Sveriges sötebrödsdagar är över – ekonomin bromsar in på bred front

EKONOMI. Det bästa året i konjunkturtermer var 2018, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet (KI). Osäkra hushåll bidrar till att sätta punkt för tillväxtfesten, enligt en barometerindikator från KI för maj som faller till 99,8 från 102,5 i april. Det är första gången sedan 2015 som indikatorn hamnar under 100.

När det gäller tillväxten räknar Ylva Hedén Westerdahl med en nolltillväxt under årets första kvartal jämfört med kvartalet före. Det är en markant inbromsning från 1,2 procent under fjolårets fjärde kvartal.

Statistiska centralbyråns första beräkning publiceras på onsdagsförmiddagen och inför den räknar Nordeas ekonomer med en kvartalstillväxt på 0,1 procent.

– Att industrin saktar in och att exporten ska gå trögt i år ligger redan i många prognoser. Så det är egentligen inte förvånande. Det man kan vara orolig över är att hushållen är bekymrade. När de är det brukar de hålla hårt i plånboken, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

För helåret är svensk ekonomi på väg mot det sämsta tillväxtåret sedan 2012 med en tillväxt på 1 procent i år. Och uppgången 2020 blir svag, 1,5 procent, enligt Nordeas prognoser.

– Det är ett blekt 2019. Det handlar om att både exporten kommer att gå trögt samtidigt som hushållens konsumtion ökar långsamt, säger Isaksson.

Läs hela artikeln på HBL.fi…

-Pettersson säger att det är lugnt, vi har gått om reserver investerat i SFI…

11 thoughts on “Sveriges sötebrödsdagar är över – ekonomin bromsar in på bred front

  1. Ingen fara på taket, Sverige är ju ett av världens absolut rikaste länder !!!!!!!

  2. Större delen av 2020-talet kommer bli otroligt tufft för Sverige.
    Vi står inför en kris som ingen nu levande har upplevt

  3. EU:s lands rapport till Sverige:

    Landet har varje år sedan 2011 fått en rekommendation som rör de höga och stadigt stigande hushållsskulderna och bostadspriserna. EU är rädda för att banker ska gå i konkurs pga av överbelåning. Svenska hushåll är de mest överbelånade i hela EU pga av skyhöga bostadskostnader !!!

    SVERIGE HAR FÅTT KRITIK FÖR RÄNTEAVDRAG FÖR BOSTÄDER SEDAN 2011 AV EU

    Andelen nya bolånetagare med särskilt hög skuldkvot fortsätter att öka. Andelen hushåll med nya bolån och en skuldnivå som motsvarar
    450 % av deras disponibla inkomst har i runda tal fördubblats sedan 2011, och närmar sig 40 % Drygt en av sex nya bolånetagare har en skuldkvot på 600 %.

    Hushållens skuldsättning har fortsatt att öka från redan höga nivåer. Hushållens skulder ökade med 5,5 % under 2018 och uppgick till cirka 88 % av BNP och 186 % av den disponibla inkomsten, vilket är en av de
    högsta nivåerna i EU.

    Gruppen av nya bolånetagare med så hög skuldkvot (skulder i förhållande till disponibel inkomst) som 600 % ökade till 17,2 % under 2017 (jämfört med 16,4 % 2016 and cirka 12 % 2013).

    Landsrapport Sverige 2019
    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET,
    EUROPEISKA RÅDET, RÅDET, EUROPEISKA CENTRALBANKEN OCH
    EUROGRUPPEN

    https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/2019-european-semester-country-report-sweden_sv.pdf

  4. När jag var en liten gosse fick jag tio kronor varje fredag att köpa en serie tidning och en påse godis. Lärde mig ekonomins grunder på det sättet. Om jag stod över att köpa tidningen och godiset ett par tre veckor hade jag helt plötsligt helt andra ekonomiska förutsättningar. Sparandet bjöd på en större upplevelse längre fram.

    Det var länge sedan det var en dygd att spara i Sverige. I dåliga tider märker svensken det.

  5. Ja och allt är pensionärernas fel, för att dom inte har vett
    att dö, allt enligt räknenissarna i många kommuner som
    istället för att våga peka på dom verkliga orsakerna till
    varför många kommuner går back har oförskämdheterna
    att lägga skulden på pensionärerna+ Fy F.n för ynkryggar!

  6. Och nu börjar den humanistiska, moraliska och feministiska stormaktens attacker på folkvalda regeringen i Ungern får ekonomiska konsekvenser. Ungern överväger att på grund av Sveriges återkommande attacker på Ungerns regering att säga upp avtalet med Sverige om leasing av 14 st Jas Gripen och istället köpa Amerikanska plan.https://www.direkt36.hu/en/orban-es-trump-milliard-dollaros-fegyveruzletre-keszul-de-ennek-magyar-civilek-lathatjak-karat/

Kommentera