Vad fan får vi för pengarna?

SKATTER. Leif Östling är en svensk företagsledare och affärsman. Östling har varit bland annat varit vd för Lastbilstillverkaren Scania och ordförande för Svenskt Näringsliv. Numera är han rådgivare hos den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley och har även olika engagemang i Kungliga Tekniska Högskolan. I ungdomsåren tillhörde han SSU.

År 2017 medverkade Östling i SVT-programmet Uppdrag granskning, vilket visade att Östling hade placerat pengar han tjänat utomlands i utlandet för att undvika svensk skatt, vilket var och är fullt lagligt.

När han ombads kommentera det svarande han ”Här betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?” och syftade på att medborgarna får för lite valuta för skattepengarna.

Östling kommenterade senare den efterföljande diskussionen med att vi har fått en väldigt snäv åsiktskorridor i Sverige om alla politiska partier anser att det politiska systemet har obegränsad beskattningsrätt utan rätt för medborgarna att ifrågasätta hur pengarna används.

Leif Östling ställde den fullt berättigade och rimliga frågan. Vad fan får vi för pengarna? 

Sveriges totala skatteintäkter har ökat från 1.422.841 miljoner kronor 2006 till 2.112.914 miljoner kronor 2018.

Kommunernas inkomstskatter har ökat från 454.117 miljoner kronor 2006 till 744.071 miljoner kronor 2018.

Tabell hos Peter Sellei på Twitter. 

-Pettersson undrar om vi inte kunde backa tillbaka 50-60 år, visserligen ser samhället helt annorlunda ut idag. Då under de så kallade rekordåren på 1950 och 1960-talen betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av idag.

─ Då fanns det skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar överallt. Intressant är att se en kurva över skattetrycket från 1960-talet och framåt. När Palme började höja skatterna mer än omvärlden kom problemen ett efter ett, det blev inflation, devalveringar, prisstopp, lönestopp det ena efter det andra som i sin tur bäddade för krisen i början på 1990-talet.

Kan vi inte jämföra och se skillnader och försöka ta bort lite av allt onödigt som skapats sedan dess.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Vad fan får vi för pengarna?

  1. Vad fan vi får för pengarna? Ja bland annat får vi
    en massa slynglar som går direkt in i försörjningssystemet,
    och i längden får vi väl en tillhörande storfamilj, som
    kommer efter, trots att den ensamkommande sade sig
    vara helt ensam i världen? Vidare får vi en enorm
    brottslighet, skjutningar ,mord, stölder trakasserier
    av hela Bygder o s v, så vi får ganska mycket för
    Pengarna,, fast detta är inget vi vill ha, och inget vi bett om
    men med ett styre som skiter i vad folket vill, så blir tyvärr så!

  2. Lyssna gärna på detta mycket intressanta samtal. Särskilt till Östlings mycket hårda kritik mot våra inkompetenta politiker. Han är inte nådig i sin kritik av finansminister Magdalena Andersson (S) och alla hennes skattehöjningar. Östling har talat personligen talat med finansministern, som inte förstår allvaret i problemen.

    Skattepengarna pumpas in i många olika ineffektiva offentliga verksamheter som fungerar mycket illa eller i många fall inte fungerar öht, vilket de har gjort under mycket lång tid.

    Östlings kritik och hans lösning framförs ffa mellan tidskod från c:a 13 min fram till full tid vid 30:47 min.

    Leif Östling: Hävdar att det blir systemkollaps om fem till tio år.
    Privata företagare kommer att rädda den offentliga sektorn. I alla fall om man får tro Leif Östling, tidigare ordförande i Svenskt Näringsliv. Först ska bara systemet kollapsa. Det är det som är lösningen, säger han i podcasten Smarta samtal. (Publicerades den 24 feb. 2019)

    [youtube https://www.youtube.com/watch?v=Dr_LXXqGHsk&w=560&h=315%5D

    Jag har själv arbetat många år på olika poster i ett av Sveriges största och mycket framgångsrika industriföretag. Jag har också arbetat inom några olika sektorer i svenska ineffektiva offentliga verksamheter. Har därmed sett och upplevt de enorma skillnaderna och kan därför bara bekräfta att Leif Östling har fullkomligt rätt i vad han säger i podden ovan

  3. Skatyteverkets enda uppgift är att sno så mycket som möjligt där de ser chansen! Jag vet, tvingades betala över 400 tusen i fjol, pengar som jag förväntar få tillbaka sedan 2 månader när en skatteadvokat kollade min deklaration.

