Vi svenskar är inte så goda trots allt

Detta konstaterar författaren Elisabeth Åsbrink i en krönika som publiceras i brittiska The Guardian.

Sverige tog aldrig tag i den inhemska nazismen under 2:a världskriget och detta låg till grund för den antisemitism, islamofobi och rasism som enligt Åsbrink frodades i vårt land.

”Först när Sverige slutar blunda för sin nazistiska historia blir det möjligt att bemöta hotet från dagens högerextremism”.

Så låter domedagsprofetian från Åsbrink.

Antisemitism förekom också i Sverige under 2:a världskriget. Annars vet jag inte vilken rasismen som frodades, då Sverige var ett betydligt mer homogent land än idag. Att det förekom islamofobi har jag svårt att tänka mig med tanke på att islamiseringen i världen inte tog fart förrän på 70-talet. Se bilder från Iran, Afghanistan, Syrien och andra länder i Mellanöstern från perioden innan 70-talet och ni förstår vad jag menar.

Det pågående krypandet för islam var säkerligen inte så stor under den tiden som idag. Tittar man på Wikipedia fanns det i Sverige drygt 700 muslimer 1950 och förmodligen ännu färre under kriget.

Det intressant är att högerextremismen inte regerade i Sverige under aktuell tidsperiod. Mellan åren 1932 och 1946 dominerade Socialdemokraterna och det är den tidsperioden Elisabeth Åsbrink refererar till. Kanske hon också åsyftar den rasbiologi som studerades och som initierades av socialdemokrater under 1900-talets första år?

I mina ögon låter hennes krönika mer som ett inslag i den pågående valrörelsen till EU-valet, men visst finns det skäl att granska Socialdemokraterna och deras kopplingar till antisemitism.

The Guardian

Vad i Sveriges historia har lett fram till att vänsterextremismen och islamismen utgör ett så stort hot mot vårt samhälle?

13 thoughts on “Vi svenskar är inte så goda trots allt

  1. Elisabeth Åsbrink och Ingrid Lomfors är av samma skrot och korn. Ni får sedan själva härleda era slutsatser.

  2. Elisabeth gåsbrink kommer snart med en teori om att högerhänta är högerextrema hon ser nog nazister så fort hon öppnar ögonen på morgonen.

  3. Allt är bara svammel, när man inte reder upp, och håller reda på, och isär, begreppen! Då blir det bara en enda ogenomtränglig gröt och gegga!

  4. Undrar om hon vet om att vi i Sverige hade en period av arisering av judiska företag? Vet hon om hur Sverige behandlade judar? Vet hon om att våra leveranser av stål/malm och kullager förlängde kriget? Sverige var i en viss mening en av Tysklands vapenleverantörer. Sedan kan hon läsa på tysklagren i Luleå, men också om Division Engelbrecht, tyskar som via svenska tåg/järnvägar förflyttades mellan Norge och Finland. För att inte tala om den censur som S utsatte journalisterna Torgny Segerstedt och Ture Nerman för, när dom protesterade mot nazismen. Ett tips till Elisabeth Åsbrink knalla ner till biblioteket och där låna böcker som ”Affärer som vanligt” och ”Mein Lieber Reichskanzler”.

Kommentera