Grankottar och annat…

GOTT OCH BLANDAT. Granen (Picea abies) är ett mäktigt barrträd, det kan bli 60 meter högt och 400 år gammalt, numera är så höga och gamla träd sällsynta på grund av skogsbruket med trädåkrar och avverkning långt tidigare. 

På Fulufjället, i Dalarna, växer världens äldsta nu levande träd, som genetiskt är samma individ. Den 9.550 år gamla granen har där kunnat fortleva genom vegetativ förökning. Grenarna har, genom att träden stått fritt, hängt ned i marken och kunnat bilda exakta kloner av den ursprungliga växten.

Granen kräver inte så mycket ljus utan växer i redan befintlig skog och konkurrerar ut andra träd som tall och ek.

Granen har många användningsområden, den har använts till harts, till tuggkåda, till att ge god lukt, som krydda, vid garveri, och till golvtiljor. Granen har använts vid båttillverkning, takspån, fiollock, gärdesgårdar, tidningspapper, kraftpapper, konstfiber, sulfitsprit och byggplywood. Rötterna används till korgarbeten, så kallade kogranar sparades för att ge djuren skydd, byggkonstruktion, dock är gran inte det bästa materialet för ved eller kol, eftersom träet sprakar och elden aldrig kommer upp i riktigt höga temperaturer; dock fattar det lätt eld. Gran används i farmaceutiskt i plåster, för att lindra skörbjugg och en del människor i norr har för vana att plocka in en gran i hemmet full med tusentals insekter som vaknar i värmen lagom till jul.

Nåväl, ibland blir det kottår till glädje för större hackspett och andra. Hur det fungerar vet jag inte för alla granar verkar olika. En del är bara gröna, andra har mängder med ljusgröna skott, ett tredje gäng har röda kottar och andra har bruna och röda kottar samt gröna skott. Det ser ut som trolldom när man tittar.

Igår gick Pettersson en runda med kameran i skogen utanför torpet som är en riktig skog med träd av olika sorter och ålder till skillnad från gran-och tallåkrar som är vanligt i det moderna skogsbruket…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

5 thoughts on “Grankottar och annat…

  1. Granen är vårt äldst kända trädslag och det finns arkeologi mätt för ca 22000 f kr i Nordkalotten, alltså mitt under kallaste istid. Granen är alltså inhemsk, men även invandrad österifrån. Granen finns också i en linje från Pyrenéerna – Alperna – Balkan. Och i Karpaterna.Den gran som finns i norr har vad jag förstår ingen koppling till den sydliga populationen.

    De första människorna i norr gillade inte gran, då i dessa skogar det inte lever särskilt mycket ätbart. Granskog är närmast livlös, om än en del djur söker skydd i sådan skog, men äter gör det i andra områden. De gamla människorna ville ha TALL alternativt EK/EK-BLANDSKOG, så därför markbrände de sina jaktmarker regelbundet. Eftersom människan markbränt sedan isen smält av, så har allt i naturen anpassat sig till markbrand och att skogen är Tall (aldrig Contorta) i norr resp EK/Ek-blandskog i söder. D v s med alla kalhyggen så innebär detta att mängder med arter är utdöda och ännu fler är ”rödlistade”. Genom markbränning resp ”blädningsbruk” skulle balansen i Skandinaviens natur kunna ”återerövras”. Blädning ger i Finland 2-4 ggr i vinst jämfört med kalhyggesbruk.

    Därutöver minskar stormfall, grundvatten upprätthålls, översvämningar minimeras, rödlistat återkommer, markskador minimeras, gifter (från gran) sprids inte till haven, skador av markbrand minimeras mm.

  2. Granarna blommar något enormt i år. Torkan gav här mycket barkborresjuka träd och en del vindfällen: utan fukt i marken håller inte tjälen kvar den flackt rotade granen. Om granmonokultur säger vi i Tyskland:
    Willst Du Deinen Wald vernichten
    Pflanze Fichten, nichts aks Fichten…


  3. inte bara primaten MAS är utsatt för attack…har ett par 40 meters Granar, här uppe i min ”plätt på jorden” här uppe i Nås Finnmark i Dalarna…en liten Ö i gammal Kulturbygd där moderna intressen nu gör intrång…Dalarnas skog ännu hyfsat skonade från kalhyggen…men den mindre önskvärda Granbarkborren tycks nu helt fått fri lejd, i utbyte mot både Björn och Varg, som nu är ihjäljagade å endast ett minne blott, mkt pga av nöjesjägarna som försett sig med terränggående skotrar som gillas och tillåts få husera fritt både sommar som vinter…om hundra år är säkert allt putts väck…då har den nya Ljusbruna (i hyn) människoapan säkerligen gjort ett ökenliknande Sahara även av Dalarna…bytt i bytt mot ”Den gamla Dansbanan” å sån där gammal skit…Som i videon här under…skyarna mörknar minut för minut!

    https://www.youtube.com/watch?v=biIj0p-xVW8

  4. Såvitt jag vet kallas skotten fjant.
    Granbarr är näst efter tallbarr rikast på C-vitamin, vida överlägsen apelsin. Både tall och gran är sim mest C-vitaminrika på vintern. Så tugga färska barr istället för att köpa syntetiska C-vitamin!
    Fjanten är också ätbara, mjälla och friska i smaken. Kombinera nu på vår & försommar gärna med brännässla så får du en rejäl uppgradering efter vinterdvalan.

Kommentera