Kvinna dog i snödriva efter sjukresa – taxibolaget åtalas

BROTTSLIGHET. En kvinna, 77 år, lämnades av utanför sitt hem efter en sjukresa. Hon hittades död i en snödriva utanför huset dagen därpå. Nu ställs tre personer i taxibolaget till ansvar för händelsen, däribland chauffören. 

Det var i samband med snöovädret i februari i fjol som taxichauffören lämnade av kvinnan, som var i 75-årsåldern, utanför hennes bostad på en mindre ort i Kramfors. Hon kom aldrig fram till sin ytterdörr utan hittades död ute i snön.

Händelsen ledde till en polisanmälan och åklagaren inledde en förundersökning om brott några dagar senare men det har tagit drygt ett år att väcka åtal. Under tiden har också brottsrubriceringen ändrats från ”vållande till annans död” till ”framkallande av fara för annan”.

– Den rättsmedicinska utredningen har inte kunnat fastställa att det var just nedkylning som gjorde att hon avled, säger Marlene Forsman, åklagare.

Forsman bygger i stället sitt åtal på resonemanget kring taxibolagets ansvar.

– Jag ser det som att taxibolaget är en del av samhällsnyttan, det är därför viktigt med rutiner i den här verksamheten. Det får oerhörda konsekvenser när rutiner saknas för att säkert lämna personer med särskilda behov, säger hon.

Straffskalan för framkallande av fara för annan är från böter upp till fängelse i högst två år.

-Pettersson ser att de ansvariga på bolaget är svenskar och chauffören hör hemma i Irak…

TIDIGARE 2018-02-05. Kvinna död i snöstorm – polisen misstänker brott

BROTTSLIGHET. Under förra veckans snöoväder hittades tre personer i 75-årsåldern döda utomhus i Västernorrland. Polisen misstänker att brott kan ligga bakom ett av dödsfallen. 

– Kvinnan blev hemskjutsad och avlämnad en kort bit från bostaden. Men hon kom aldrig hem och därav är det i nuläget rubricerat som vållande till annans död, säger Bo Nordqvist vid polisen till Allehanda, tyvärr bakom betalvägg så ingen länk.

Den döda kvinnan hittades utanför sin bostad inte långt från Kramfors, hon hade åkt sjuktaxi hem på torsdagskvällen.

Polisen säger att det i nuläget inte finns någon misstänkt, men att man har anledning att tro att någon ”inte fullgjort sina plikter” gällande torsdagens sjukresa, då kvinnan var rullstolsburen och inte skjutsades hela vägen hem.

 

-Pettersson säger att ”vållande till annans död” är för lindrigt. Lämnar man någon som sitter i rullstol i kyla och snöväder, kanske för att det är oplogat och man inte kommer fram med bilen så är det att betrakta som mord. Då går det knappast att köra rullstol för en gammal människa eller…

6 thoughts on “Kvinna dog i snödriva efter sjukresa – taxibolaget åtalas

  1. ”-Pettersson ser att de ansvariga på bolaget är svenskar och chauffören hör hemma i Irak…”

    Själv tycker jag att platschefen och ordföranden i taxibolaget, men även våra dyra politiker, har mycket stor skuld då man för snöd vinning anställer annars oanställbara personer på lönebidrag. Irakiern i fråga har väl bara genomfört en lågintensiv jihad?

  2. Under tiden har också brottsrubriceringen ändrats från ”vållande till annans död” till ”framkallande av fara för annan”.

    Den gamla damen dog inte, med andra ord …

  3. Jo majoriteten av sjuk/färdtjänstens chaufförer tillhör den berikande sorten.
    Vill inte närmre redogöra för ett fall (i dubbel bemärkelse) som jag personligen råkat ut för,under min svåraste sjuka period på jorden. Nåväl,förstår de inte ens svenska språket,är det ju svårt att kommunicera.
    Nu är ju detta inte hellre något undantagsfall, Dagligen läser vi ju om hur våra äldre,t.o.m. missbrukas på Vårdhem,av importerat pack.
    Även rena mord på äldre svårt sjuka har ju förekommit !! Men som alltid hålles ju dessa ”orientaliska hjälpare” av PK-organen,om ryggen.

  4. Vilken totalt intelligensbefriad taxichaufför!
    Lämna en gammal kvinna i rullstol ute i snön!!

    • Det handlar INTE om intelligens utan brist på empati och vanligt folkvett!! De har de problem de har i sina hemländer av en anledning, -URUSLA GENER!!!

Kommentera