Fritzon (S) får ministerlön i EU

INRIKES. Ni har hört det många gånger, statsminister Stefan Löfven (S) som pratar om värderingar. Vad Löfven inte säger är att värderingarna skiljer sig åt mellan socialdemokrater och andra.

Den 27 juni 2017 utsågs Helene Fritzon (S) till migrationsminister och biträdande justitieminister. Hon avgick bara ett och ett halvt år senare – den 21 januari 2019 – för att bli Socialdemokraternas toppkandidat i valet till Europaparlamentet, rapporterar Kvällsposten.

Ministrar som slutar har rätt till en avgångsersättning. Heléne Fritzon fick efter den korta ministerkarriären en årslön i avgångsarvode och hade inget annat jobb att gå till. Ersättningen ligger på 136 000 kronor per månad – en statsrådslön – och ska betalas fram till den 20 januari 2020.

När Fritzon nu tar plats i EU-parlamentet finns arvodet kvar.

Som minister hade Fritzon ett arvode på 136.000 kronor i månaden. Lönen för det nya jobbet som EU-parlamentariker blir nästan 94.000 kronor i månaden.

Enligt reglerna ska en ny lön dras från avgångsersättningen på 136.000 kronor. Men det blir ändå 42.000 kronor kvar som Heléne Fritzon har möjlighet att kvittera ut per månad i drygt ett halvår.

EU-parlamentariker får utöver månadslönen också ett traktamente för varje dag de deltar i parlamentsarbetet i Bryssel eller Strasbourg. Det ligger på runt 3.400 kronor per dag – och just nu vet ingen om det kommer att räknas som ersättning och räknas av mot avgångsarvodet. – Vi tar inte ställning till om det kommer att räknas av eller inte förrän hon har börjat få sin nya lön, säger Cecilia Bohlin, sekreterare vid Statsrådsarvodesnämnden som administrerar avgångsersättningarna.

Det betyder att Heléne Fritzon – som andra parlamentariker – får ytterligare 3.400 kronor för de dagar hon deltar i arbetet i Bryssel eller Strasbourg utöver sin lön. Det som skiljer är avgångsersättningen om traktamentet inte dras av.

Helene Fritzon var inte ensam om att söka avgångsarvode när hon slutade som minister. Även förra landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, S, ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, S, och miljöminister Karolina Skog, MP, ansökte om då regeringen ombildades runt årsskiftet. Samtliga beviljades ersättningen.

Alice Bah Kuhnke, MP, har likt Heléne Fritzon avgått som statsråd och kommer även hon att sitta i Europaparlamentet i höst. Hon hade dock en inkomst som riksdagsledamot på 66.900 kronor i månaden men skulle haft rätt till att få ersättning upp till 136.000 kronor i månaden.

Alice Bah Kuhnke avstod dock från detta, hon tycker lönerna är tillräckligt höga ändå.

-Pettersson är inte förvånad. Socialdemokraterna fortsätter med den moraliska rötan i rörelsen…och för några dagar sedan skrev vi Heléne Frizon (S) ville inte betala skatt, får bakläxa av skatteverket.

Sossarna är duktiga på att maximera inkomsterna och minimera skatten, för sig själva…

Steget efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Fritzon (S) får ministerlön i EU

  1. …snacka om mästare i att kunna ”sko sig själva”… Don Stefan med C-patrasket som ivriga ”hangarunds”…nästan på pricken såsom Hells Angels är uppbyggt och funkar

  2. ”Polen & Ungern ska inte få en spänn”? Nej dom bidragen
    ska väl istället fördelas på hagalna EU politiker.
    Jag mår väldigt illa av att se storhycklare bland Sossarna
    förse sig å det grövsta, i mina ögon är dom SAMHÄLLSTJUVAR,

    spelar ingen roll om det är Bryssel som betalar i slutändan är
    det skattebetalarna via oförskämda avgifter till detta Monsterbygge!

    Det finns inga pengar till att lyfta fattigpensionärerna upp från
    i många fall ren misär, men det finns hur mycket medel som helst
    att förse dessa glupska individer med fantasilöner, för att dom
    ska prata ren skit. Jag hävdar, att när man ser hur illa Sverige
    sköts, så är ingen i regeringen värd sina löner!

  3. Bra att gumman tar bra betalt, duktigt folk skall ha bra betalt eller? Blir det sedan en slant över kan hon ju köpa en handväska typ Gucci eller en Vuitton för ca 6000 spänn. Sådan måste man ha om man representerar det arbetande folket eller hur Mona

  4. Polen och Ungern ska inte ha en spänn, sa kärringen
    Hon ska tydligen ha allt själv.

  5. Och socialdemokraterna som ska representera arbetarna, socialdemokraterna måste bara vara ett av århundradets största skämt, typiskt sossar att bara roffa åt sig allt det kan, slicka uppåt och sparka neråt både de stå på deras valaffischer.

  6. De ”förtroendevalda” lever ständigt upp till sitt renommé!!
    Beredd satsa en slant på att (S) ligger i topp på Lögn och Hyckleri – ligan!

Kommentera