Pågen ville expandera – stoppas av elbrist i u-landet Sverige

EKONOMI. Brödjätten Pågen skrinlägger planerna på expansion i Malmö. Anledningen: kraftbolaget Eon kan inte garantera att bageriet får tillräckligt med el. – Strömbrist är något man hör talas om i u-länder, säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal.

Pågen är med cirka 800 anställda en av Malmös största privata arbetsgivare. Med sina ugnar och maskiner är bolaget också en av kommunens största konsumenter av el.

Pågen tillverkar i dag 85 000 ton bröd per år i Malmö-bageriet och planen är att öka kapaciteten till 120 000 ton. Men när företaget kontaktade sin elleverantör Eon för att börja planera för den utökade produktionen blev svaret – nej.

Eon kunde inte garantera den extra ström som Pågen behöver.

Ett företag som redan valt bort södra Sverige för nyetableringar är ventilationsföretaget Lindab. Företaget har de senaste åren investerat över 100 miljoner kronor i bland annat Tyskland, Estland och Danmark.

-Pettersson undrar hur mycket bättre det globala klimatet blir om vi lägger ned hela Sverige och flyttar produktionen till andra länder?

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

32 thoughts on “Pågen ville expandera – stoppas av elbrist i u-landet Sverige

  1. Hellre bröd för energi och klarhet, än förtryckande PK-politiska datahallar, som dödar tankens Klara energiska rörelse på nätet.

  2. Om Pågens flyttar till Polen kommer bröden att kunna säljas till halva priset på grund av skatterna.
    Den genomsnittliga skatten för Polacker har nu sänkts från 18 till 17 %.
    Där kostar 1 kilo riktigt gott surdegsbröd 5 Zloty = 12,50 SEK.
    Valutan är stabil, arbetslösheten lägst i EU och de bästa motorvägarna i Europa.
    Tvärt emot Sverige.

  3. Sverige har fientliga marodörer, som styr och ställer i landet upa. Jag ser ingen framtid i att företagsverksamhet försvåras och fördyras med tveksamma miljöregler och skatter. Skatter, som används till en dystopisk form av invandring. Anhöriginvandring, som ökar på kriminalitet eftersom det ökar antalet anhöriga till redan kriminella i s.k. utsatta områden. All invandring som inte har med arbete att göra måste stoppas tills landet tagit kontroll på alla skadade välfärdsfunktioner.

  4. Länge sedan jag åkte E6’an nu men visst låg det ett kärnkraftverk där typ vid Barsebäck,
    Räcker inte ens det för att baka det bröd som kommer från mjöl från våra bönder….. centerpartiet borde dänga brödkaveln i bakbordet nu……

    jasså har man redan gjort det….

    OKK stängt Barsebäck….
    Jaa vad ska då ge bröd för dagen….?
    Någon form av berikning kanske?

  5. Jag är mest förvånad att fler företag inte lämnar landet nu när klimatmålen skall uppnås genom att förhindra företag att fungera. Betänk att Sverige har klimatmål men Kina och Indien med sina 3 miljarder invånare INTE har några klimatmål…

  6. När man inte kan skylla på för många åldringar så skyller man på industrin. Energiminister Ygeman ljuger och skyller nu på elbolagen. Han tycks tro att vi vanliga medborgare är korkade och inte vet att det är staten som sätter skatterna på elproduktionen. Prisar ut nödvändig och fungerande produktion och subventionerar tillfällig produktion från sol och vind.

    Ygemans uppgift är att ta tag i detta och lösa problemet även till priset av osämja med några närstående miljöpartister. Dags för ännu ett misstroendevotum. Om SD törs.

  7. Mycket enkelt att lösa problemet, följ efter de andra företagen till Polen.
    Där finns redan t.ex. Husqvarna trädgårdsmaskiner och svenska fönsterfabrikerna.
    Där finns billig el och kompetent arbetskraft, dessutom får man flyga där.

  8. ” Elbristen som råder i delar av landet hotar tillväxten, enligt statliga Svenska kraftnät. Myndigheten har därför har sagt nej till att öka nätkapaciteten på flera håll tills förstärkningar har gjorts.

    – Vi har ett antal områden i landet där vi har problem med nätkapaciteten, säger Niclas Damsgaard, marknadsstrateg Svenska Kraftnät till SVT Nyheter.

