Nära majoritet för att behålla Ringhals 1 och 2

ENERGI. I oktober 2015 fattades beslut om att stänga Ringhals 1 år 2020 och Ringhals 2 år 2019, efter 44 års drift istället för planerade 50. Nu kan beslutet vara på väg att ändras. 

Bara två röster saknas för att det ska finnas en majoritet i riksdagen för att behålla Ringhals 1 och 2 i drift, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Både L och SD ställer sig bakom M och KD:s förslag om en uppdaterad energiöverenskommelse där kärnkraften ska spela en central roll. Detta ger förslaget 173 av 349 röster.

SD:s energipolitiske talesperson, Mattias Bäckström: – Framför allt den nedläggning av Ringhals 1 och 2, där vi har drivit på under lång tid och där vi så sent som för ett par veckor sedan var helt ensamma vid en omröstning i riksdagen. Det är glädjande att fler uppmärksammar den problematiken.

Näringsutskottet ska den 28 maj ta ställning till ett förslag från Liberalerna om att behålla reaktorerna i drift.

Så är såg det ut i Kontrollrummet klockan 15:15 idag

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

8 thoughts on “Nära majoritet för att behålla Ringhals 1 och 2

  1. Lägger man ned kärnkraften enligt plan och utan en verklig konsekvensanalys så är det enligt samma katastrofala agenda som när man mer eller mindre stängde ner försvaret från slutet av 80-talet till ca 2015 när verkligheten tittar fram igen. Har vi inte snart fått nog av våra misslyckade politiker som inget förstår och inget begriper av sin samtid?

  2. Kärnkraft är det enda för oss. Vi behöver mycket el även när det är vindstilla och molnigt

  3. Bra, hoppas att dessa röster tillkommer eftersom mer eller mindre allt i detta land numer ska drivas med el så funkar/räcker det inte med vatten vind och solkraft.

    Att importera Tysk/Polsk kolkraft eller Rysk gas är inte heller en bra lösning eller ett alternativ.

    MER KÄRNKRAFT ÅT FOLKET………

  4. I en artikel i DN igår tillfrågades Vattenfall om att bygga ny kärnkraft och att livstidsförlänga reaktorer. Vattenfall sade att en sådan kalkyl inte gick att räkna hem. Rena struntpratet då vi vet att alla bilar snart skall gå på el.
    Sanningen är att kärnkraften i Sverige ägs av Vattenfall och Eon. Med det som styrmedel rattar de elpriset åt vilket håll som helst. Kom ihåg hur illa de planerade underhåll för några år sedan med nästan elbrist som följd. Ja priset på el drog i höjden.

    Steg 1 för att lösa kärnkraften är att undanröja samägandet så att det blir lite konkurrens.
    Steg 2 att bjuda in utländska aktörer att bygga kärnkraft i Sverige, så att det blir ytterligare konkurrens.

    Då kommer det bli annat ljud i skällan. Kraftbolagen är lata och mätta och livrädda för att deras oligopol spricker.

Kommentera