  4. Den 14 juli är LEIF ÖSTLING sommarvärd i p1!! Då lyssnar jag,gör det ni också!! Det blir säkert mycket intressant. Ha det gott alla Sverigevänner!!!!!!

  5. När ska folk få veta svart på vitt exakt på vad man betalar för? Vad man slavar för?
    Tycker det vore självklart på exempelvis deklarationsblanketten.
    Som ett slags kvitto.
    Undrar varför dom vill år efter år vill undanhålla kvittona för svensken?
    Borde inte nån statlig/globalist ”journalist” gräva lite?

  6. Jag kan bara uttrycka beundran över dig, Pettersson!
    – men var rädd om din hälsa!
    Jag får en känsla av att du jobbar 24 timmar per dygn.
    Dina texter har djup och är mycket väl verifierade, men det
    kostar givetvis mycket arbete och tid.
    // age

  7. Leif Östling är född 1945. Han borde därför ha varit medlem i SSU i intervallet 1960 – 1970, det vill säga under Erlander-eran. Palme blev partiledare först hösten 1969 vilket innebär att Östling var/blev sosse när sossarna var sossar och inte någon rödgrön röra.

    • Det var Palme som kom med multikulturen i början av 70 talet som inte var något annat utan en röstimport.
      Med Erlander hade sossarna 46-48 % av rösterna och med Palme tappade sossarna kraftigt som gjorde att han gick in för att importera röster.
      Det började med importen av röster från marxisten Allendes Chile, där alla som stödde kommunisten Allende kunde åka till Sverige, som sedan gällde hela Latin Amerika.
      Sedan fortsatte de med greker, som hade många kommunister och kurder som är socialister.
      Bosnien muslimer, men inte Serber var välkommna till Sverige.
      Från Vietnam flydde ca 2 miljoner flyktingar genom trakasserier och konfiskering av kommunisterna.
      Australien , USA, Canada, Tyskland, Frankrike tog emot ett stort antal av de här flyktingarna, men Sverige i princip ingenting,
      Finland tog emot större antal än Sverige, därför de var antikommunister tog inte Sverige emot dem.
      Det största misstaget som gjorts är att det utsågs muslimska asylländer av svenska regeringen som gör att alla från sådana länder som kommer till svenska gränsen utan id papper eller pass kan söka asyl och uppehållstillstånd.
      De räknar med att muslimer röstar socialistiskt och därför är de välkommna.
      Exempelvis personer från Ukraina är det många som är förföljda och trakasserade, men de är inte välkommna därför de skulle helt säkert vara negativa till socialismen.

      Asylinvandringen är en röstimport och ingenting annat.

      • I mitten av 70 talet var Schweizer francen i paritet med svenska kronan idag kostar Schweizer francen 9.50 kr.
        Danska kronan kostade 50 öre idag kostar den 1,40 kr.
        US dollarn kostade ca 4.50 idag kostar den 9.50 kr.
        Svenska kronan har fallit stadigt sedan 70 talet som beror på en dyr och kostsam röstimport, där många skaffade sig förtidspensioner , sjukbidrag och var bosatta i sina hemländer men utnyttjade svenska välfärdssystemet.
        Den här röstimporten har fortsatt med asylinvandringen som är rena katastrofen för landet och en kriminalitet som kommer att göra Sverige till Europas Sydafrika.
        Att svenska folket har röstat på partier som bevisligen har kört landet i misär är helt otroligt, 82% tycks ha ingenting att tänka med, utan följer den socialistiska propagandan.

      • Helt rätt. Ukrainare kastas ut fast de är hederligt folk.
        Stora grupper sydamerikanare från 70 talet kan inte ens svenska. Massor kom direkt in i pensionen trots att de var unga. Känner en kvinna som kan inte ens säga god dag på svenska, men cashar 10 400 netto varje månad …. Inte en dag har hon arbetat.

    • Leif Östling är uppväxt under enkla förhållanden, men tog sig själv upp till en av de högsta positionerna i Svensk näringsliv nämligen VD för Scania, som han var en skicklig ledare för.
      Han motsatte ett tyskt övertagande under lång tid och ansåg Scania skulle förbli i svensk ägo, men han blev tvungen att vika sig till slut, och fick en hög position i det tyska företaget tills hans pensionering.
      Leif Östling en respekterad person genom sin stora kunnighet inom många områden.

Kommentera