Vad ska ungdomarna arbeta med enligt arbetsmiljöverket?

ARBETSMARKNAD. Arbetsmiljöverket har strypt möjligheterna för unga att komma ut i arbetslivet genom sina föreskrifter om minderåriga. Företagarna efterlyser krafttag mot regelbördan som tynger företagare och motverkar politikens arbetsmarknadsåtgärder, skriver Lise-Lotte Argulander och Daniel Wiberg på Dagens Samhälle

Jobben i fokus brukar det heta när finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar insatser för att få fler i arbete. Så lät det även när regeringens satsning på sänkta arbetsgivaravgifterna för unga presenterades i samband med vårpropositionen. Avsikten är god, men satsningen riskerar att bli verkningslös med det ständigt växande regelkrånglet för företag som utgör hinder för företagens möjligheter att anställa.

Satsningen på sänkta arbetsgivaravgifterna för unga mellan 15–18 år är ett tydligt exempel. För vilka jobb är det som ungdomarna ska utföra? Arbetsmiljöverket har så gott som strypt möjligheterna för unga att komma ut i arbetslivet genom sina föreskrifter om minderåriga (AFS 2012:3).

  • En generell regel säger att en minderårig alltid måste utföra arbete under ledning och tillsyn av en handledare på plats. Handledaren måste dessutom vara över 18 år och ha kunskaper om arbetet. Alltså om en minderårig ska plocka skräp måsten en vuxen skräpplockare gå bredvid.
  • En annan viktig regel är att en person under 18 år inte får arbeta ”ensam” med förbjudna arbeten som stadgas i bilaga 1 till föreskrifterna. De är många arbeten som räknas upp i bilagan och de berör i stort sett alla branscher på något sätt.
  • Många jobb är bara tillåtna om de utförs efter ”fullgjord gymnasieutbildning”, vilket direkt utesluter majoriteten av ungdomar mellan 15–18 år. Sådana arbetsuppgifter kan vara arbete med maskiner som har rörliga delar där risken för skador inte är försumbar; det handlar om större gräsklipparmaskiner, vissa köksmaskiner, maskiner i byggbranschen och så vidare.
  • Vidare får en person inte arbeta där risk för ras finns – som exempel nämns att ”rensa slänter”. Ett vanligt och viktigt sommarjobb är ju dessvärre att plocka skräp i slänter längs vägar. Arbete med farliga eller giftiga djur är inte heller aktuellt för sommarjobbande ungdomar – det får bara utföras efter fullgjord gymnasieutbildning. Som farliga djur nämns till exempel hästar och kor.

Utöver bilaga 1 stadgar även föreskrifterna att ”äldre barn”, mellan 13–16 år, inte får sälja åldersreglerade varor, arbeta med uppgifter som kräver stort ansvarstagande eller fysiskt eller tungt arbete. ”Stort ansvarstagande” är till exempel att ha hand om pengar. Fysiskt tunga arbeten är exempelvis städning, att bära tunga varor, eller byggnadsarbete.

Läs hela artikeln på Dagens Samhälle…

OSV.

-Pettersson fattar inte hur de äldre generationerna kunde överleva, jag reste käglor i tioårsåldern innan bowlingbanorna var automatiserade, var tidningsbud åt Södermanlands Nyheter vid 13, jobbade i industrin, nuvarande SSAB som då hette Grängesbergsbolaget från 14 år, i hamnen som daglönare, ja överallt där man kunde tjäna några kronor och det fanns arbeten som gav erfarenhet och kontakter överallt.

Nu är risken stor att ungdomar när de är klara med skolan inte vet ett dugg om arbetslivet…

Kägelresare, ett arbete som försvunnit. Pettersson provade på som tio-åring, det var furstligt belalt, 2-3 kronor på en kväll.  Det påstods vara farligt, det tror jag inte, men det gjorde ont om man inte hann ta skydd. Dock inte Pettersson på bilden, jag var betydligt mindre. Fotograf: okänd. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Vad ska ungdomarna arbeta med enligt arbetsmiljöverket?

  1. Hästar och kor nämns icke. Däremot tjurar. Se statistiken för dödsolyckor i arbetet där tjurar är involverade så förstår du föreskriften.

  2. På vår kägelbana lyfte vi upp fötterna och dinglade på brädan över käglorna då åkte stålpinnarna upp tills nästa resning. Trampade på pedalen med stålpinnarna, de restes och sedan på med käglorna.

  3. Byråkratbördan har alltid,varit stor,men ännu mer idag ett hinder för företagare att få allt att fungera.
    Det blir så där dom sitter på sina feta Arslen och ska verka viktiga,
    hur det drabbar både ungdomar o företagare det skiter dom i

    Men det visar att här är för många av dem, det är dom som utgör
    Sossarnas väljarskara idag plus Muslimer vars intressen dom ser till att tillgodose!
    Hur många av dessa Byråkrater hade vi klara oss utan plus
    att landet fungerat bättre???

  4. Hur har vi överlevt fram till nu utan dessa nödvändiga regler?
    Sverige idioternas paradis.

  5. Råttfångare kanske är ett framtidsyrke, eller varför inte utbilda Dig till vägglusdödare eller sumprunkare ?
    Riksdagshuset och landets alla kommunhus är ju redan proppfulla av gycklare så den utbildningen är nog inget att satsa på längre, men varför inte bli en rapp rackare, bödelns dräng (praktikant), ättestuporna byggs ju ut så dom har framtiden för sig -här i Sverige!

    Ja, det finns mycket att välja på för den kreative..

Kommentera