Regeringen vill skydda de kriminellas integritet på bekostnad av yttrandefriheten


BROTTSLIGHET. Regering tar ytterligare ett steg i ett försök att skydda de kriminella och deras integritet. S+MP-regeringen vill med hjälp av C och L inskränka vår yttrande- och informationsfrihet genom att göra det olagligt med söktjänster för brott- och tvistemål. En misstänksam person skulle tro att det är för att dölja vilka det är som begår majoriteten av alla grova brott i Sverige. 

Idag den 17 juni meddelade regeringen att man vill utreda behovet av att inskränka den grundlagsskyddade tryck- och yttrandefriheten genom att göra det olagligt med söktjänster för offentliga handlingar rörande personers brott.

Av pressmeddelandet framgår det att man beslutat att utvidga uppdraget för 2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté. Den nytillkomna uppgiften blir att väga intresset av yttrande- och informationsfrihet mot intresset av att skydda de kriminellas personliga integritet.

Frågan har tidigare utretts men när regeringen försökte få igenom en sådan lag avvisades förslaget av riksdagen som krävde ytterligare utredning. De föreslagna inskränkningarna i grundlagarna har också mött skarp kritik från mediehåll.

-Pettersson undrar hur regeringen ska få igenom ett undantag för Expressen, Expo och Researchgruppen, alltså den ”goda” sidan som jagar ”högerextremister”.

Pressmeddelande

Kommittén får nu även i uppdrag att

 • analysera och ta ställning till om det finns behov av att inskränka grundlagsskyddet för sådana uppgiftssamlingar som innefattar ett offentliggörande av personuppgifter som rör fällande domar i brottmål och lagöverträdelser som innefattar brott eller därmed sammanhängande säkerhetsåtgärder och vid en sådan analys särskilt bedöma effekterna av ett inskränkt grundlagsskydd,
 • i sin analys göra en noggrann avvägning mellan intresset av yttrande- och informationsfrihet och intresset att skydda enskildas personliga integritet,
 • redogöra för de regler som kommer att gälla för det fall kommittén bedömer att delegationsbestämmelser bör införas i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, och
 • föreslå de författningsändringar som kommittén anser nödvändiga.

Uppdraget ska fortfarande redovisas senast den 26 augusti 2020.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Regeringen vill skydda de kriminellas integritet på bekostnad av yttrandefriheten

 • Tony

  Ja att fuska o gömma undan skiten har alltid varit sossarnas
  modell, så fungerar det i dom Verklighets frånvändas part

  Gilla

 • Kungen

  Man gör allt för att skydda röstboskapen…..

  Gilla

 • Hanna

  Sveriges unika offentlighetsprincip i grundlagen från 1766 är väl ingenting värd i sammanhanget när majoriteten av de dömda numera har utländsk härkomst och det måste mörkas.

  Gilla

 • Brasklappen

  Vi har otroligt naiva och korrumperade politiker som ljuger och drar valser för att den korkade gruppen som är 82% väljare som inte begriper någonting ska fortsätta rösta fel! Ta KD som exempel, de röstar för ökad invandring i Riksdagen de var för den s.k. gymnasielagen och har röstat för ökad anhöriginvandring men KD och Ebba Busch Thor påstår att hon vill ha en mer restriktiv invandring! Vilka valser de drar! Restriktiv betyder begränsad, återhållsam….OM 82% TROR att detta inte kommer att påverka deras pensioner, A-kassa m.m. att Sverige släpper in ytterligare kriminella bidragsparasiter som ALDRIG kommer att arbeta ja, då är 82% faktiskt j-ligt dumma i huvudet! Det märks kanske inte än MEN vänta några år till så får ni se….

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  I Sverige innebär denna byråkratsvenska att beslutet redan är taget, men att utredaren skall vränga, påtrycka och ljuga i propaganda så att svenska folket inte begriper vad de snart är sålda för. Riksdagsbeslut är i dag bara formalia för redan beslutade ändringar.

  Förslaget innebär ju grundlagsändring, vilka skall ske med 2 omröstningar med mellanliggande val. Inte manipuleras bort i ett val där Riksdagsmän utses.
  Någon som tror att diktaturen låter svenska folket rösta om ändringen i BINDANDE separat folkomröstning? I varje fall med separat röstsedel – som endast kan besvaras med JA eller NEJ????????

  Gilla

 • turrim

  Ja, det är många politiker som fångats i nätet så det vill man givetvis stoppa.

  Gilla

 • SVENSK

  En kriminell regim ser naturligtvis som sin viktigaste uppgift att skydda sina gelikar, de kriminella!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: