Spansk läkare döms för 46 grova sexuella övergrepp

BROTTSLIGHET. När barn sökte vård för öron- eller huvudvärk undersökte läkaren också deras underliv, trots att det inte var medicinskt befogat. Nu döms den 29-årige läkaren till tio års fängelse för bland annat 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn – och ska betala miljontals kronor i skadestånd till offren.

Brotten har begåtts på olika läkarmottagningar runt om i Sverige, samt när mannen arbetade för den digitala vårdtjänsten Kry. Brottsoffren är i huvudsak hans patienter – barn i åldrarna två till tolv år – samt föräldrar som han förmått filma och i vissa fall beröra sina barns underliv och anus vid Kry-undersökningarna.
Mannen döms utöver de grova sexuella övergreppen också för bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn. Det rör fall där läkaren vid undersökningarna även penetrerat barnens underliv och anus.

Straffet blir fängelse i tio år, och Stockholms tingsrätt har beslutat att mannen också ska utvisas på livstid, samt betala skadestånd till offren på sammanlagt cirka 3,5 miljoner kronor. – Som en röd linje går det förhållandet att mannen har utnyttjat sin ställning som läkare, och att han har missbrukat ett särskilt förtroende. Sedan går ju barnens låga ålder som ett tema också, säger domaren Marianne Gauffin om varför brotten bedömts som grova.

Mannen har försvarat sitt agerande med att helkroppsundersökningar av barn är vanligt i Spanien, där han kommer ifrån och har fått sin läkarutbildning. Men under rättegången har två sakkunniga läkare deltagit och bedömt barnens fall, och konstaterat att de ”undersökningar” som mannen döms för har varit helt obefogade.

– Hans handlande har varit styrt av hans sexuella intresse för barn, främst prepubertala flickor. Det är det som styrt, och han har varit medveten om att det varit obefogat. Så sammanfattningsvis kan man säga att vi har underkänt hans invändning, säger Marianne Gauffin.

Att han döms för brott även mot föräldrar beror på att rätten bedömt att deras sexuella integritet kränkts när de förmåtts filma och/eller röra sina barn. Läkaren har i några fall även filmat undersökningar själv, eller sparat ned videosamtalen i vårdappen.Under förhören med föräldrarna vid rättegången har många uttryckt en oro för det som hänt.

– Det kan ha varit oro för att barnet ska få reda på det här senare, de har uttryckt oro för hur barnet då ska reagera. Men framför allt har det varit oro hos föräldrar när undersökningar ska ha filmats, säger Gauffin.

Mannens advokat Frida Wallin säger att hennes klient är besviken på domen. Försvaret anser att straffet är för högt och att vissa gärningar, framför allt fallen av grov våldtäkt mot barn, borde ha fått andra rubriceringar. Det är sannolikt att mannen överklagar.

Stockholms TR B 17003-17 Dom 2019-05-07

Fakta: Domen mot läkaren Cristian Carretero Sanchez, född 1989 och medborgare i Spanien:
Herr Sanchez döms för:

  • 4 fall av grov våldtäkt mot barn
  • 46 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn
  • 7 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering
  • 14 fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning
  • 19 fall av sexuellt ofredande
  • Barnpornografibrott

Sanchez frikänns för grovt sexuellt övergrepp mot barn i två fall, fem fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sex fall av sexuellt ofredande samt ett fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Påföljden blir tio års fängelse. Sanchez utvisas även på livstid. Han ska också betala skadestånd till offren på mellan 10 000 och 270 000 kronor vardera. Sammanlagt hamnar skadestånden på cirka 3,5 miljoner kronor.

Pressmeddelandet från Stockholms tingsrätt

Cristian Carretero Sanchez

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Spansk läkare döms för 46 grova sexuella övergrepp

    • I en del är det inte försvar, utan juridisk rådgivning, tex hur man ska agera, vad som är lämpligt att säga/inte lämpligt att säga. I Breiviks fall tex så ville han framstå som en politisk fånge och bli dömd som en sådan också, och då fungerade hans advokater som juridiska rådgivare så att han kunde gå rätt tillväga för att kunna ”bli” en politisk fånge och tex inte en psykiskt störd person.

      I andra fall, där tex många målsägande finns, som i fallet med den spanske pedofilen ovan, så har det hänt att ”falska målsäganden” dykt upp och utnyttjat situationen, just för att det finns totalt många målsäganden och det därmed är svårt att ha koll på alla samt där gärningsmannen uppenbart är skyldig, och sagt att de också är en i mängden av personer som utsatts för brott för att få skadestånd. Då behöver gärningsmannen ett försvar för att kunna bevisa vilka som faktiskt har utsatts för gärningsmannens brott och vilka som inte har blivit det.

  1. Hur har detta kunnat fortgå under sååå lång tid ?
    Nog borde de som har uppsikt över dessa s.k.”läkare”,haft någon aning om vad som skedde…eller har dessa importer fullständig immunitet ?
    Och är detta månne bara den övre delen kriminella,från Lövéns otaliga importerade,av denna art ?

    • ”Samhällstjänst och Skyddstillsyn” tippar jag på och selfy med Stefan Löven!

    • Tänkte samma sak, säkert något om att han inte förstått lagen, språkförbistring, inte kan utvisas osv.

Kommentera