amerikanska smygarflygplanet F-35, som redan har börjat levereras. S-400 anses inte vara kompatibelt med Natos standard och köpet har väckt farhågor om att tekniska hemligheter kring F-35 ska läcka till Moskva.

– Vi är bekymrade över de möjliga konsekvenserna av Turkiets beslut att anförskaffa S-400-systemet, säger en Natotalesperson.

-Pettersson tycker inte Turkiet ska vara med i Nato eller EU för den delen. Däremot borde väst och Putin samarbeta mot slam. Undrar om Erdogan betalar med upplysningar om Nato? Klart är att Putin inte är dum, hoppas han splittra Nato så är han på god väg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Turkiets ryska lyftvärn börjar anlända

  1. Den S-400 som Turkiet fick köpa är en exportversion underförstått inte den ”mest avancerade”. Kanske inte ens tar ned ryska mål..:) 🙂 🙂
    Förstår USA protest, dock Turkiet vill ha ”det bästa”

    Vi skall nu köpa Patriot, detta utan att ens få 100% access till systemet eller att kunna tillföra något tekniskt till det.
    Sverige borde ha köpt Aster i stället, där vi också hade kunnat vara med i utvecklingen och även förse fregatterna med avncerat luftvärn.

Kommentera