En nazistisk kontrovers djup inne i solsystemet

GOTT OCH BLANDAT. Forskarna gav ett mystiskt objekt ett smeknamn med en mörk historia. Nu måste de bestämma sig för om namnet ska vara kvar. 

Ultima Thule är 33 km lång

Res bortom från jorden och djupare in i solsystemet, förbi Mars’s terräng och Jupiters stormar, genom Saturnus ringar, bortom Uranus och Neptunus silkesmoln, och du hittar en mystisk liten zon  med isiga föremål. De är miljoner, några är så stora som halva USA, andra så små som städer. De bildar en ring runt solsystemet, tysta vakter som skyddar den bländande solen, som är så avlägsen att det ser ut som vilken stjärna som helst.

De små kropparna här, i en region som kallas Kuiperbältet, har varit nästan oförändrade sedan solsystemet bildades för 4,6 miljarder år sedan.

I år flög NASA:s farkost, New Horizon, förbi dem, samlade data och fotograferade, det var den längsta färden någonsin. Forskarna döpte den ena stenen till Ultima Thule, som bland annat betyder bortom den yttersta gränsen och troligen användes av greker och romare för Island och Skandinavien för över tusen år sedan.

Men namnet har föreningar senare i historien. Under Hitlers tid föreställde medlemmarna av nazistpartiet i Tyskland Ultima Thule som ett land av arisk renhet. I slutet av 1990-talet producerades i Portland, Oregon, en tidning som hette Thule och som tryckte rasistiska och antisemitiska artiklar.

Och inte att förglömma, det svenska rockbandet Ultima Thule, grundat i Östra Södermanland och populärt bland nationalister som av PK kallas högerextremister och som släppte sitt senaste album för några år sedan.

Läs vidare på The Atlantic… 

-Pettersson säger att PK kan ta det lugnt, namnet Ultima Thule, bortom den yttersta gränsen, är fint och passar både på en rymdsten och på ett rockbandet.

Om Ultima Thule på bloggen…

Sveriges blivande statsminister

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “En nazistisk kontrovers djup inne i solsystemet

  1. Tänk att dagens största och urvattnade slagord rasism nu även intagit världsrymden !
    Ett nytt namnförslag är muslimen, ett passande namn i dagens alltmer Islamiserade värld.

  2. Thule är en ort på Grönland. USA har Thule Air Force Base där de råkade tappa en kärnladdning.

  3. Thulesällskapet fanns i Tyskland men upplöstes, tror faktiskt det var Hitlers förbud mot ordenssällskap.

Kommentera