Att angöra en brygga

UTRIKES. Ett kryssningsfartyg, MSC Opera, har kört på ett mindre turistfartyg,  Michelangelo, i Venedig, skriver italienska medier. Enligt Corriere della Sera ska två personer ha fått lättare skador och ytterligare två har förts till sjukhus för kontroll.

Filmer i sociala medier visar hur båten prejas samtidigt som passagerare håller på att stiga i land varpå personer hamnar i vattnet.

Att angöra är egentligen en felaktig benämning, man angör en kust, men lägger till vid en brygga men i dagligt tal och modern svenska duger det gott.

-Pettersson kom att tänka på filmen ”Att angöra en brygga” som min farmor bjöd mig på 1965…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Att angöra en brygga

  1. Angående rubriken, om den nu inte är en referens till Hasse och Tages 70-talsfilm.
    Man angör en fyr, men anlöper en brygga!

  2. På vatten gäller ’störst går först’, av uppenbara skäl.

    Dock, vad har så stora skepp att göra i Canal Grande, när man har fullt sjå med att se till att byggnaderna påverkas så lite som möjligt?

    • Tja, vi har ju Stockholms skärgård t ex! Den trafikeras dagligen av betydligt flera passagerarfartyg än Canal Grande, trots att öar eroderar i kölvattnet. Men sjöfartsreglerna hålls, och man kallar inte fartyg för skepp.

      • Men öarna står väl inte på gamla träpålar? [ret]

        Även biotopen [marint liv] har märkbart förändrats lokalt sedan man började att ta kryssningsfartyg ända fram till Venedig.

        T.o.m. Sjöfartsstyrelsen använder ordet ’skepp’ …

Kommentera