    Det ger svårigheter för ny industri som ska etableras, växande städer, transporter, tunnelbana och annat som kräver ny kapacitet i näten, konstaterar han.

    Sämst är läget i Mälardalen och Malmöregionen, och Svenska kraftnät har sagt nej till utökning av kapacitet bland annat i Stockholmsområdet, Uppsala och Västerås.

    Bakgrunden är växande städer, med fler bostäder och ökad kollektivtrafik, och att stora industrier, batterifabriker, datahallar och liknande som vill etablera sig.

    – De här industrierna har kommit väldigt snabbt, för tre år sen hade vi inte det här problemet, säger Niclas Damsgaard. ”

    https://www.fplus.se/larm-brist-pa-el-hindrar-nyetablering/a/rLaKEm

  9. absurdistan snart precis som vilket som helst icket-fungerande MENA-land, tillbaka till 600-talet pga massimporten av müslimska analfabeter och getkn%ll@re!
    Våra s k ”pensionsräddare” driver ingen utveckling enbart avveckling.
    Tack sjuklövern för ert landsdörräderi.

  10. Som feministisk snöröjning, fast MP-version av det….
    Politikernas vision är kankse Sverige som ett enda stort bidragsparadis där inga företag finns kvar längre och därmed ingen som behöver jobba….

  11. Ja att elbrist skulle komma är väl ingen överraskning för oss som upplevt landets uppgång,och nu dess förfall. I Abzurdien stänger man ner fullt dugliga A-kraftverk,och förlitar sig på att det skall regna rejält till vattenkraftens fromma.
    Att vindar skall blåsa upp i en väl avvägd mängd. (vid starka vindar stänges vindmöllorna)
    Annars får vi sitta i mörker. Allt detta kan vi tacka våra överintelligenta idioter,som styr landet !!

  12. Att välja Danmark låter tosigt eftersom landet är djupt klimattroende, betraktar kärnkraft som svart magi och har vindmöllan som sin heliga symbol. Polen och de baltiska länderna verkar som ett vettigare val.

  13. Lustigt nog är det väl i vanlig ordning ”invandranas fel”.

    På allvar alltså, hur mycket har befolkningen ökat i Malmöregionen på säg senaste decenniet? Har elproduktionen byggts ut i proportion? Det tvivlar jag starkt på.

    Undrar hur många infrastruktur- och samhällskritiska verksamheter som ligger och balanserar på marginalen på det här sättet?

    Men naturligtvis är det inte de enskilda immigranternas fel utan felet ligger i att ingen politiker egentligen velat låtsas om att om man expanderar befolkningen i hög takt så måste samhället byggas ut i samma takt och den kostnaden har man inte velat presentera för folket som då kanske kunnat ta ställning mot projektet att bytas ut som befolkning.

    • Stefan Löfven kan man ersätta med en överkörd grävling, grävlingen skulle inte ställa till hälften av vad Steffe gjort

  14. Dom får kanske installera koleldade ugnar i stället,
    eller vad tycker MP? Vi har haft korkskallar som styrt
    landet alldeles för länge, och resultatet syns överallt!

  15. – Pettersson är klurig. Blott du kan ställa frågor som ingen varken kan eller törs besvara.
    ”Pettersson undrar hur mycket bättre det globala klimatet blir om vi lägger ned hela Sverige och flyttar produktionen till andra länder?”

    – Gör Sverige lagom igen!
    Exportera olönsamma produktionshjälpmedel.
    Importera fler sexrobotar till feministerna. Inte nog med att nu- och framtidens robotar rillfredställar alla efter behov utan de fixar välfärden åt alla – ung som gammal.

  16. Det verkar som Pågens VD är förvånad?, hade han följt samhällsdebatten lite mer noga hade han för länge sedan insett att förfallet i landet nu går in i alla samhällssektorer ett och ett och att hastigheten ökar för varje dag som går. Sannolikt tillhör denna VD det sovande folket som bara vill vara god och forma handhjärtan.

  17. E.ON monterar ner det nästan nya gaskraftverket i hamnen. Samtidigt som Pågen får grädda limpor i annat land. Nu är Miljöpartisterna nöjda.

Kommentera