Frankrikes självmord


av Giulio Meotti • 26 juni, 2019

  • ”Franskheten” håller på att försvinna och ersättas av en slags balkanisering av enklaver som inte kommunicerar med varandra … Detta är inget bra recept.

  • Ju mer den franska eliten och deras disponibla inkomster och kulturnöjen klumpar ihop sig i sina enklaver, desto mindre troligt är det att de kommer att förstå den dagliga inverkan av den misslyckade massinvandringen och multikulturalismen.
  • Den globaliserade ”bobo-iserade [borgerliga bohemiska] överklassen” fyller de ”nya citadellen” – som i medeltidens Frankrike – och röstar på Macron i samlad trupp. De har utvecklat ”ett enda sätt att prata och tänka … som låter de dominanta klasserna ersätta verkligheten i en nation som utsätts för allvarlig stress och belastning som bara drabbar ett vänligt och välkomnande samhälle”. – Christophe Guilluy, Twilight of the Elites, Yale University Press, 2019.

”När det gäller Frankrike år 2019 går det inte längre att förneka att en betydelsefull och farlig förvandling, en ‘stor övergång’ håller på att ske”, observerade grundaren och ordföranden för Jean-Jaques Rousseau Institute, Michel Gurginkiel. Han sörjde ”Frankrikes förfall som ett utmärkande land, eller i alla fall som den västerländska, judisk-kristna nation som det hittills identifierats som.” Ett nytt omslagsreportage i veckotidningen Le Point kallade det för ”den stora omstörtningen”.

Övergång eller omstörtning; Frankrike som vi känner det idag är på väg att dö ut. Samhället har förlorat sin kulturella tyngdpunkt: det gamla levnadssättet håller på att blekna och är nära ”utrotning”. ”Franskheten” försvinner och ersätts av en slags balkanisering av enklaver som inte kommunicerar med varandra. För det land som drabbas mest av islamistisk fundamentalism och terror är detta inget bra recept.

Läs vidare


6 responses to “Frankrikes självmord

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: