Restaurangbesöket

INSÄNDARE. Jag var på en restaurang häromdagen, när detta hände. Det sker kanske inte så ofta att jag går ut och äter numera, det blir mest en smörgås till middag och ett glas kallt källvatten till frukost och man behöver ju heller inte äta varje dag!

Nåja, i fredags hände det som händer sällan, jag besökte en restaurang, hittade ett ledigt bord och satte mig ner. Efter nån minut kom en servitör fram till mig, hälsade och sa: -Sitter Du själv?

Vad menade han, är karln blind eller bara oförskämd, jag är gammal nog att kunna sitta själv utan något som helst stöd eller sittställning, eller hade jag kanske hört fel, jag är lite döv på ena örat efter en misslyckad sprängning för många år sedan!

Jag sa ingenting utan bara tittade på honom. Han trodde kanske att jag inte hört hans fråga, därför upprepade han. -Sitter Du själv?

Jag hörde rätt, han frågade om jag sitter själv!

Är han dum i skallen eller miljöanpassad in absurdum??

Jag tänkte nästan lämna lokalen, men hejdade mig, log lite fånigt och svarade: -Ja, tänk att jag har lärt mig att sitta alldeles själv! Det är en fantastisk frihetskänsla, Du borde prova!

Han stirrade på mig med ett fåraktigt uttryck i ansiktet, svalde några gånger och förtydligade sig och sa: -Jag menar, är Du själv?

Nu blev det om möjligt ännu märkligare! -Ä r D u s j ä l v? Va menar karln?

Jag tänkte en stund och så svarade jag ändå så uppriktigt och artigt som situationen medgav.

-Ja, det är jag som sitter här och jag sitter alldeles själv och utan något som helst stöd eller ställning och jag är också mig själv i dag, än så länge, la jag till för säkerhets skull. Han började bli irriterande med sitt infantila bak o framspråk, troligtvis hämtat direkt från daghemmet!

Det rådde ett dödläge, vi förstod inte alls varandra? Var han kanske en förklädd utomjording som nästlat sig in i restaurangbranschen? Vi var i alla fall ljusår från varandra, mest han!

Jag hade nu tappat matlusten och frågade på ren svenska om jag i alla fall kunde beställa ett glas vatten eftersom jag nu var alldeles snustorr i halsen!

Han kom med flaskan som jag halsade, betalade 42:- kronor och gick hem och gjorde mig en tekaka med ost och salami -alldeles själv!

-Vadå, om servitören var svensk? Ja, det var han förmodligen, han såg i alla fall svensk ut dock vanprydd med motbjudande tatueringar på både händer och armar, hals och delar av ansiktet och talade som sagt som en utomjording eller en japansk städrobot!

Ja, det finns mycket onödigt att irritera sig på om man vill -och anstränger sig lite!

Jag återkommer kanske med fler onyttigheter längre fram!

Janne

15 thoughts on “Restaurangbesöket

  1. Jag brukar bara titta snett bakåt till höger, sedan vänster, och svara, Ja. Du skrämde mig nästan.

  2. Idag har man ingen känsla för om man skall använda ensam eller själv. Jag var själv hemma, jag gick på bio själv, jag gillar att vara själv väcker ingen förundran det märks även av kommentarerna. Språkvetare förklarar det med att språket utvecklas, jag tycker det utarmas.

  3. Först undrar jag varför detta är nyhetsvärdigt?
    När det gäller inslaget: Om tonen av servitören var ovänlig kan jag kanske förstå att Janne reagerade lite grann, men han kunde lätt avväpnat situationen med ett skämtsamt svar (t.ex., ”Nej, jag har Nils Holgersson med mig.”), men om det inte var fallet, och om Janne inte kunde tolka frågan som en enkel, dock klumpig, fråga som hade med bordsplanering att göra, så hade en enkel fråga av Janne kunnat klargöra varför servitören frågade som han gjorde. Kommunikation går ju i båda riktningarna. Om Janne alltid går genom livet på detta sättet får han nog fortsätta att sitta ensam. Ingen gillar ovänliga människor med en attityd.

    • Hej Anders.
      Du har helt rätt, i alla fall delvis!
      Händelsen har inget egentligt nyhetsvärde alls, en betydelselös liten berättelse direkt ur vardagslivet, inget annat.
      Den var avsedd enbart som en motpol till alla seriösa och våldsamma nyheter vi dagligen möts av i detta mångkulturella helvete! Då kan vi även behöva läsa om något annat, lite lättsammare.
      Men, vill man ändå hitta en liten röd tråd i berättelsen så finns den, nämligen utarmningen av det svenska språket, en pågående förstörelse som alla kanske inte tänker på.
      Jag tycker att det svenska språket är värt att vårda och värna om, ta till vara och inte förändra eller förvanska.
      Vi skall föra vårt språk vidare till nästa generation och det ska vara i ett ograverat och fint originalskick och inte något märkligt bakvänt daghemsspråk!
      Händelsen var som sagt bara ett litet exempel som Pettersson dock hade vänligheten att publicera, det finns mer, mycket mer och jag kanske återkommer med fler berättelser -som jag kommer att skriva alldeles själv,,,
      Ha en trevlig helg Anders
      Janne

  4. frågan kanske ställedes av servitören om det kommer fler eller om man är ensam gäst. Då det tycks som matgäster oftast kommer 2 eller fler i grupp
    singelätaren mer ovanligt tror jag..sen handlar det också hur man ska placera folk-singelgäst på ett bord för 4 eller ett bord för 2 osv osv

  5. Normalt sett brukar jag helt eller delvis hålla med Petterson men är han orättvis mot servitören (kanske lite beroende på vad för slags resurang).
    Men, servitören måste väl få veta om Petterson kanske ska möta nån eller så om han sköter sitt jobb!?!?
    Ska han lämna en meny eller 2 eller 3.. o kocken måste ju osso veta någotsånär vad han ska förbereda sig på.

  6. Det där med att äta bara varannan dag borde kanske Svensken
    i gemen börja att öva på, nu när vi har försörjningsbördan för så
    många andra människor,i Världen så kommer vi kanske
    i framtiden ha råd äta bara var tredje dag?? Bäst att va
    beredd!

  7. Eller den klassiska kommentarerna från läkarna man går till ”varför kommer du just idag?” som att det är någon speciell dag just den dagen varenda gång man går till vårdcentralen.

  8. Vad då? Är du irriterad över att servitören undrade om du var ensam? Du kanske väntade på någon. Oavsett så hade jag nog också sagt något liknande. Pluspoäng till servitören och minus till dig för ditt nedvärderande skrivande.

    • Bäste Pelleain.
      Det är som bekant svårt att förklara för den som inget begriper, men jag ska ändå göra ett tappert försök!
      Om Du hade läst och även förstått, så hade Du sett att servitören inte alls frågade ”om jag var ensam”
      Han fråga gällde märkligt nog något helt annorlunda!
      Och att DU utdelar ”minuspoäng” till mig tar jag faktiskt som något positivt..
      Tack
      MVH
      Janne

      • Janne;
        ser detta helt enkelt på att många har en mkt ”dålig” språkutbildning samt inte serviceinriktade !!
        Skulle om jag varit Du gått direkt när ”dumma” frågor började.

      • Servitören ifråga var helt enkelt en produkt av den svenska grundskolan. Folk stavar och satsbygger helt uppåt väggarna. Även sk journalister och krönikörer. Svenska språket har blivit helt utarmat. Och då har jag inte ens nämnt rinkebysvenskan!

      • Han skulle ju helt enkelt frågat om där kommer
        fler eller om han önskade beställa, att han satt
        där själv såg han ju.
        Tror som Kardanaxel att det är den Svenska usla
        skolan som är orsak till många ungdomars torftiga språk.!

Kommentera