Flyktingmottagningen blev dyrare än väntat – nu vädjar socialnämnden om stöd


INVANDRING. Svedalas socialnämnd har sammanställt en skrivelse som har skickats till kommunstyrelsen. Ärendet gäller migrationsverkets ersättningsformer som nämnden anser inte har fungerat. Därför vädjar man nu till kommunstyrelsen om stöd.

Knappt 3 % av dem som kommer över Medelhavet är flyktingar enligt FN. Resten är ekonomiska migranter. 

– Det var ett statligt uppdrag som snabbt delegerades ut till kommunerna. Kompensationen skulle vara fullständig, men i dagsläget har bidragen sjunkit enormt. Kommunen har svårt att hänga med, säger Lena Berlin Hallrup, socialchef i Svedala kommun.

Sedan lagändringen 2014 har Migrationsverket fått tillstånd att anvisa ensamkommande barn till specifika kommuner. I samband med att lagen gick i kraft bestämdes det även att det statliga bidraget skulle täcka målgruppens kostnader för boende, vård och administration.

Under 2018 var det uppemot 75 procent av Sverige kommuner som rapporterade om underskott inom socialtjänstens individ och familjesorg.

– Vi är en för liten kommun för att kunna skicka en egen vädjan till Migrationsverket så det är därför vi hoppas på kommunstyrelsen stöd samt ett samarbete med andra kommuner, säger Lena Berlin Hallrup

Lena förklarar att när små kommuner inte blir ersatta för större kostnader blir det snabbt besvärande. Hon berättar att kommunen hela tiden söker efter utgivna kostnader men kostnadsövervältringen är fortfarande drygt 1 miljard kronor.

– Jag känner att det har varit oschyssta spelregler. Ersättningsystemet fungerar inte och det är därför vi har skickat en vädjan till kommunstyrelsen. De statliga reformerna har inneburit mer kostnader än tänkt och att vi behöver stöd, säger Lena Berlin Hallrup

Besluten kommer troligen granskas redan på måndagen den 17 juni. Lena förklarar att det handlar om att få ersättningar som täcker de faktiska kostnaderna

– I den bästa av världar önskar jag att migrationsverket la örat mot marken och lyssnar på kommunerna som har tagit över det här ansvaret, säger Lena Berlin Hallrup

-Pettersson säger att Migrationsverket och regeringen lägger öronen mot marken, lyssnar och skickar sedan pengar till bistånd, FN, EU, invandring, familjeåterförening, ljugande afghanska män utan asylskäl och allt annat än till det svenska folket…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Flyktingmottagningen blev dyrare än väntat – nu vädjar socialnämnden om stöd

 • Kenth

  För dyr nota ?
  Inte alltid en dans på ”RÖDA” rosor i världens största mångkulturella socialbyrå Sverige.

  Gilla

 • Magnus Eriksson

  NEJ, man ska klara utmaningarna på de ekonomiska som är anvisade. Annars är man en nazistfascistrasist.

  Gilla

 • Kungen

  Vilken total överraskning. Det kunde ju ingen förutse………..😲😲

  Gilla

 • Olof.p

  Var är pizzaekonomen, eller ska jag säga häradsbetäckaren? Kan han skicka lite pizza till flyktingarna så kan iallafall kommunen spara in på maten.

  Gilla

 • Fylltratten

  Jag tror att tar vi emot fler flyktingar kan vi betala alla underskott. Varje flykting ger ”guldregn” åt svensken. Nu har jag inte sett detta med egna ögon men vi som svenskar blir de första i världshistorien med superekonomi, vad det betyder förstår inte jag. Men troligtvis betyder det att vi får gå tillbaks till tiden vi åt sill och potäter varje dag.

  Av 100 beslut våra politiker tar är 100 beslut mot svenska folkets bästa. Hur kan det komma sig att de folkvalda vill FÖRSTÖRA VÅRT FINA LAND som vi ärvt av våra förfäder?

  Gilla

 • Janne

  Varför ber dom inte somalia, afganistan, palestina elelr chile om hjälp?? Det är ju deras varelser som dom skickar hit och som vi tvingas försörja!

  Gilla

 • Hulken

  Det är väl detta som vänsterns gaphalsar menar med högutbildade vinstmaskiner?

  Gilla

 • FiffigtVÄrre

  Ta emot fler flyktingar så omfördelas pengar från andra kommuner. Om alla gör så i hela landet kommer alla kommuner ekonomier snart att gå i överskott när man skickar pengar till varanda.

  Gilla

 • Bajen666

  Här kommer ett idiomatisk uttryck som passar bra till artikeln,

  ”Har man tagit Fan i båten får man ro honom i land.”

  Gilla

 • Janos

  Det var ett bostadsföretag som inte blev kompenserad för all förstörelse som invandrarna ställt till med. Men jag fattar ändå inte en grej, om vi får kontrakt och flyttar in i en hyresrätt och lämnar den i dåligt skick blir vi ersättningsskyldiga till hyresvärden. Varför blir inte ”flyktingarna” det?

  Lika inför lagen?

  Gilla

  • Bajen666

   Det anses som rasistiskt förstår du väl, inte fanken kan dessa analfabeter och socialbidrags”flyktingar” ta nåt som helst ansvar.

   Det är du och jag som skattebetalare som får punga ut med stålarna till syvende och sist…ALLTID.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: