Inte tillräckligt svenskt?

ARKITEKTUR. Dreams & Coffee AB är ett arkitektföretag som drivs av Heidi Mikalsen i Enköping. På sin blogg skriver Heidi om ett vackert hus i klassisk stil som hon ritat åt kund och som skall byggas vid Östersjön i en svensk kommun, men några av kommunens handläggare anser att det inte är tillräckligt svenskt. Vad är svenskt undrar Heidi?

Dreams & Coffee AB

-Pettersson tycker att huset är snyggt och liknar en svensk ”grosshandlarvilla” som det byggdes åtskilliga av i Sverige runt förra segelskiftet och kanske mest vid kusten och i skärgården. Kommunen gillar heller inte grönt plåttak, handläggarna kan inte ha en aning om vilken färg det blir på ett gammalt koppartak och hur många sådana det finns på gamla hus.

Jag googlade på ”grosshandlarvilla” och fann detta på 

Ovanstående är från min hemstad Oxelösund, byggt c:a 1885, då fanns det en hel del sådana villor, sommarhus, badhotell, kall-och varmbadhus. På 1960 och 1970-talen revs det mesta och i stället byggdes miljonprogram och Domusvaruhus.

Kommunens tjänstemän borde inte ha fler synpunkter på villan ovan än fråga om eventuella grannar blir störda av den. Jag tror kommunen är griniga på något annat än huset.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Inte tillräckligt svenskt?

  1. Jag har också dålig erfarenhet av kommunarkitekten. Jag tror bara han vill vara viktig och vill bestämma, precis som alla andra oviktiga chefer i kommunen.

  2. Då kan man ju fråga sig hur Svensk se en mosque ut och passa den i ett Svensk villa område?

  3. Kanske inte själva husets utformning som är skälet utan möjligen,vem som önskar bygga och bo i det ? Sedan naturligtvis också med byggplanens utformning att göra. Passar ju inte in i ett Villaområde.

  4. Skulle tippa på att beställaren av huset är från öst, det ser faxtiskt inte Svenskt ut, har sett liknande byggda av östfirmor.
    Sen vad det har för betydelse hur huset ser ut är bara fånigt.
    Sverige ser inte Svenskt ut längre och det är ett större problem.

Kommentera